Monday, June 28, 2010

THE NEW YOU! Giveaway by TheHoneybunch

Indah sungguh cuaca hari ni di bandaraya Melaka nan bersejarah. Matahari mula menjengah di sebalik awan tebal pagi hari lagi. Mendung tak bermakna hujan. Pasti ada sinar di sebaliknya. Yes, dpt la aku dan husband gi shopping spt yg dirancang sepanjang ptg ni di Dataran Pahlawan ... Aku pun rasa senang hati sangat-sangat. Lagipun, aku cuti rehat dan... hi hi hi aku berada di Bukit Katil la, bukan di JB hua hua hua...


Balik rumah jumpa beloved husband and children. hmmm... rindunya, tak terucap dgn perkataan. Itulah aku, seorang ibu yang mencari rezeki di negeri orang, hidup sendirian tanpa keluarga di sisi. Sabtu dan Ahad tu la masa nak bergomol dgn anak-anak dara berdua tu, masa nak bermesra dgn suami tercinta (chewah!)...


I love you so much, Ayah...
-penyeri hidupku selamanya-

*
*
*
*
*
*

Gembira hati ni bila pada 12 November 2009 aku dapat surat tawaran dari gomen - Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM). Aku melompat-lompat kegirangan. Terus call husband, "Ayah, ibu dapat kastam la..." Beliau mengucapkan tahniah dan kesyukuran ke hadrat Ilahi sebab apa yang aku nak, aku da dapat. Aku akan masuk keje sebagai penjawat awam!!! Best! Setelah 2 tahun aku menanti dan menanti, akhirnya Allah makbulkan doa aku... Best!


Namun ......


Tempat lapor diri - MENARA KASTAM, LARKIN, JOHOR BAHRU. "Oh, tak sanggup! Camner ni?" itulah kata-kata hati aku masa tu. Nak, tapi tak nak... Adus!!!
Nape ke JB pula dihantarnya aku?
Camner nak tinggalkan anak-anak ni?

Mana nak hantar mereka?
Nak bawa bersama ke ke JB?
Ada sesiapa ke tempat aku menumpang bersama anak-anak di sana nanti?


Oh tidak!


1001 satu persoalan masa tu nak ku fikirkan jawapan. Berbelah bagi hati dan perasaan ni. Suami aku pun tidak keruan fikirannya. Kami saling faham-memahami. Sesungguhnya kami tidak bersedia untuk situasi begini.... Suami ku berlagak ok. But, aku faham perasaannya. Ye la, suami ku sorang yang susah nak luahkan apa yg dipendam. Akhirnya, "Takpe, ibu pergilah, Ayah boleh jaga anak-anak. Tak payah hantar ke umah emak. Ayah boleh jaga, jangan risau..."

aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmu
aku ingin menjadi sesuatu yg mungkin bisa kau rindu
karena langkah merapuh tanpa dirimu
oh karena hati tlah letih

aku ingin menjadi sesuatu yg selalu bisa kau sentuh
aku ingin kau tahu bahwa ku selalu memujamu
tanpamu sepinya waktu merantai hati
oh bayangmu seakan-akan

kau seperti nyanyian dalam hatiku
yg memanggil rinduku padamu
seperti udara yg kuhela kau selalu ada

hanya dirimu yg bisa membuatku tenang
tanpa dirimu aku merasa hilang
dan sepi, dan sepi

Allah je yang Maha Mengetahui betapa sedihnya hati ni sewaktu mengemas barang-barang, meninggalkan rumah, meninggalkan semuanya di Melaka. Sedang kemas, air mata mengalir di pipi... Anak-anak sibuK bertanya...
Kita nak gi jalan ye ibu?
Ibu nak gi mana?
Nape banyak barang ibu masuk kereta?
Mana...?
Nape...?

Aduhai, until aku nak jawab pun, hati ni sebak, sedih. Air mata jangan cakaplah, setiap masa rasa nak mengalir!

