Wednesday, May 06, 2009

NURIN BAWA BEKAL KE TADIKA

Early in the morning normally saya memang busy... Hubby left the house kul 7 am. Tinggalkan diri ku and normally that time, Syuhada da pun berdiri tegak. Oh no ! She will be everywhere, di mana ada saya, di situ ada dia... Terpaksa on tv utk channel disney 616 - pink panther...Bila on tv, Nurin pun akan bangun. Bagus la tu. Takde le saya melalui saat perit mengejut kan dia utk mandi ke sekolah.

Nurin bawa bekal ke tadika ? Bekal makanan agak mustahil la utk saya prepare pepagi tu. Makanan saya pun tak tersedia hi hi hi... Setakat bekal minuman, yes - Nurin demand ikut selera dia pepagi tu : air teh o, atau ribena, atau oren, atau sarsi... terpulang kepada stok kordial dlm dapur.
Maka ni ada fakta kesihatan saya nak share ....
MAKANAN YANG DICADANGKAN MENJADI BEKALAN KE SEKOLAH :

A. SANDWICH
guna je roti biasa / roti pita. sapukan mentega or mayonis kat roti tu. then, inti penambah selera, boleh la letakkan telur goreng, atau telur rebus yang dihancurkan, atau kepingan ayam / daging. jangan lupa letak timun / tomata / salad & sos. paling mudah & cepat, sapukan je kat roti tu mentega + kaya / jem.
roti bakar !!! ni sedap makan kat umah... crispy... nyum nyum...

B. SALAD
salad buah-buahan atau salad sayur-sayuran. pd saya, salad buah lagi best. epal + pear + limau + belimbing besi + jambu air. potong kecik. BEST !!!
salad sayur - rebus carrot + brokoli... kentang sikit...
salad memang best, fresh & berkhasiat ...

C. BISKUT, ROTI OR KEK
normally ni yg kita beli la kan. especially biskut dlm pack kecik-kecik tu. beraneka jenis pulak tu. mudah !!! but, if can, buat la kek / kuih sendiri....
meleleh tgk gambo kek ni... nyum nyum...

D. JUS BUAH
ni bab minuman plak. buat ler jus carrot susu, watermelon or apple juice. Best !!! letak gula sikit jek. jgn manis sgt. biar jus tu original... Kordial pun bleh gaks...
my favourite... WATERMELON JUICE !!!

hmmm... bekas makanan & minuman juga main peranan tau. Nurin memang ada style - PINK! ... Takpe. Saya ikutkan style dia... Biar menarik, agar dia makan & minum...

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)