Monday, November 30, 2009

KAKI SHOPPING BETUL LA!

4 comments:
Mana tak nyer, event lom tau bila, da plan nak shopping apa. Aparahh aku nih?!

(Jusco Ayer Keroh)

Now, Jusco dgn program JCard Day nyer... I like!
Tiap kali JCard Day, saya & hubby pasti amik leave.
Anta anak-anak ke umah babysitter dulu, then pepagi da sampai Jusco.
Ambik peluang shopping hingga lupa dunia sekejap...
Capai jer pe yg da plan nak dibeli, janji ada diskaun mantap!


Jusco Bandaraya Melaka tu rasanyer Disember or Januari 2010. Ntah ler. Lom sempat saya jengah progress pembinaan nyer kat area Melaka Sentral tu. 1-2 bulan lepas, seingat saya, pembinaan da complete. Now agak nyer fasa make-up dan masukkan barang whatsoever.

Our favourite spots time JCard Day adalah :
  • pakaian lelaki - maklumlah, kemeja, slack, t-shirt mereka mahal. time ni kami akan tgk diskaun 50% - 70%. ok la tu kan. memang saya paksa hubby utk amik seberapa byk yg boleh...
  • pakaian wanita - hmmm... saya confirm nak rembat skirt, blouse & seluar. but, kat bahagian ni sometimes diskaun dia tak menarik. macam diskaun biasa. so, most of the time, saya akan let go jer. tunggu hari biasa yg lain.
  • pakaian anak-anak - kat bahagian ni akan mengambil masa kami paling lama. siap kami bawa ukuran anak-anak dara! masa ni la saya akan amik baju jalan mereka la. top up...
  • bahagian set comforter, langsir...
Handbags, kasut, pinggan-mangkuk & electrical things saya tak brape minat. Sebab saya bukan jenis tukar-tukar handbag. Selagi yang ada ni tak ranap, tu la dia. Kasut plak saya da terikut-ikut kakak, tempah ikut style yg kita nak.

Hmmmm... Harap nyer JCard kat Melaka nanti saya free la... Aminnnn...

Photobucket

Friday, November 27, 2009

PENGERTIAN IBADAH HAJI

No comments:

Alhamdullillah. Bertemu lagi kita di pagi 10 Zulhijjah yang penuh rahmat. Satu kejayaan bagi saudara-mara kita yang berada di Makkah sempenah mengerjakan ibadah haji, rukun islam ke-5.

Telah tercatit di senarai wishlist saya... Moga Allah murahkan rezeki saya... Panjangkan umur saya... Sihatkan tubuh badan saya 100%... Saya ingin menunaikan umrah & haji bersama-sama suami sebelum kami berumur 45 tahun at least sekali. Lagi awal, lagi bagus. Sememangnya lebih baik bagi saya untuk ke sana di kala saya masih lagi kuat, muda dan sihat, insya'Allah...