10 disember 2009 (Khamis)...
Aku sekeluarga bermalam di rumah kakak di Cheras. Esoknya nak lapor diri di Putrajaya. Penuh viva kecilku itu dgn barang-barang. Maklumlah, Ahad nanti nak bertolak ke JB.
13 Disember 2009 (Ahad)...
Hari yang paling tidak akan aku lupa, meninggalkan anak-anak untuk pergi bekerja. Masa tu, anak-anak terpaksa kami tinggalkan di Cheras. Suami menghantar aku ke JB. Sepanjang pagi hati ku sebak, resah, gelisah... Sepanjang malam tadi aku peluk dan cium mereka sepuas-puasnya.


Keep explaining to them that, "bu nak keje jauh. Ibu takde tau 5 hari, nanti jumaat ibu balik..."
..."Kakak jaga adik ye, jangan gaduh-gaduh dan buat ayah marah, kesian ayah..."
..."Nanti tiap malam ibu call kakak & adik, kita borak-borak tau..."


"Nape bu keje jauh, dulu keje dekat..." ..."Adik tak nak ayah, adik nak ibu..." ..."Sape nak buat susu adik, mandikan adik... Adik nak ibu..." Syuhada yang paling buat saya sedih.

Dia belum pun masuk 3 tahun masa tu. And dia memang rapat dengan aku berbanding dgn ayahnya. Kakak Nurin? Nurin banyak diam dari bertanya. Bila aku cakap, dia banyak diam. Katanya, "Kakak faham bu."

2 malam pertama di JB, aku bersama-sama suami menginap di hotel. Rabu, suami ku terpaksa balik ke Melaka, sebab keje. Takkan nak babysit aku kat sini selamanya, kan?? Suami balik ke melaka pada 16 disember tu menaiki bas Transnasional jam 1 ptg. Satu lagi perpisahan yang buat aku rasa nak nangis sgt-sgt. Hati sedih giler!!! Namun, suami terpaksa tinggalkan aku kat sini.

"Jaga diri baik-baik, drive carefully, call I if anything...." pesanan ringkas suami tercinta. "Gonna miss you, ayah..." Suami tak bagi lambai dia. Dia suruh aku jalan terus ke kereta dan balik ofis. Dengan beratnya, aku pun say good bye and melangkah pergi... Air mata bergenang... Mengalir ke pipi... Sambil berjalan ke car park, aku rasa mcm nak ikut suami balik.

Bekerja la aku di JB. Gi balik, gi balik... da pun 6 bulan aku kat sini, jauh dari keluarga. Every weekend aku naik turun JB-Melaka demi keluarga. Weekdays aku rasa amat panjang... Weekend pula singkat sgt! Bengang nyer... Tiap malam call anak-anak dan suami. 3-4 minggu yang pertama tu mesti aku call mereka dan diakhiri dengan linangan air mata, sebak! Rindu! Aku sungguh sensitif. Asyik sedih je 24 jam. Nasib baik kawan-kawan sekerja memahami. Masa mandi pun aku nangis!!! 

Disember aku pergi, hinggalah bulan Mac 2010, anak-anak tak sihat. Demam berulang-ulang, batuk, selesema, semput... Kesian ayahnya. Aku hanya mampu memberi rawatan secara jauh. Nasihat... nasihat... nasihat... Bila call, sedih aku dengar keluhan suami yang risau, anak-anak asyik tak sihat, dengan dia sekali rasa tak sihat! Tak dpt aku nak rawat mereka... Bila weekend, masa tu la baru dpt aku cover mana yang patut. Sapu ubat, minyak, beri ubat, vitamins. Yang peliknya, mereka memang sihat masa weekend, tau. Walaupun hidung tersumbat, tekak sakit, mereka aktif, naughty.... Hmmmmm... Nurin pula asyik batuk-batuk hingga menyukarkan pernafasan. Sering juga kena ke klinik 'ambil udara'...


Dah pun ke KPJ Kajang jumpa pakar last Saturday (26.6.2010) buat medical check up. Alhamdulillah, tiada pe yg kronik... Hanya kena jaga pemakanan dan aktiviti Nurin tidak boleh terlalu lasak...
- saya sihat -
Now, mereka da faham... Anak-anak da mula terima bahawa 4 mlm aku di JB, 3 mlm aku di bukit katil tidur bersama mereka. Mereka tiap hari mengira... Isnin, Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat... yahoo! Jumpa ibu... Bila Ahad menjelma je, "Esok ibu keje ke bu?" "Ibu nak balik kan bu? "Bila lagi ibu balik?" All kind of questions yang membawa maksud yang sama hi hi hi..... Setiap hari, suami akan mms aku gambo anak-anak. Tu saje la pengubat rindu yang mendalam...

