Thursday, May 07, 2009

DIRI AKU ...

Pagi ni ada 1 kes jek kat High Court. Appear depan Tn. Allau'din utk SS hearing. Ada ke patut ? Da dpt Order in Terms, date for the next CP hearing saya tak amik... Just now just called Tuan. Nasib baik ler dia ok. Pass date ikut phone jek. Memang ler dia ok, junior! Tinggal lagi nasib dia baik dpt masuk service. Kalau nak diikutkan, tentang praktikal court tu, saya lagi pakar!

Jadi lawyer ni tidak seindah yang disangka. Gah dari cara sebut nama. Gah dari gaya sangkut handbag bonia kat bahu kanan & sangkut blazer kat siku kiri. Gah dari gaya dok sorong beg besar hitam mcm kotak tu... Yang lain ???

Applied masuk service last year. Setelah bertahun jadi lawyer and tidak puas hati dgn diri. 3-4 years lagi, before naik jadi 35 thn, berpeluang masuk service. Pastu, if fail, maintain la dgn baju black & white yg setengah almari tu.

Sama je qualification dgn magistrates, judges, DPP,... but different kena panggil those people 'tuan'. Ada mereka panggil kita 'puan' balik dan ada yang sangka bagus jek. Now, AG byk lantik magistrates & registrar yg fresh dari uni or baru abis chambering, tak sampai 12 bulan practice. Apa yg mereka tau ? Buat rules & regulations yg tak patut. Menyusahkan kita nak buat documentation. Need this & that yang tak relevant.

Dato' Halijah once said that Malaysia nak ada kan one post utk Sessions. Untuk percepatkan proses pelupusan kes kat court di Malaysia. They decided untuk amik experienced lawyers yg practice da lebih 10 thn. Better! These people tau what to do & how to decide. Moreover, now badan kehakiman M'sia dah tak independent. Da byk pengaruh luar... pengaruh orang luar... kepentingan peribadi...
The best part is ... bila abis kes tiap pagi, ramai-ramai kami lepak kantin court.
Borak sampai kul 12 tghari... Cerita-ceriti... Release tension !


Sempat la borak dgn K.Zaidah [one of senior lawyer yg maintain!] kat cafe kul 8.30 pagi ni. Dia menceritakan derita dimarahi client yg tak faham-faham bahasa. Apa lagi, client tu dibahasakannyer pula! Mereka ingat kita ni siapa ???

Nak ukir senyum tiap pagi memang sukar kerana hari yang bakal dilalui takkan seindah hari orang lain. Demi duit, demi nak hidup senang, aku teruskan langkah LAWYER ku tiap hari. Thanx my hubby, dgr luahan sedih hati i tiap malam. Muaahs !



1 comment:

  1. bertuahnya kenal kak aida...seorang lawyer :-) selamat maju jaya

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)