Monday, September 06, 2010

ASTRO... TAK BERGUNA !

Rasa-rasa nyer last 2 months saya upgrade ke astro byond. Bersesuaian dgn pakej & tv yg sedia ada, approve ler application nak upgrade tu. Memang best la tgk HBO, national geo, CSI, sport, etc... Tak semua channel bleh layan dgn HD. Certain channel jer. And ada le 1-2 channel tambahan utk HD ni.

Berbaloi ke upgrade? Pada saya & hubby, berbaloi. Cantik gambo nyer. Puas hati!





Berbaloi ke ada ASTRO ni yer? Sebab.... rasa nyer majoriti org sekarang ni da langgan astro. Baik pakej yg basic... Or langgan sekali dgn pakej mustika (saya tak amik mustika)... TAPI, ada lagi org kat malaysia ni yang langsung tak langgan astro... Saya da jumpa daaa... Bukan tak mampu tau nak byr bulanan, mereka just tak nak langgan... Sebab :
  1. pengaruh tak baik utk anak-anak - movie la kot nih
  2. buat anak-anakleka - channel kartun kot nih
  3. takde masa nak tgk - parents yg keje la nih
Semua tu sebab yang AMAT munasabah bagi saya. Nothing wrong. Ia nya adalah terbaik bagi sesiapa yg buat keputusan begitu...

Saya ?

Dari tahun 2005 kot da langgan astro. Started dari pakej yg paling basic and now, monthly payment RM125.95. Pakej kartun utk anak-anak... Pakej sport utk hubby... Pakej discovery & movie utk famili... Siaran utk anak-anak memang under control. Kartun for them pun ditapis... Apa pun siaran la, mesti ditapis!

Ada byk kartun zaman sekarang yg berorientasikan pendidikan. Di kala saya tiada masa utk anak-anak, mereka belajar sambil layan kartun.

Tanpa astro ?

Saya mengaku, BORING!!! hi hi hi...
TV3 saya tonton utk berita utama, nona, may be melodi (hi hi hi gossip!), slot drama... Most of the time, memang layan channel astro especially AXN and AFC.

Saya cukup kagum dgn mereka yg hingga kini tak langgan astro! Satu penjimatan yg bijak. But utk pelanggan astro, bukan tak bijak (mcm saya), ia adalah pilihan yg wajib ada. Bukan sekadar hiburan, tapi, sesuatu yg menyenangkan lepas seharian keje...

13 comments:

  1. kite langgan yg basic + kartun channel jek..
    dah fully SAHM nanti.. baru ingt nk upgrade sikit..dah ada masa nk tonton..

    ReplyDelete
  2. betul betul ..
    kalo nieza pun mesti buring ...

    abg nieza pun takde astro sbb reason yg sama jugak taknak anak2 leka dgn kartun semedang. dia pasang 2bulan jerk terus potong balik ... huhuhu

    ReplyDelete
  3. KAK NGAH LINDA : best nyer. ke arah SAHM... bahagia nyer dengar... kartun tu wajib ekk? aida nak bagi anak dok diam, tu ler utk mereka...

    ReplyDelete
  4. NIEZA: yes yes yes... boring tahap gaban!

    pada aida kan, kita as parents kena pantau. anak2 aida memang tahan seharian dgn kartun. but, kami cantas! kena faham kan mereka tak semua waktu bleh tgk kartun. and tak semua kartun mereka bleh tgk. so far so good la. anak2 dara aida yg aktif tu memahami bebelan ibu nyer ni hah!

    ReplyDelete
  5. hubby mmg bersungguh la nk ada astro sbb sport chanel. sy tak kesah sgt, cuma selalu layan AXN ngn TV3 je..anak2 pon tak diajar sgt ngadap tv :) dorang lg suka sama-sama sibuk kt dapur ngn mama

    ReplyDelete
  6. sume ade alasan yg tersendiri nape pakai..nape tak...
    sy mmg suka btl nengok CH NAT GEO,DISC,HIST...

    ReplyDelete
  7. Hafizan tu dok speaking je, sebab layan Playhouse Disney Channel, time Yati masak. Abis dengan tok ngan opah pun Hafizan speaking. Dia belum start kinder lagi pun. Next year baru nak hantar. Sape kata tengok kartun tak elok... :)

    ReplyDelete
  8. setuju... pd ila astro berbaloi.. tp ila amik pakaej basic tanpa movie & discovery channel... ila tgk tv pun byk kat channel 701&711.. hari selasa je layan 708 (8tv)..

    ReplyDelete
  9. LYDZAR : hubby saya pun more to sport channels. sebab tu gaks masukkan byond. his favourite - tennis...

    ReplyDelete
  10. YATI : yes betul. playhouse disney tu one of channel yg aida suka anak-anak tgk. all about education! kartun pun colourful & bright... tak suka alih bahasa melayu, tak sedap! prefer in english. dia belajar, kita pun improve english...

    ReplyDelete
  11. IELA : wah, nampak nyer AXN jadi kegemaran kita ramai-ramai, kan? tu la pasal... berbaloi. yg penting, pemantauan parents.

    ReplyDelete
  12. NADIA : yes. masing-masing dgn pendapat masing-masing. lgpun, sendiri byr, kan hi hi hi... but, memang aida respek la sesiapa yg tegar tak langgan astro :-D

    ReplyDelete
  13. eliss layan afc ajer kalo bosan tadak cerita kat tv3.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)