Thursday, September 10, 2009

KAD RAYA UNTUK IBU DAN AYAH

... terharu nyer!

...kat atas tu gambar kami sekeluarga.
Dari kiri : Ayah pakai songkok, Nurin, Syuhada dan Ibu pakai tudung.
(songkok dan tudung ibu sewarna la pulak dgn muka... hi hi hi)

*
*
*
*

*
*
*

*

Terima dari Nurin on last Tuesday. Dengan sungguh excited, Nurin beri kad raya di atas kepada saya --> "Ibu, ini kad hari raya untuk ibu ayah, Nurin buat sendiri". Saya yang masa tu sedang mengejar masa memasak untuk berbuka, terus hilang rasa penat... "Oh, terima kasih darling. Cantik. So lovely. Terima kasih, Nurin". Terus saya peluk and cium kedua-dua belah pipi nya.

Terharu.

Itu di antara aktiviti Nurin di tadika. Memang bagus. Tak silap la saya hantar Nurin ke tadika seawal umur nyer 4 tahun. Perkembangan Nurin amat memberansangkan. Mudah untuk saya dan hubby continue suasana belajar tu di rumah dan di mana saja. The best time is... waktu dalam kereta di waktu pagi ke tadika dan di waktu petang dari rumah babysitter. Saya sentiasa berdialog dengan Nurin dan juga Syuhada tentang apa saje!

Yes, ada segelintir pihak-pihak yang membangkang niat saya dan hubby untuk menghantar Nurin ke tadika...
--> dia masih kecil...
--> kesian dia...
--> tak sesuai...

Saya dan hubby tahu... Kami tiada banyak masa nak mengajar Nurin secara direct. Beberapa minit sehari saje. Kami nekad hantar Nurin tadika. Nurin menangis di pagi hari bila saya kejut dia nak ke sekolah. Sekarang ni pun masih menangis! Mandi pun dalam keadaan menangis teresak-esak Dalam hati saya, kesian anak aku ni, ngantuk lagi... Saya pujuk dia. Saya peluk dia. Saya pakai kan baju kurung tadika, bedakkan muka dan badan Nurin, pakaikan tudung pink nyer... Then, dia tgk citer kartun. Sometimes, tertidur di kerusi malas tu.

Ibu tampal kat sini ye kakak hingga Raya nanti.
Ibu nak semua orang tgk Nurin buat kad raya untuk ibu.

9 comments:

  1. sedangkan adeeb lg tua dr nurin ada masa meragam gak pg2 nk g sklh. kesian.. mmg la kesian ank se kecil tu kene bgn awl. punyer la aku nk amik hati dia, xnak dia bad mood, dr ats katil aku dukung msk blk air, mandikan. dr blk air dukung msk blk pakai baju lak. kdg2 dr ats.. dukung gak turun bwh, msk keter... aku rela buat sume tu janji dia happy g sklh. aku xnak dia rasa pergi sklh sesuatu yg menyiksakan & x seronok.

    ReplyDelete
  2. alahai...pandainya Nurin nih...Memang rasa bangga dan terharu kan...
    Bagi wani tu dah kira habis cantik dah dari Nurin walaupun sedondon semua nyer :)

    Good job Nurin!!

    ReplyDelete
  3. WANIE --> bab sedondon tu yang mencuit hati aida. tanyer juga Nurin, naper warnakan semuanyer muka, songkok ayah dan tudung ibu brown? Her reply, ntah la bu! Nurin pun tak tahu...

    ReplyDelete
  4. LINDA --> aida pun dukung Nurin dari katil ke bilik mandi. but, after that aida suruh dia jalan sendiri. sesekali je dia terlebih manja, nak dukung masuk kereta. ok la.

    yes. penting utk kita terapkan dalam hati dan perasaan dia bahawa ke sekolah itu seronok. belajar itu best.

    ReplyDelete
  5. mula antar mmg suka nagiskan.kat tadika tahu la nak buat mcm mana..skrg ni mahu ura darjah satu dalam usia 6 tahn.sbb dalam usia 4 tahun derang dah bole terima pembelajaran..
    nurin mmg best kakak diera asyik lukis kartun je.hahahaha

    ReplyDelete
  6. ADAH --> nurin pernah citer kat aida. 1-2 weeks yg pertama, memang nurin nangis bila sampai tadika. kata nyer, cikgu bagi dia gula-gula. cikgu dia beri kertas utk conteng-conteng. yg penting nurin tak nangis.

    ReplyDelete
  7. best lah nurin..

    kakyong pun plan nak antor fikri g sekolah tahun depan.. since now dah nampak dia boleh belajar kat rumah.. cuma tak proper jer lah.. at least kat sekolah ade kurikilum & silibus.. ada kawan...

    abc pun tak kenal ssemua lagi..

    ReplyDelete
  8. alahaiiii....syahdunya....pandai anak2 aida ni kan....
    Selamat Hari Raya untuk Aida sekeluarga dari mamaD

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)