*
*
*

Dimensi ibadah haji yang perlu kita fahami tidak hanya terfokus pada ritual semata-mata, tapi juga hakikat dari seluruh ibadah yang diperintahkan Allah kepada manusia.
Rasulullah SAW pernah bersabda, ‘’Ambillah dari aku tata cara berhaji.’‘ Hadis Nabi tersebut menegaskan bahwa segala tata cara dalam berhaji sudah memiliki perincian maknanya masing-masing. ‘Kerana itu, para jamaah haji sangat perlu memahami makna ibadah ibadah haji yang dilakukannya.
Ketika kita memakai pakaian ihram dan membacakan talbiyah, itu mencerminkan komitmen kita untuk datang memenuhi panggilan Allah SWT untuk menunaikan ibadah haji. ‘Pakaian ihram yang sama untuk seluruh jamaah haji juga memiliki makna bahawa kita semua sebagai umat Islam adalah sama di mata Allah.
Melaksanakan tawaf di Kabah dan berjalan mengelilingi Kabah sebanyak tujuh kali, memiliki makna bahawa umat Islam merupakan umat yang dinamis dan jujur. ‘Tawaf yang dilaksanakan tujuh kali hanya di pelataran Ka’bah saja mencerminkan bahawa segala pekerjaan yang dilakukan oleh umat Islam hendaknya selalu dilaksanakan di jalan Allah dan hanya berdasarkan petunjuk Allah SWT.
Sedangkan berlari-lari kecil antara bukit Shafa den Marwah ketika sa’i, memiliki makna bahawa kita tidak boleh berputus asa terhadap rahmat Allah. ‘Sama dengan Siti Hajar (isteri Nabi Ibrahim) yang tidak berputus asa memohonkan keselamatan anaknya dan mencarikan air untuk anaknya, Ismail yang tengah menangis kehausan.
Bagaimana dengan tahalul? Ritual haji tersebut pun mengandung makna yang sangat dalam. Mencukur rambut merupakan bukti syukur kita dan kepatuhan kita terhadap perintah Allah SWT dengan mengorbankan sesuatu yang amat kita sayangi. Dalam hal ini, mengorbankan hal yang kita cintai tersebut direpresentasikan oleh mencukur rambut.
Ia pun mengupas makna melempar jumrah, iaitu agar kita menjauhkan diri dari segala sifat buruk yang biasa dimiliki syaitan / iblis. ‘Segala sifat iri hati, dengki, sombong, dan takabur merupakan sebagian dari sifat buruk yang terdapat dalam diri syaitan / iblis yang cuba kita hilangkan dengan cara melempar jumrah.
Selain memahami makna ibadah haji, kita mestilah juga menghindari atau meninggalkan hal-hal yang dilarang, khususnya selama mengerjakan ibadah haji. Selama kita berhaji, janganlah berbicara kotor, jangan bercumbu, dan jangan saling berbantahan sesama umat Muslim. Tidak kalah pentingnya, jangan pernah menyombongkan diri.
Kerana itulah, sebelum melaksanakan ibadah haji, para calon jamaah haji perlu meningkatkan pemahamannya tentang Islam mahupun tatacara berhaji yang sebaik-baiknya. Lakukanlah persiapan dengan banyak membaca buku dan bertanya kepada orang yang telah pernah menunaikan ibadah haji sebelumnya.
ibadah haji merupakan ibadah yang apabila mampu wajib dilaksanakan sekali seumur hidup, maka perlu pemahaman ilmu keagamaan yang baik. Ketika kita sedang melaksanakan rukun haji seperti tawaf, sa’i, dan melempar jumrah kita harus memahami hakikat dari rukun yang kita laksanakan tersebut.
Kerana haji merupakan puncak dari seluruh perintah Allah, maka dimensi ibadah yang perlu difahami tidak hanya terfokus pada haji semata tapi juga hakikat dari seluruh ibadah yang diperintahkan Allah kepada manusia. Ibadah haji tidak hanya tergantung pada pelaksanaan rukun dan wajibnya semata tapi juga harus dilengkapi dengan perbaikan akhlak yang semakin menuju kemuliaan.

*
*
*

Pagi ni saya berada di Seremban, rumah MIL. Lepas solat jumaat karang, baru turun ke rumah mak abah di Kuala Sg. Baru, Melaka. Kakak saya buat korban seekor lembu kali ni. Alhamdullillah... Kebetulan, esok pagi ada plak mak sedara buat kenduri kawin kan anak perempuan nyer...

Baik di rumah MIL atau di rumah mak abah, kami memang memeriahkan Aidil'Adha seperti Aidilfitri. Masak-masak pelbagai juadah untuk dimakan di pagi raya selepas solat sunat hari raya. Berbaju kurung, berbaju melayu bersampin dan pastinya berkumpul adik-beradik.

Selamat Hari Raya Aidil'Adha... Bye ! Wasalam...

Photobucket

Thursday, November 26, 2009

IHTIFAL TAHUNAN - TADIKA AL-RUHIYYAH, BUKIT KATIL

1 comment:
:::: gambar kelas anak-anak 4 tahun sessi 2009 (nurin the only bunga di antara kumbang) ::::

:::: gambar keseluruhan anak-anak tadika Al-Ruhiyyah sessi 2009 (nurin duduk paling tengah antara anak-anak perempuan) ::::


Seawal kul 7:45 pagi pada 21.11.2009 (Sabtu) kami da sampai kat Dewan Kementerian Belia & Sukan, Ayer Keroh. Semangat berkobar-kobar nak attend majlis ni. Maklumlah, 1st timer kan, mesti eager terlebih2 sikit.

:::: nurin berbaju rasmi untuk majlis konvokesyen. anak-anak perempuan kelas 4 tahun bertudung merah putih. manakala, anak-anak perempuan 5 - 6 tahun bertudung pink putih ::::



Gambo tak snap byk. Because saya yang selalu jadi mamarazzi, tukar job kejap jadi cameralady. Dok attend to videocam all the time. Camera with ayah. But, Syuhada tak bleh dok diam setempat, menyukarkan keje ayah amik gambo.

