Tuesday, November 24, 2009

AIDA oh AIDA...

Nak diet makan memang susah!

...aduhai Aida...
maka lahir la kira-kira di bawah...
untuk motivasi diri sendiri ler ni gamak nyer!!!

(nota : kiraan kalori kat post ni adalah ANGGARAN saya cilok waktu google, bukan ikut suka hati diri saya sendiri yer... harap maklum)

*
*
*

Mana tak nyer, tiap ptg wajib masak... untuk my beloved hubby dan anak2. Al-maklum, sampai umah da kul 6-6:30 ptg. Baru kelam-kabut nak potong tu, potong ni, ambik tu, basuh ni. Dalam kul 7:30 mlm biasa nyer da ready makanan.

Then, sambil tgk berita kul 8 mlm, kami sekeluarga pun menikmati hidangan hasil masakan si ibu ini yg tak seberapa. Suap anak2 dara sudah pasti. Sayur wajib ada. Then, main menu samada ikan or ayam. Then, ada ler telur dadar ke apa ke yg ketiga. Menu memang simple. Tak banyak sampai 4-5 lauk.

Kalu anak2 dara da surrender, si ibu ini la yg kena perabih baki makanan di pinggan. Kalu ada lebihan lauk yg rasa2 nyer tak sesuai di bawak ke esok sebab terlalu sikit, si ibu ini la yg kena perabih. MEMBAZIR ITU AMALAN SYAITAN.

So, now saya memang diet tang breakfast & lunch. Awal november ari tu, breakfast still berat! Umphh gitu. But now, ala-ala jer... Contoh :-
  • biskut --> tukar-tukar ikut suka, pelbagai jenis.
  • air milo or nescafe or pe pun jenis air ler.
  • nestum.
  • air putih --> tak kurang 1 liter.
Lunch time kul 12:30-1:30 ptg, confirm menggigil laparrrrr... Makan roti. Bukan roti kosong, alamat nyer pengsan kul 3 ptg nanti. So, saya pun goreng telur mata lembu... atau sapu dgn marjerin... atau kalu la baki kuah / sambal dinner semalam ada, cicah ler... atau makan coklat... Kat sini rasa nyer saya da makan = 700 - 900 kalori kot...

Dlm kul 3-4 ptg tu saya akan makan biskut. Air panas apa-apa patut... Air putih tak kurang 1 liter...

Dinner, harap maklum --> my makan time... ikan, ayam, sayur, nasi, etc..... Nak top up! Akan kurangkan nasi... Lebihkan sayur dan lauk... Kat sini kata la 1000 kalori...

Tu jer saya mampu. Kalu nak suruh cut lagi makanan, saya TAK NAK. Hilang nikmat dunia nanti. Dlm sehari saya akan sauna minima 20 minit. Then, bergerak ke sana, bergerak ke sini... Waktu rehat saya hanya kul 9:30 mlm ke atas. Then waktu tidur la...

Contoh pembakaran kalori aktiviti harian saya. Anggaran jer :-
  • sauna 20 minit - 500 kalori (wajib setiap hari)
  • naik turun tangga 10 minit - 60 kalori (dlm 7 hari bekerja, 4 hari jer akan turun naik tangga selalunya tak kurang 30 minit = purata sehari = 100 kalori)
  • membawa brg i.e. ke court bawa 3-4 fail, angkat fail sekitar ofis, ke ofis bawa beg lappy & handbag yg berat 10 minit - 30 kalori (paling kurang kat sini dlm diari harian saya = 300 kalori)
  • berjalan 10 minit - 30 kalori (dari pagi ke ptg memang saya kurang duduk, especially if gi court, dari kul 8:30-11 pagi berjalan kejar masa, kat rumah pun kurang duduk!!! = 500 kalori)
  • aktiviti kesukanan i.e. skipping, renggangan badan, aerobik sikit2 yg saya buat ketika sorang-sorang pepagi lepas sauna (depan hubby segan sikit!) 15 minit - 200 kalori
TOTAL (purata 1/7 hari) : 1200 kalori saya bakar !!!!

Saya makan (purata 1/7 hari) : 2000 kalori...

Setiap 8000 kalori yang tidak dibakar, akan menaikkan 1 kg berat badan !

Weekend if tak ke mana-mana, up kan sauna ke 2 kali sehari, busuk-busuk 800 kalori down sehari. Then, gi riadah, jogging & main badminton dlm 1-2 jam kat dataran pahlawan, busuk-busuk pun 400 kalori down sehari... Tak masuk aktiviti wajib meronda Jusco depan tu hah at least 2 jam (elak bayar parking RM1) da pun down 350 kalori lagi...

Ok la kan... Dpt maintain and tak gemuk. Badan sihat. Nikmat makan tak terjejas... Kalu dpt kurangkan lagi 2-3 kg pun da cantik dah tu...

Bak kata my beloved hubby - JANGAN SIKSA DIRI... hi hi hih...

Photobucket

6 comments:

  1. gigih betui aida nak kurus!! i pun tak le folo cara u heheh

    ReplyDelete
  2. jom kita kurus bersama sama i tgh makan roti sardin neh

    ReplyDelete
  3. hi hihi... aida masih lagi tahap baru bermula. tak pernah lagi diet gini. before this amal kan BELASAH JER APA DEPAN MATA.

    ada sebab ni aida nak diet. bukan utk kurus. utk fit. da terlalu lama badan ni terbengkalai !!!

    tq ler pada zel yang mencetuskan idea diet ni. tq tq tq...

    ReplyDelete
  4. fuhhh memang cucah beb kalo bab nak diet makanan ni...akak penuh cuba...mengggigil beb bila tghari....ntah bila la akak boleh berdiet ngan betul....

    ReplyDelete
  5. aida,

    Kalu anak2 dara da surrender, si ibu ini la yg kena perabih baki makanan di pinggan. Kalu ada lebihan lauk yg rasa2 nyer tak sesuai di bawak ke esok sebab terlalu sikit, si ibu ini la yg kena perabih. MEMBAZIR ITU AMALAN SYAITAN.


    Kalau kita takut & sayang sebab membazir, seelok2nya makanan ANAK yang tak abis tu suruh adik beradik yang habiskan, PANTANG IBUBAPA yg habiskan baki makanan anak2 kerana ianya akan menjadikan anak2 keras kepala & suka melawan IBUBAPA.

    ~sekadar berkongsi info dari satu ceramah Dato Fadzillah Kamsah~

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)