Di sebalik segala kesedihan yang aku alami, semua benda baru yang berlaku pada diri aku & keluarga sejak 6 bulan lepas ni sebenar-benarnya banyak baiknya. Aku tak pernah nampak keburukan pun selama ni meskipun banyak keperitan. Semua tu manis untuk dikenang... Sesungguhnya pengalaman itu mengajar kita erti kehidupan yang sebenar....


  • aku lebih menghargai masa bersama keluarga. Tiap saat aku lalui dengan penuh makna bersama-sama mereka. Kalau dulu aku dpt homeschool Nurin every night, now... hanya 2 mlm seminggu aku dpt bersama dia. Dgn Syuhada lagi... hmmmm...
  • anak-anak aku now amat berdikari. Maklumlah, duduk dengan ayah. Kurang manja dan belaian ibu. Namun, bila ada aku di rumah, mereka buat-buat mengada-ngada! hi hi hi... Nurin da tahu amik buku sendiri dan membaca. Time aku memasak, melipat baju, mengemas, dia akan membaca dengan kuat, kalau salah, aku betulkan... Dia tahu yang ibu nya tiada byk masa lain...
  • dengan dpt keje gomen ni, pendapatan keluarga bertambah. Rezeki duit tu datang tanpa henti dari banyak sumber dengan tiba-tiba. Dapatlah cover perbelanjaan aku di JB dgn rumah sewa, tol & petrol segalanya...

  • aku suka dengan keje aku sekarang. Sangat suka. Mengubah segalanya dalam hidup aku. Aku gembira. Aku tak perlu fikir banyak nak gi keje sebab aku pakai uniform 3 hari dlm seminggu. Lagi 2 hari tu, ikut suka hati aku samada nak pakai uniform or baju kurung. Sampai hari malas, belasah pakai uniform jer...
  • suami pun da mahir buat kerja rumah dan jaga anak-anak 24 jam... hi hi hi...

  • list kawan-kawan dalam kehidupan aku bertambah-tambah dari sehari ke sehari. Semuanya kawan yang best. Yang bakal bersama aku 20-30 tahun lagi dlm servis, insya'Allah...
The best part adalah... Suami pernah berkata, "Barulah I tahu susahnya rutin you setiap hari dulu. I faham macamana you bekerja, menjadi isteri, menjadi ibu semua dalam satu masa. Amat penat. I hargai apa yang you buat untuk kami selama ni...."


Menatap indahnya senyuman di wajahmu
Membuat ku terdiam dan terpaku
Mengerti akan hadirnya cinta terindah
Saat kau peluk mesra tubuhku
Banyak kata
Yang tak mampu ku ungkapkan kepada dirimu
Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Sepanjang hidupku
Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tau
Ku slalu milikmu
Yang mencintaimu
Sepanjang hidupku

Sesungguhnya, kita akan lebih menghargai sesuatu itu apabila ia tiada. Kita akan teringat akan sesuatu itu apabila ia jauh. Ye la kan, org tua-tua dulu ada berkata, "dekat bau busuh, bila jauh, wangi..."... Sesuatu ikatan itu akan lebih erat apabila perpisahan tu berlaku, kerana pada ketika itulah baru kita tahu kita saling memerlukan dan melengkapkan each other.





Seperti dalam lirik lagu Allahyarham P Ramlee ... "Andai dipisah, lagu dan irama... Lemah tiada berjiwa... Hampa..."