Persembahan individu & lakonan semuanya kanak-kanak 6 tahun yg nak grad tu amik bahagian. Nurin, anak 4 tahun dan anak 5 tahun yang lain menyanyi secara berkumpulan, ala-ala kumpulan nasyid gitu. Menarik!

Nurin yg pada awalnya saya sangka akan keras di atas pentas (sebab dia amat malu depan public), sangat sporting. Siap lambai-lambai lagi dari atas pentas. Alhamdullillah...

Layan gambar-gambar kenangan ni yer...



:::: gambar di atas semua nya apabila majlis telah bermula. anak-anak tadika duduk di tengah pentas. busy la ibu bapa snap gambo anak-anak yang sporting ::::



::: di bawah semua adalah gambar selepas majlis serah sijil pada anak-anak 6 tahun (da grad!) & cenderahati selesai ::::

:::: ayah, syuhada & nurin :::::

:::: cikgu yati & nurin ::::

:::: nurin & cikgu sheila (guru kelas) ::::

:::: cenderahati - nombor 2 dalam kelas ::::

:::: dlm goody bag ada hadiah - set alatulis ::::

Bermula cuti sekolah dah pun. Nurin bangun lambat hingga ibu terpaksa dukung bawa masuk kereta. Hingga umah babysitter, terpaksa lagi berdukung hingga atas sofa dari kereta. Aduh !!!

Ahad ni Nurin akan ikut kakak saya ke Sarawak, holiday !!! Syuhada tinggal sebab ditakuti nanti kakak tak terjaga semuanya...

Photobucket

Wednesday, November 25, 2009

KEMBAR KAH MEREKA ?

12 comments:


Venue : dalam troli Giant, Batu Berendam
Date & Time : 21.11.2009 @ 9:45 pm


Kalau saya pergi makan luar or ke kedai, surely ada orang akan tanya - KEMBAR YE? Tak la, ni kakak, ni adik... YE KE? MACAM KEMBAR LA... Bukan setakat penjual or orang awam lain, kawan-kawan saya & hubby pun pandang mereka 2-3 kali nak confirm which one kakak and adik.

Pembesaran tubuh Syuhada memang cepat berbanding dengan Nurin masa kecik dulu. Baju yang Nurin pakai waktu dia 3 1/2 tahun, Syuhada da boleh pakai pulak waktu dia 2 tahun.

Kalau mereka berdua berdiri tegak rapat, org akan nampak la beza ketinggian. But, if mereka sedang bergumpal, berpelukan, berkejar-kejaran, duduk, baring... confirm org akan confuse.

Confuse ke? Pada saya banyak beza mereka berdua... Hmmm...

Hadui. Pasal diet lagi. But tips kali ni bukan utk makan! Tips kali ni berguna utk semua samada diet or tak diet...

CARA PALING TEPAT TIMBANG BERAT BADAN

(gambar hiasan semata-mata!)

  • WAKTU TERBAIK MENIMBANG
Elakkan menimbang berat badan waktu sedang haid! Sebabnya, waktu ni kita mengalami gangguan hormon Selain emosi kurang stabil, tubuh juga cenderung menyerap air yang banyak! Oleh itu berat badan mungkin naik 1-2 kg waktu sedang haid.

Waktu terbaik menimbang adalah seminggu setelah kedatangan haid kerana tubuh kembali seimbang.
  • JAGA POSISI TUBUH DI ATAS PENIMBANG
Pastikan anda tidak bergerak-gerak, mesti berdiri dengan stabil, jangan berjingkit atau menaikkan sebelah kaki. Sedikit saja pergerakan akan mempengaruhi berat yang ditimbang.
  • KEADAAN TUBUH MEMPENGARUHI HASIL TIMBANGAN
Dalam keadaan tubuh sakit, keputusannya pasti berbeza dengan ketika anda sedang sihat. Selain itu, biasakan diri menimbang berat badan dalam keadaan yang sama. Contohnya, setiap kali perut kosong, atau setiap kali setelah buang air besar. Barulah dapat hasil yang sama dan agak tepat. Disarankan, timbanglah pada waktu pagi sebelum mengambil apa-apa makanan / breakfast kerana itulah waktu yang paling tepat.
  • BERAPA KERAP HARUS MENIMBANG ?
Seeloknya, timbang seminggu sekali. Timbanglah berat badan setiap hari Jumaat atau Sabtu. Elakkan timbang berat hari Isnin kerana Sabtu dan Ahad adalah waktu kita memuaskan nagsu makan! Masak meriah untuk suami & anak-anak, atau ke kenduri-kendara, atau window shopping ke mall and singgah di fastfood restaurant.

