Tuesday, June 09, 2009

BAHASA INGGERIS LAGI ... !

Ni antara highligt kat paper 'The Star' ari ni... Kat tv pun heboh berita pasal hal ni...




Deputy PM (Muhyidin Yasin) amat terkejut bila dpt tau that national schools tak lagi ajar grammar dlm subjek English. Betul kata DPM - apa la erti belajar English without belajar grammar ??? Students nowadays hanya belajar communicative english - for communication purposes only... Apa la punyer silibus !

Bila masa nyer nak ajar mereka ni grammar, if not di sekolah... Grammar amat penting !!!


Saya setuju dgn pandangan Tun M. Ibu bapa perlu berfikir sedalam-dalamnya berkaitan perkara ini. Mereka perlu berfikir dgn waras tentang masa hadapan anak SEBELUM menentang cadangan kerajaan utk menjadikan English salah satu subjek wajib lulus dalam SPM...

Tidak dipertikaikan bahawa English amat penting utk kita / anak2 dptkan pekerjaan yg bagus. Most of the interviewer semuanya speaking London. If grammar bertabur, confirm fail !!! Without good English, anak juga terbatas utk melanjutkan pelajaran ke luar negara... Yang paling penting, produk belia negara akan mempunyai mutu yang rendah. Membawa kepada kemajuan yang takde peningkatan.

Murid2 / Anak2 luar bandar ? Maka, betul kata DPM bahawa kualiti cikgu mesti bagus. Hantar guru-guru cemerlang ke luar bandar bagi menangani masalah keruntuhan bahasa English ni. Adakan extra kurikulum untuk pelajar yang lemah. Susah-susah dahulu, senang kemudian... Demi masa depan yang cemerlang, gemilang dan terbilang...

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)