Wednesday, July 08, 2009

NURIN MEWARNA - her favourite activity

Start Ahad, malam, saya homeschool kan Nurin... Since dia memang minat mewarna. Dan, memang aktiviti utama di tadika adalah mewarna. Saya concentrate dengan 2 topik - COLOURS & SHAPES.

--> TOOLS :

COLOUR PENCILS & SHARPENER

COLOURING BOOK
Ni saya beli di Jusco - RM3.90. Yang buat saya berkenan dgn buku ni berbanding yg lain krn ada petunjuk warna. Di setiap gambarajah utk diwarnakan, ada numbers yg link dgn petunjuk warna tersebut.













Maka --> saya boleh ajar Nurin kenal warna & numbers. Mata dia kena lihat dgn teliti and buat actions di bawah :-

1. kenal number di gambarajah. Sebut number brape ka itu.
2. cari number yg serupa di petunjuk warna.
3. apa warna yang ditag oleh number tersebut. Sebutkan warna itu.
4. cari dalam uncang, pencil colour yang berkenaan.

GIANT FLASH CARDS - COLOURS

GIANT FLASH CARDS - SHAPES

--> ACTIVITIES :
Ahad malam ... Saya mula kan dengan mengimbas flash cards - SHAPES & COLOURS. Tak brape sukar kerana Nurin da kenal dan da boleh sebut dgn betul. Lepas ni may be saya kena beri tumpuan lebih kepada translation. Pelajaran Nurin di tadika lebih kepada Bahasa Melayu. Maka, saya akan translate ke English.

Isnin malam ... Selepas sessi imbasan dengan flash cards, dia start mewarna.
HASIL PERTAMA - ayam
...di belakang tabir...


















HASIL KEDUA - arnab
Waktu menghasilkan gambarajah arnab tu, separuh jalan Nurin da penat!
...di belakang tabir...
















Selasa malam
... Selepas sessi imbasan dengan flash cards, dia start mewarna lagi.
HASIL KETIGA - kemeja
...di belakang tabir...





Saya juga bimbing Nurin agar warna di dalam gambarajah. Tak nak terkeluar dari garisan! Dan, warna kena penuh, tak nak ada ruang kosong i.e. warna putih...

14 comments:

  1. Biasanya girl loves to colour more than boys...from my observation masa kindy teaching dulu..

    Hanafi kurang suka mewarna, dia lagi suka buat latih-tubi maths, sigh...boys always be boys...

    Teruskan homeschool..Homeschool Rocks!

    ReplyDelete
  2. wah,
    pandai nurin mewarna, ada seni...
    bagus aida buat aktiviti ikut minat dia, nnt dia lg bersungguh2 nak buat. well done :)

    ReplyDelete
  3. teruskan usahamu..tapi buku tu buat saya terexcited..nak beli jugakla utk adik..yg si kakak mmg suka bab warna..suka2 die nak warna apa..

    ReplyDelete
  4. kitorg pun br lps belikanbuku utk adeeb las week. nant kite review k.. anak2 umo camni tgk syiok bermain dgn warna..

    ReplyDelete
  5. hanz --> gitu la kan... kat tadika nurin pun, yg boys nyer kurang minat mewarna, meskipun tu la pelajaran buat masa sekarang. bak kata cikgu nurin, nurin paling bagus bab mewarna...

    bagus tu buat maths. dari kecik dilatih tubi kan. insya'Allah otak dia cepat pick up kat sekolah & dewasa nanti.

    ReplyDelete
  6. naimah ---> nurin memang 24 jam dgn color pencil. aida nampak dia suka mewarna. so, aida pun follow la. di samping selit pendidikan topic lain-lain.

    ReplyDelete
  7. syahadah ---> aida memang suka buku warna tu. dek sebab ada petunjuk warna tu la.

    kalau nak beri dia mewarna hentam keromoh, tak best la. pakai taram jek...

    warna ikut peraturan...

    ReplyDelete
  8. bagus awak....
    x semua parens tau nak bg perhatian mcm nih..
    suka iena tgk...x mengharap pada taska/tadika/sekolah kan...

    ReplyDelete
  9. pandai dia warna.. proper betul.. takde terkeluar2.. cayalah ;p

    ReplyDelete
  10. amboi..lawa laa si comel ni mewarna..rapi jek ek??

    kalo xde guidance wrna ni ade yg arnab jd wrna biru..cam anak sedara..suke kaler kucing wrna ijaulaa..wrna merahlaa..hahhaha

    ReplyDelete
  11. tq jade, iena & pid...

    tu la yg sy mampu nak train dia. dia pun minat. saya pun happy bila nurin warna dgn rapi. memang saya remind nurin, jgn kuar dari garisan @ kawasan. and yg penting, warna yg sesuai di tempat yg sesuai. tak mau merapu.

    if ada pertandingan mewarna, ingin saya libatkan nurin. salah satu cara mempertingkatkan keyakinan dia dari kecil.

    ReplyDelete
  12. betul lah Hanz?aida, memang gal suka bab2 mewarna ni..
    sbb adik kakyong yg bongsu masa dia 4-6 tahun, tak tau la brp byk buku mewarna yng dibeli utk dia... tp adik lelaki yg 2nd bongsu tu, hmmm.. x layan pun bab2 mewarna ni...

    tp la ni tgh usahakan supaya fikri suka pd mewarna.. tp nampak dia lebih suka melukis.. jd kakyong fokus pd melukis dulu.. lagipun kakyong baru lagi mulakan projek 'belajar di rumah ni'.. x leh nak guna istilah homeschool nanti ade org marah... hahahah

    sbb homeschool ni consider as belajar di rumah with certain curiculum & ade exam.. sbb tu kakyong skrg guna istilah 'belajar di rumah'... guna bhs ibunda kita lah pulak... :D

    ReplyDelete
  13. btul la kak yong.
    lelaki memang payah sikit bab mewarna kot.
    perempuan da nature suka mewarna.
    maka memang kita perlu pupuk kan minat mewarna ni kat kanak2 lelaki agak nyer...

    bab homeschool or belajar di rumah tu... aida setuju la dgn kak yong. maka, aida nak ada kan exam la nanti hi hi hi... adus... nak buat soalan tu yg lemah badan.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)