*
*
*

Itu la dia tips nyer. Harap berguna untuk kawan-kawan ye.

Tuesday, November 24, 2009

AIDA oh AIDA...

6 comments:
Nak diet makan memang susah!

...aduhai Aida...
maka lahir la kira-kira di bawah...
untuk motivasi diri sendiri ler ni gamak nyer!!!

(nota : kiraan kalori kat post ni adalah ANGGARAN saya cilok waktu google, bukan ikut suka hati diri saya sendiri yer... harap maklum)

*
*
*

Mana tak nyer, tiap ptg wajib masak... untuk my beloved hubby dan anak2. Al-maklum, sampai umah da kul 6-6:30 ptg. Baru kelam-kabut nak potong tu, potong ni, ambik tu, basuh ni. Dalam kul 7:30 mlm biasa nyer da ready makanan.

Then, sambil tgk berita kul 8 mlm, kami sekeluarga pun menikmati hidangan hasil masakan si ibu ini yg tak seberapa. Suap anak2 dara sudah pasti. Sayur wajib ada. Then, main menu samada ikan or ayam. Then, ada ler telur dadar ke apa ke yg ketiga. Menu memang simple. Tak banyak sampai 4-5 lauk.

Kalu anak2 dara da surrender, si ibu ini la yg kena perabih baki makanan di pinggan. Kalu ada lebihan lauk yg rasa2 nyer tak sesuai di bawak ke esok sebab terlalu sikit, si ibu ini la yg kena perabih. MEMBAZIR ITU AMALAN SYAITAN.

So, now saya memang diet tang breakfast & lunch. Awal november ari tu, breakfast still berat! Umphh gitu. But now, ala-ala jer... Contoh :-
  • biskut --> tukar-tukar ikut suka, pelbagai jenis.
  • air milo or nescafe or pe pun jenis air ler.
  • nestum.
  • air putih --> tak kurang 1 liter.
Lunch time kul 12:30-1:30 ptg, confirm menggigil laparrrrr... Makan roti. Bukan roti kosong, alamat nyer pengsan kul 3 ptg nanti. So, saya pun goreng telur mata lembu... atau sapu dgn marjerin... atau kalu la baki kuah / sambal dinner semalam ada, cicah ler... atau makan coklat... Kat sini rasa nyer saya da makan = 700 - 900 kalori kot...

Dlm kul 3-4 ptg tu saya akan makan biskut. Air panas apa-apa patut... Air putih tak kurang 1 liter...

Dinner, harap maklum --> my makan time... ikan, ayam, sayur, nasi, etc..... Nak top up! Akan kurangkan nasi... Lebihkan sayur dan lauk... Kat sini kata la 1000 kalori...

Tu jer saya mampu. Kalu nak suruh cut lagi makanan, saya TAK NAK. Hilang nikmat dunia nanti. Dlm sehari saya akan sauna minima 20 minit. Then, bergerak ke sana, bergerak ke sini... Waktu rehat saya hanya kul 9:30 mlm ke atas. Then waktu tidur la...

Contoh pembakaran kalori aktiviti harian saya. Anggaran jer :-
  • sauna 20 minit - 500 kalori (wajib setiap hari)
  • naik turun tangga 10 minit - 60 kalori (dlm 7 hari bekerja, 4 hari jer akan turun naik tangga selalunya tak kurang 30 minit = purata sehari = 100 kalori)
  • membawa brg i.e. ke court bawa 3-4 fail, angkat fail sekitar ofis, ke ofis bawa beg lappy & handbag yg berat 10 minit - 30 kalori (paling kurang kat sini dlm diari harian saya = 300 kalori)
  • berjalan 10 minit - 30 kalori (dari pagi ke ptg memang saya kurang duduk, especially if gi court, dari kul 8:30-11 pagi berjalan kejar masa, kat rumah pun kurang duduk!!! = 500 kalori)
  • aktiviti kesukanan i.e. skipping, renggangan badan, aerobik sikit2 yg saya buat ketika sorang-sorang pepagi lepas sauna (depan hubby segan sikit!) 15 minit - 200 kalori
TOTAL (purata 1/7 hari) : 1200 kalori saya bakar !!!!

