Friday, August 06, 2010

HINA ... HINA !

Good morning everybody....
Today is Friday...
This ibu is very happy...
Petang balik Melaka hi hi hi...

Nak citer perihal HINA dan FACE*BOOK (FB). Semalam gempak skit kat ofis saya ni sebab ada kes HINA JOHOR di FB oleh rakan sepejabat (N17 - bukan warga kastam gred W ye). Heboh la kat dunia FB. Hingga rakan tersebut terpaksa private kat FB dia. Ada orang lain plak register kan FB utk kes dia tu. Aduhai... bukan main byk maki hamun yg rakan ni dapat.

Kelmarin kata nyer beberapa media cetak & media elektronik dtg ke menara Larkin nak jumpa PKN. But, yg saya dgr pihak PKN pohon masa. And tadi saya dpt information tarbaru, pihak istana Johor plak da call PKN semalam... Hmmm... Perkataan yg rakan ni guna kat status FB dia ialah "hina"...

Pagi tadi naik lif sama dgn rakan tersebut. Tapi saya buat don't know la kan. Dia pun rasa mcm saya tak tahu hi hi hi...

Bukan la nak citer pasal rakan tu. Saya nak kongsi citer pasal FB ni. Janganla sesekali celupar kat FB. Semua org boleh baca. Walaupun kita private, friends kita tu semua nya dtg dari pelbagai background. Da awak menghina Johor, sure la org Johor angin satu badan! Fikir sebelum type apa-apa status, komen dsb nya.

Sekarang? Kes da up ke tengah. Rakan tu P.A Tuan Timbalan. Tuan ari ni baru masuk ofis after 3 minggu kursus. Pening lagi kepala orang tua tu. Da la bahagian bwh tgn dia penuh masalah, ranjau dan duri hi hi hi... Masuk hal P.A dia ni, lagi la dia kusut.

Hmmmm... ntah la. Ada kemudahan IT, disalahgunakan. Takde? Komplen kerajaan kedekut la, itu la, ini la... Jangan lepas ni FB di block, da le. Memang ramai yg tambah maki hamun kat rakan saya tu.

Later, saya update la ye what happen to the girl (she's pregnant!)...

p/s : saya tak dpt nak beri particulars FB tersebut. Maaf. Kalau korang interested nak tau, search la sendiri page yg mengutuk seseorang yg telah kutuk Johor. Jadikan pengajaran...
Photobucket

12 comments:

  1. oowhh kawan aida ke tu. dah baca dh gosip ni few days ago.

    tu la kan, mmg bahaya bila tak jaga ayat2 kt fb, esp yg menyentuh sensitiviti masyarakat. tak pasal2 je jd isu besar. alahai menyusahkan diri je

    ReplyDelete
  2. Dear, ada setengah blogger tempek komen FB tu..
    =)

    ReplyDelete
  3. Aida,
    oh, satu ofis ya.
    Yati pun dah tahu pasal dia thru sorang lagi blogger.
    Itu la dia, sangat bahaya, kalau sebarang je cakap atau tulis. Kesian jugak. Sebab certain orang, macam Kedah, 'hina' tu takde la kasar sangat makna nya.

    ReplyDelete
  4. hai aida..
    cian dia...musti pressure giler..tgh preggy lak tuh..mmg jd pengajaran le utk kite sume...pk sblm type..

    ReplyDelete
  5. salam..tu yang bahayanya kemudahan yang ada skang.saya ni pun bukak akaun fb semata-mata nak cari kawan2 lama yang berbelas tahun tak jumpa.lagi satu takyah la nak canang apa yang kita tengah rasa,tengah fikir kat fb.akibatnya..begini layang terjadi.semoga menjadi pengajaran untuk semua dengan apa yang berlaku

    ReplyDelete
  6. Aida kenal rupanya orang tu. saya ada baca juga komen dia dekat FB tu...isk..isk..tak pasal2 jadi isu besar. tapi, memang la, kalau saya orang Johor pun akan sentap baca kenyataan macam tu. Harap dia dapat ambik iktibar.

    Entri Terkini: Pizza Canada

    ReplyDelete
  7. ana pun ada bc pasal ni...kesian la dia, wpun pada mulanya patut jd personal conversation je, tp dh jadi isu besar. sian la dia, pregnant pulak tu!

    ReplyDelete
  8. Betul tu, nak komen dlm fb ni kena la bertabik sikit. Jangan la x sensitif pada keadaan dan main cakap saja, tambahan benda2 yg menjatuhkan maruah...akhirnya diri sendiri yang kecundang...

    ReplyDelete
  9. baru baca kat fb
    isk iskk.. memang dia ni jenis cakap lepas ke aida?
    hmm.. papepun, jadikan iktibar
    semoga takde pape yg buruk jd kat dia or baby.. byk noo org sumpah seranah dia kat fb tuh

    ReplyDelete
  10. tu la pasal.... JADIKAN KES NI AS IKTIBAR! berhati-hati dgn percakapan & penulisan di mana saje, tak kira la kat FB or blog. bakal menyinggung perasaan org...

    ita ni aida kenal pun baru lagik. dari 24 mei ari tu bila aida pindah bahagian penguatkuasaan kastam jb. dia p.a timbalan. tak ler kenal sgt. kenal gitu-gitu jer. lihat dia secara lahiriah mcm ok. rupa nyer lawa la, bleh la... tapi, kena tau, kita di alam maya memang beza dgn kita di dunia hakikat....

    ReplyDelete
  11. semoga jadi pengajaran buat dia..
    since dia dah minta maaf..tak salah kita maafkan dia..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)