Monday, September 28, 2009

AIDILFITRI 2009 - espisod 1

Ari ni dah pun 9 Syawal... Cepat nyer masa berlalu. Sebab, perasaan beraya saya masih lagi membara seperti 1 Syawal. Tiap hari ada je tetamu or planning nak ke mana-mana. Just dari Sabtu petang ari tu, selsema and badan kurang sihat skit... Tak brape aktif. Kepala pun pening-pening lalat dek menelan pil-pil selsema dan demam.

Baru ada time tempek gambo kami sekeluarga untuk Syawal yang ter awal ari tu...

Inilah kami sekeluarga.
Julung-julung kali bergambar 4 sekeluarga.
Tu pun, bukan main susah nak suruh dara berdua tu pose.

... hi hi hi... pengantin lama!

Kat depan umah nenek (mak mertua saya) di 1 Syawal.

1 Syawal tu kami sekeluarga dan kedua-dua abang ipar saya berkumpul di rumah mak mertua - Ampangan, Seremban. Tu la dia hanya 3 beradik lelaki. Aktiviti kami semua - makan dan makan dan makan. Menu :-
  • ketupat
  • nasi impit
  • lemang
  • rendang daging
  • lodeh
  • ayam masak hijau
  • ayam masak merah
  • kuah kacang
  • kuih-kuih raya
Di malam hari, para bapa dan anak-anak, semua nya 10 cucu nenek main bunga api dan mercun di laman.

2 Syawal, da ready nak ke Kuala Sg. Baru umah atuk & wan (side saya plak).

Tiba rumah atuk & wan lebih kurang jam 3 ptg. Hanya ada atuk, wan & pak uda (adik lelaki bongsu saya). Mak usu (adik perempuan bongsu saya) ke Tangkak, beraya sakan. Mak long (kakak sulung) da bertolak balik ke Kajang.

Kebetulan Pak cik Rostam (adik abah) dtg beraya. Sempat la saya tolong mak melayan Pak cik. Then, dlm kul 5 ptg, saya 4 sekeluarga berlepas ke Pulau Sebang, Tampin, rumah nenek (emak kepada mak saya). Tu la satu-satu nya nenek yang kami ada sekarang. Yang lain, da pulang ke rahmatullah... Sempat Nurin & Syuhada jumpa moyang mereka.

Tak sempat snap gambo dgn nenek. Sebab bila kami tiba, nenek da ready berkemban nak mandi. Then nenek terus dok dlm bilik sembahyang tunggu maghrib. Hmmm... hingga ke isya' le tu. Sempat kami beraya ke 2 buah rumah adik-adik mak saya. Kul 12:15 tgh malam baru la tiba Kuala Sg. Baru semula... Letih!!!

Raya ke 3 dah...
Bergambo dengan anak kakak saya, Muhammad.
Waktu ni, kakak kedua dan abang saya da pun tiba.
Shift kami memang kami bertiga pula.
Adik bongsu perempuan saya da pun ke Lenggong, Perak, keluarga mertua.

Raya ke 4 kami lepak dok umah mak je. Masak-masak, makan-makan, cerita-ceriti... Melayan anak-anak memporak-peranda kan umah mak.

Ni raya ke 5.
Kat umah sedara-mara sebelah abah plak.
Kampung Baru, tepi pantai...
Pantai nyer bersambung terus ke Pengkalan Balak.

Lepas isya' Syawal ke 5 tu, saya dan abang da bertolak balik. Sebab kami sama-sama keje on Jumaat.

... to be continued (raya kan sebulan!!)...

Photobucket

17 comments:

  1. aduh..kan main comel anak dara berdua ni melaram

    Aida..muke u ngan husband lbh kurang laa

    ReplyDelete
  2. haa.... dah makin ramai blogger tayang muka, kalau tak main nyorok jer belakang tabir.. masih muda lg aida nih.. :)

    ReplyDelete
  3. haaaa ... baru dpt kenai aida.

    best jerk nengok 2 beradik ni ...hehehe

    ReplyDelete
  4. hamboiii kemain lagi anak2 dara Aida yer. Baju berpasang2 tu.

    Aida ngan hubby apa kurangnya, lomantik looo.
    heheehhehe

    ReplyDelete
  5. baru dapat tengok muka Aida...hemmm Nurin ker Syuhada ikut muka ibu-nyer? :>

    Me balik Seremban pun kejap jer Aida...X dan nak berziarah raya sangat...

    ReplyDelete
  6. PID --> memang sejak kami bercinta dulu kala, member da kata kami hampir serupa. apatah lagi bila da kawin...

    hi hi hi...

    ReplyDelete
  7. KAK NOR --> muda ke hape kak? oktober ni da 31 tahun. alamak ?!!! camner ni...

    ReplyDelete
  8. NIEZA --> hi hi hi... memang Nurin & Syuhada bergembira sakan. makan & minum pe saje. anytime anywhere...

    ReplyDelete
  9. ARA --> setelah sekian lama, tu la gambo kami berdua2an. anak sedara yg snap kan.

    ReplyDelete
  10. HANZ --> ye ker ? aida hingga raya kedua ada seremban lagik. takpe, next time ada, kan?

    ReplyDelete
  11. Suke nya tgk ur two girls pakai baju yg sama...nampak so sweet je :)

    ReplyDelete
  12. amboiii...
    dua beradik tuh melaram sakan
    byk tul baju raya dia..hihi..
    kalah mama uza tau..

    ReplyDelete
  13. aida, congrats! jadi no 1 top referrer at MBP!
    check email ye

    ReplyDelete
  14. salam.. tahniah! anak2 comel. bila terpandang anak2 dara aida, saya teringat anak2 dara saya masa sebaya mrk ni.. keletahnya sama.. pakai baju pn nk sama. sampaikan org sangka kembar. Anyway dorang dah besar skrg..tapi syg masa mrk membesar saya tak pandai blog2 ni...

    Best kan tgk anak membesar depan mata.

    Aida, i can see u gonna be a great mom... TAHNIAH AGAIN! :) slmat ari raya...

    ReplyDelete
  15. INTAN --> memang aida suka tgk mereka pakai baju kurung yg sama. memang suka! baju lain tak la sama. baju kurung jek.

    ReplyDelete
  16. IENA --> ni la tahun yg aida tempah baju kurung byk utk mereka. aida bajet ia dipakai sepanjang 1 tahun, before raya tahun depan, insya'Allah. both of them da besar. so, gi kenduri, elok pakai baju kurung.

    ReplyDelete
  17. ININIEZA --> betul. lihat mereka besar di depan mata dgn sempurna adalah satu anugerah Allah yang tak terkira hebat nyer.

    if can, aida nak rekod setiap saat hidup mereka. aida pun baru jek ber blog ni last april. byk memori yg tak dpt aida rekod kan kat sini. but, it is not too late la kan...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)