Saya makan (purata 1/7 hari) : 2000 kalori...

Setiap 8000 kalori yang tidak dibakar, akan menaikkan 1 kg berat badan !

Weekend if tak ke mana-mana, up kan sauna ke 2 kali sehari, busuk-busuk 800 kalori down sehari. Then, gi riadah, jogging & main badminton dlm 1-2 jam kat dataran pahlawan, busuk-busuk pun 400 kalori down sehari... Tak masuk aktiviti wajib meronda Jusco depan tu hah at least 2 jam (elak bayar parking RM1) da pun down 350 kalori lagi...

Ok la kan... Dpt maintain and tak gemuk. Badan sihat. Nikmat makan tak terjejas... Kalu dpt kurangkan lagi 2-3 kg pun da cantik dah tu...

Bak kata my beloved hubby - JANGAN SIKSA DIRI... hi hi hih...

Photobucket

Friday, November 20, 2009

HARI TERAKHIR ...

2 comments:

Pagi ni saya hantar Nurin ke tadika seperti pagi-pagi yang biasa... OMG! Hari terakhir Nurin ke tadika la untuk sessi 2009... Masih teringat hari pertama saya hantar dia ke pintu pagar sekolah pada 5.1.2009. Waktu tu Nurin masih berumur 3 tahun 11 bulan.

Kejut dia untuk mandi pagi, dia tak menangis. Then, pakaikan baju sekolah dan tudung. Dan pimpin dia ke kereta. She was ok all the time. Saya pun gembira...

Tiba di tadika. Saya kata, "Jom, kakak. Da sampai..." Nurin just menjengah keluar tingkap, tanpa berkata pe pun. Saya pun buka kan pintu. Dia melangkah keluar, lemah longlai. Dia masuk dan cikgu pun terus tutup pagar tadika. Saya dengan cepat melangkah menuju ke kereta... Lom sampai kereta da dengar Nurin menjerit, "Ibuuuuuu... Nak ikut ibuuuuuuuu..." Nurin menangis dengan kuat. Saya sempat melihat dari cermin sisi, berjujuran air mata dia. Nurin peluk pagar tadika. Hmmm... saya sedih! Mengalir juga la air mata saya ketika driving ke ofis hari tu.


Sian anak ibu...
Kecik-kecik da kena gi sekolah...

Tengahari kul 12:15 pm saya da tiba da pick up Nurin. Oleh kerana Nurin paling kecil (perempuan), dalam barisan, dia paling hadapan. Bila nampak je kereta saya, saya dapat lihat senyuman terukir di bibir Nurin.

Kejadian tangisan Nurin berlaku untuk 3-4 hari yang pertama, selepas tu, dia da ok...

Today... da pun last day. Sejak 2-3 minggu lepas Nurin da busy dengan latihan nyanyian dan lakonan untuk convocation day nyer esok pagi. Nasyid... Pantun... Skrip... Puas la saya dan hubby mendengar dia bermonolog tiap malam...

Saya puas hati dengan prestasi dia untuk 1st year tadika ni diumur dia yang baru 4 tahun. Kiranya, saya boleh expect kebolehan dia untuk saya berikan injection ilmu yang lebih... Alhamdullillah... Nantikan album yang akan saya upload sempena convocation Nurin esok pagi yer...

Photobucket

Thursday, November 19, 2009

AKTIVITI KREATIF NURIN

10 comments:
Ini adalah sessi aktiviti Nurin. Aida beli kan RM10 jer se pek. Menarik. Tanpa guna gunting, but ada few tu kena guna gam. Nurin suka sangat...

Ini aktiviti selingan, kalu nak belajar 24 jam, sape pun letih, kan?

*
*
*

Layanz gambar ye.

*
*
*


Kat bawah ni di antara produk yang telah berjaya NURIN hasil kan -- chewah!
::: TAMAN ASTAKONA :::
::: JET PERIBADI ATUK & WAN DARI CHERAS KE BUKIT KATIL :::
::: RUMAH IMPIAN SYUHADA :::
::: KEK BELATED BIRTHDAY IBU :::

::: RAMA-RAMA :::
::: KERUSI BARU NAK STUDY :::

Menarik, kan ?



Photobucket