Tuesday, June 08, 2010

DENGARKANLAH ...

Buat baik berpada-pada.
Buat jahat jgn sekali.

Hmmm... itulah yg selalu kita dgr & itulah yg selalu kita mahu lakukan.
Namun, dlm byk keadaan, bila baik sgt, kita dipijak org ???!
Nape gitu???!
Yg jahat @ tak pernah buat baik sihat walafiat gembira.

Niat di hati nak bantu org, nak senangkan org...
Tapi, kita balik disusahkannya.
Di kutuk... Di tuduh!
Ek'eleh, kita ikut agreement la.
Da engkau buat hal, pe hal nak menegakkan benang yg basah?
Menjerit sana sini.
Kan ke bleh cakap slowly...
Memang le aku da tak nak kompromi sebab ko tak pernah layan sms reminder aku.
Bosan la aku!
Namun, kalau usaha nak kompromi, lembut la jugak hati ni, call la ke, sms manja2...

Bila berkawan, kita sayang kawan kita.
Setia kawan.
Sharing & caring...
Tapi, bila kawan tu tikam kita dari belakang, ia nya amat pedih.
Pedih... Pedih sgt!
Compare dgn org yg biasa-biasa dgn kita buat kita sakit, kepedihannya tak terasa lama...tak rasa sakit pedih menusuk-nusuk!
Dah le kawan baik kita sakiti hati kita, dihina nyer & difitnah...
Hadui!

Then... ibu bapa kita dihina, dikutuk, dibuli....
Arggh! Rasa nyer mahu ditampar org itu.
Mahu dicili padi mulutnya.
Mahu dicabut giginya.
Saya ni jenis org yg tak bleh stand dgn benda karut-marut ni...
On the spot saya akan sound direct org tersebut!!!

Melihat semua ni... Melalui semua itu sendiri...
Saya rasa insaf mlm ni.
Rasa satu perasaan yg amat dalam...
Nape semua ni terjadi?
Hmmmm... perlu muhasabah diri ke aku?
Or org-org tersebut perlu di'bersih'kan?


---AKU SEDIH TERAMAT ---

8 comments:

  1. Aida,
    jalan2 sini...
    kdg2 bila berdepan dgn kes mcm ni..
    akan buat kita berfikir dalam2..

    ReplyDelete
  2. sabar ye...biasa la mcm2 ragam manusia ni. kita yg hadapi ni kena la banyak bersabar...

    ReplyDelete
  3. mcm2 ragam manusia zaman sekarang ni....sabar ya.....

    ReplyDelete
  4. http://myintuition2010.blogspot.com/June 8, 2010 at 9:52 AM

    dugaan akan datang n berlalu pergi....
    apabila ia pergi....tercatitla dan pengalaman kita semakin bertambah2...

    ReplyDelete
  5. Aida,
    kalau orang buat kita, dia akan dapat balasannya. Kadang-kadang tak perlu tunggu mati, di dunia saje Allah dah balas.
    Jangan bersedih ye. Berdoa semoga orang tu akan terbuka hati untuk berubah.

    ReplyDelete
  6. Sabar banyak2....hidup penuh dgn dugaan...

    ReplyDelete
  7. Salam..

    Saya adalah seorang yang baru dalam dunia blog ni .

    Sekian lama mempelajari bagaimana untuk menjadi seorang bloger yang baik, rasanya sudah sampai masa untuk saya membina rangkaian bersama-sama blogger hebat yang lain, serta mempelajari lebih banyak untuk menjadi blogger yang hebat seperti anda..

    Di harap kita dapat saling kunjung mengunjungi antara satu sama lain untuk ukuhwah..

    Sesungguhnya hujung jari yang menekan papan kekunci adalah lebih tajam dari mata pendang

    Wassalam
    http://tasbih-alam.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. timasih kawan2...
    tu la adat dunia kan...
    pasrah...
    redha...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)