Tuesday, May 12, 2009

HARI JURURAWAT SEDUNIA ... 12 MEI 2009

... tau tak kewujudan hari istimewa di atas ? Hmmm... hari istimewa yang mengiktiraf profesion JURURAWAT. Begitu besar pengiktirafan yang DUNIA berikan, PASTI BERBANGGA MENJADI SEORANG JURURAWAT atau PUNYAI AHLI KELUARGA YANG BERGELAR JURURAWAT ...

... terutama para IBU, mesti ada pengalaman deal dengan JURURAWAT kan ? Bila lagi, waktu bersalin la. Hmmm... samada ia pengalaman manis atau pahit dealing with them, itu isu lain. Yang penting, kehadiran JURURAWAT amat penting di dalam kehidupan kita.

Sehingga ari ni, saya ada 3 pengalaman masuk spital, iaitu bermalam di spital...


PERTAMA
: awal tahun 1996... pembedahan kecil... waktu tu di HTAR, Klang. Kakak saya kebetulan seorang doktor perubatan di wad bedah. Maka, waktu tu saya bermalam hanya 1 mlm di spital. Selebihnya, dok kat kuarters doktor. Masa kat spital, langsung tiada deal dengan JURURAWAT. Makanan pun tak makan makanan spital, tray tu pun tak diletakkan kat katil saya. Sebab, kakak yang provide makanan special untuk saya. Kakak juga yang tengok kan saya. JURURAWAT semua senyum jek dengan saya...


KEDUA : bersalin kan Nurin on 23.2.2005... Tiada masalah nak bersalin, Alhamdullillah Allah permudahkan segalanya.... But, 2 mlm tu stay kat spital! Sebab tiba-tiba demam pula. Bersalin mlm 23hb tu, kul 12tgh mlm baru masuk wad. Nurin kehausan... Susu badan plak tiada... Tak bawak pula susu formula... Semalaman tak tidur! JURURAWAT BUAT DON'T KNOW JE Nurin menangis sepanjang mlm. Hubby dtg early in the morning 24hb tu, bawa kan susu formula. Beri Nurin yang kehausan... Malam ke2, ada member dlm wad tu bantu saya sebab Nurin menangis juga... IBU MUDA LER KATAKAN ... pengalaman pahit ni dengan JURURAWAT...

KETIGA : bersalin kan Syuhada on 17.1.2007... Tiada masalah juga nak bersalin, Alhamdullillah Allah permudahkan segalanya....1 mlm je stay spital. Tiada kesukaran dealing with JURURAWAT. Da ada 1st experience, kan ? Lagipun susu badan ada. Cepat plak discharge...

Apa pun, sepanjang 4 tahun lebih ni berkomunikasi dengan JURURAWAT untuk medical check up anak-anak monthly, semua ok... helpful. JURURAWAT keje dengan orang tak sihat, maka, if ada cacat cela di dalam menjalankan tugas & berkomunikasi dengan pesakit, kita kena faham & tolak ansur... Ntah apa ada dalam fikiran mereka...
SELAMAT HARI JURURAWAT SEDUNIA ...


1 comment:

  1. Here’s wishing all our nurses a Happy Nurses’ Day! Nurses - they make a difference and what will we do without our dedicated nurses!

    Cheers,
    >>Nursing Degree Online<<

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)