*
*
*
*
*
*
*

Hanz's great giveaway...
Tengok la sponsors nyer, marbeles beb!
  • Triple Colour Life
  • Loving Minerals.com
  • Nabila House
  • Khazis Boutique
  • The Green Pocket
  • Zara Shoppe
  • HoneyB
Tengok la hadiah nyer plaks...
  • Blog Makeover by Jiji of TripleColourLife worth RM250

  • RM120 worth of Makeup Voucher from Loving Minerals.com

  • 10 bottles of Perfume For All + 10 Vouchers by Nabila.com

  • Green Pocket Laundry Ball worth RM 189 from The Green Pocket.biz
  • 3 Shopping Vouchers worth RM 45 each from Khazis Boutique

  • 5 Shawls from ZaraShoppe

  • 4 sets of Quilling Accessories & Jewelleries from HoneyB Quilling Creations

  • Beauty items & Ladies Accessories by Hanz

-AKU YG AMAT ❤❤❤ MEREKA-

18 comments:

  1. alamak...sedih pulak bc entri kalinya..klu ana la, blm tentu setabah aida...

    ReplyDelete
  2. tu la ana, kekadang idup ni bebetul mencabar kita fizikal & mental. Allah nak duga, tak kira masa, keadaan... Perlu sabar dan doa sepanjang masa. Redha...

    ReplyDelete
  3. betul ckp Ana. Sy pn sebak & air mata dh bergenang bila baca n3 ni. faham bila ibu terpaksa bpisah ngan ank & asben. Apa2 pun kuatkn semngat yer

    ReplyDelete
  4. Tahniah aida..
    dah berjaya melalui saat getir...
    byk hikmahnya dari penghijrahan tu kan... ;)

    ReplyDelete
  5. syariza, air mata aida ni da byk da berderai sejak 6 bulan lepas. sensitif teramat! insya'Allah, aida akan jadi tabah setabah tabah nyer...

    ReplyDelete
  6. kak yong, betul tu. penghijrahan ni memang beri erti mendalam kat aida. memang membentuk AIDA YG BARU... benda ni berlaku tak pernah dipinta. lalui jer la dgn relax...

    ReplyDelete
  7. Salam Aida. Noted with thanks. Good Luck! :-)

    ReplyDelete
  8. Alahai..memang aku tak sekuat aida.dah berapa kali hubby dpt offer utk berpisah dengan kami tapi setiap kali tu aku tak izinkan.biarlah duit sikit tapi duk dekat2..huhuhuhu

    ReplyDelete
  9. liss, hmmmm... ni pun kami pasrah sebab offer keje gomen. if swasta, memang ler reject. fikir panjang utk masa depan, ku terima.... huaaaaaa!

    ReplyDelete
  10. Semoga tabah menghadapi... good luck utk GA

    ReplyDelete
  11. tahniah menang GA ni..mmg sedey kan jdk weekend husband n wife..lg pulak kena berpisah ngan anak2..sehari berpisah pun teringat2..tp alhamdullillah..dpt suami yg memahami..semoga berbahagia selamanya.. ^_^

    ReplyDelete
  12. alhamdullillah.
    best nyer.
    alhamdullillah.
    tq hanz krn memilih...
    tq semua...

    ReplyDelete
  13. Salam,

    Datang dari blog Hanz. Wahhhh sebaknya hati membaca! Bagi saya tak pernah berjauhan dengan anak dan sumai semenjak kami berkahwin, sehinggalah anak umur 7 bulan sekarang. 24/7 dengan mereka kerana saya WAHM dan suami juga bekerja di rumah. Kadang2 ada rasa tension atau geram, sebab kalau ada apa2 masalah, tak boleh nak ada "time out" atau personal time untuk diri sendiri kerana mereka sentiasa di rumah... Tapi dalam hati saya amat bersyukur sebab bukan semua orang beruah seperti saya boleh sentiasa ada dengan keluarga tersayang.

    Semoga tabah menghadapi masa hadapan bekerja jauh dari keluarga. Ini semua pengorbanan ibu dan isteri tersayang untuk keluarga. Insyaallah akan dimurahkan rezeki dan dirahmati Allah. Amin :)

    ReplyDelete
  14. betul ckp awak. apapun keadaan kita, kita kena bersyukur sebab ada famili depan mata... susah senang bersama...

    ReplyDelete
  15. saye baru je baca entry ni, walaupun dah lama, tapi hati taktertahan nak komen jugak sebab saya amat sedihhhhhhhhhh..rasa cam bergenang2 air mata baca entry ni. aida sgt tabah!take care!

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)