Wednesday, August 12, 2009

5 JAHITAN ASAS

Saya memang tertarik dengan seni sulam reben. Oleh kerana itu saya join class online untuk belajar seni sulam reben ni. Memang perlu kesabaran dan MINAT. If not, memang tak jadi cantik. Bila da pegang, bleh jadi kemaruk @ asyik...

Baca-baca kat internet tadi, jumpa la satu artikel. Panjang! Saya buat summary saje.

Ada 5 basic stitches yang biasa disulam, boleh disulam menjadikan floral motifs and stitch patterns yang pelbagai. Ribbon stitch hanya untuk sulam reben saje. But, the lazy daisy, straight stitch, French knots, and stem stitch boleh juga disulam guna benang...

Straight stitch
Sampler
Straight stitch




1. Bring up at A, pull through.

2. Insert down at B, pull through.


Ribbon stitch
Sampler
Ribbon stitch



1. Bring up at A, pull through.

2. Lay ribbon flat on fabric and insert needle at B, piercing ribbon and pulling through slowly. Ribbon will curl into B, so don't pull tightly, or effect will be lost. To vary curl, pierce B to right or left of center of ribbon width.

Tip: If ribbon appears straight and narrow, make another stitch on top of first one.

Lazy daisy
Sampler
Lazy daisy



1. Bring up at A, pull through.

2. Make loop in direction of other end of stitch and insert at B, a thread or two to side of A. Pull out at C, in direction needle points until loose loop is formed, then stitch back down at D.

Note: To prevent ribbon from twisting when it's drawn through fabric after pulling out at C, arrange it around needle so it's flat. Gently hold in place with thumb while sliding needle and ribbon through.


French knots
Sampler
French knots



1. Bring up at A, pull through. Holding ribbon or thread, lay needle on top.

2. Wrap ribbon or thread around needle two to three times. Insert needle at B a thread or two from A. Gently slide wrapped ribbon/thread down needle to rest against fabric, and pull through.

Stem stitch

Sampler
Stem stitch



1. Bring up at A, pull through.

2. Insert needle at B on stem line. Holding thread below line, pull out at C directly in line with last stitch (not above or below) and 1/8 in. from B, pull through. Continue to end of line, making sure thread is always held below line of stitching.


Kelima-lima jahitan di atas telah pun saya praktikkan di dalam 2-3 projek belajar online saya yg terawal siap. Tak banyak lagi projek saya yang siap...

12 comments:

  1. uishh saya kalau dpt join kelas pon tak tentu lagi boleh buat ni..keep up the good work aida!

    ReplyDelete
  2. Sangat mengkagumi ibu2 yang tangan berseni menjahit dan menyulam..well done Aida! Keep us posted

    ReplyDelete
  3. nampak cam seronok kalo wat nih...
    dpt kat sy entah ape la rupanye...mesti buruk...tp kalo srh prog kan sytem,ok set! thats my job....hihihi :p

    ReplyDelete
  4. Wah menarik la Aida, aku ada gak sehelai baju yang ada bunga ribbon macam ni. Kalau ko belajar betul2, boleh decorate macam2. Aku la ni baru belajar jahit manik, sikit2 jer, lepas lah untuk baju sendiri...asalkan kita ada minat masing2 kan...tak lah statik jer kehidupan kita.,..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum...

    Wahh, Rajinnye... Baguslaa...

    ReplyDelete
  6. FARAH : waktu buat 1st projek RE ni, aida apply semua basic stitches di atas. walaupun nampak simple, but, payah! but, kena la sabar... now aida sedang buat projek ke 4. da tertangguh byk bulan projek ke 4 ni - bunga blossom & teratai.

    ReplyDelete
  7. HANZ : hi hi... aida join kelas online pun sebab kagum tgk hasil tgn org lain. sgt nak tau camner buat. susah ke senang. hmmm... now da tau. bagi beginner mcm aida memang terkial-kial dok tgk guidelines! but, memang mencabar minda la... hi hi...

    ReplyDelete
  8. NADIA : tak cuba, tak tau. nanti da cuba, sure jatuh cinta!

    ReplyDelete
  9. NUWAL : betul kata kau. sekadar utk diri sendiri. senang hati bila tgk hasil tgn sendiri tergantung kat dinding rumah. puas rasa bila pakai baju yg disulam manik sendiri... mengisi masa lapang....

    ReplyDelete
  10. AINUL : tq... mengisi masa lapang (mcm la masa lapang aida ni byk sgt hi hi!)... and nak uji diri sendiri sebenarnya.

    ReplyDelete
  11. salam Aida,
    seninya sangat indah.kalaulah saya pun boleh wat juga kan?

    ReplyDelete
  12. semua boleh buat.
    nak dan tak nak je alasan nya.
    yg penting --> ada minat dan sabarrrr...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)