Wednesday, October 20, 2010

AL KISAH 10.10.10 YG PENUH MAKNA...

4 comments:
sambut secara kecil2an bday emak ke 64...
emak ku yg awet muda...
"ayang sayang emak... you are the best emak in the world..."


marble cheese cake utk emak...
"ayang belanja tahun ni..."


emak ku dan cucu...
tiada dlm gambar, 2 cucu - muhammad (belakang camerawoman) & ayuni (kajang)...

majlis utk emak yg simple, just buat spageti bolognese....
and nasi... ayam masak kicap... ikan keli goreng sambal... sup sayur...
and buat skit kastard koktel and dadih coklat...
air bandung...

*
*
*
*
*
*
*
*
*


mlm tu 10.10.10 at about 10 pm, nurin mengadu sakit perut...
sapu minyak yu yee kat perut...
perut agak kembung...
then dia tido...
kurang selesa tgk dia tido...
hmmmm....

anta ke tadika...
12.30 tghari, cikgu call - "nurin muntah2... cirit-birit!"
tinggalkan keje... pecut amik nurin...
ke klinik...
dpt ubat...
saya keje half day 11.10.10...

esok nyer tu on selasa 12.10.10, EL...
nak pantau nurin kat umah...
but, kul 11 pagi saya gabra bila lihat muka nurin gini......


pucat! tak bermaya! muntah2 dan cirit birit more than 20 times!!!!
air putih pun dia langsung tak bleh telan...
muntah and muntah and muntah....................

terus ke spital besar....


memang dia tak larat sgt!
tertidur kat kerusi spital sambil tunggu nombor giliran...
aduhai... hati saya memang tak keruan!!!!

kena masuk wad...
kena masuk air...


wajah org baru masuk wad...
beri senyuman kat ibu yg SUSAH HATI...


the next day, "peace ibu..."

love you kakak nurin.
walaupun nurin kurus, ibu tau kakak kuat...
dukung kakak still ibu tak larat...
hadui, 16 kg tuh!!!

tak tau per nurin silap makan on 10.10.10...
syuhada orait jer...
ibu orait jer...
ayah orait jer...
yg lain atuk, wan, pak uda, pak lang, pak long, mak long, abg ngah, sara, aisyah orait jer...
hmmmmmm.....
tak pe.
janji nurin now da sihat....
ibu da up kan vitamin utk nurin dan syuhada...

Photobucket

Tuesday, October 19, 2010

DA TURUN DAH...

4 comments:

syawal telah lama pergi...
baru kini kad ku turun kan...
bukan nyer terlupa akan waktu yg berlalu...
cuma syg nak turunkan!!!

moga Allah panjangkan umur ku utk sambut raya tahun depan...
insya'Allah...
tahun depan agak nyer kena tempah kad baru hi hi hi...
plan nak up ahli keluarga hua hua hua...
insya'Allah...

esok pengistiharan MELAKA MAJU.
pada 20.10.20 jam 20:10...
ajak hubby gi celebrate kat stadium hang jebat.
but, jawapan hubby agak negatif.
takpe... janji jiwa maju...
sebab samada melaka maju ke tak, aku da keje semua kat melaka.....
hah hah hah...
ada aku kesah yg lain hal??!

bye bye...
nak tido!

Photobucket

Saturday, October 16, 2010

HANGAT DI PASARAN !

9 comments:
lepaks kat FB.
hangat about bajet 2011.
al-maklum - bajet, politik, bonus, PERMATA, 100 tingkat.
yes.
ada sokong.
ada bangkang.
yg bangkang = pembangkang?
no.
hanya pendapat.

yg saya nampak :-

  • PTK akan ganti dgn sistem penilaian lain jun next year.
  • bantuan sekolah RM500 utk org gomen.
  • CP up to 6% (now 5%)...
  • CP kad kredit TIDAK DIMANSUHKAN!
  • DI utk 300 brg dimansuhkan (camner kastam nak capai sasaran?!!)

yg lain tak terlibat secara direct, malas nak komen!

agak bengang x dpt bonus!
tak patut.
org gomen = tulang belakang gomen x dpt bonus, tak patut.
apa nak buat...
rezeki setakat RM500 jer... bantuan sekolah.
nurin & syuhada nak masuk tadika = RM1200+...
cukup kah?

another bangunan pencakar langit di Msia?
yes, utk kemajuan (bak kata certain org)...
but, KLCC pun byk floor yg kosong.
perlu maintain elektrik sebab kena on meskipun kosong.
rental mahal giler.
tak mampu.
and another one?
akan ada 2015... bajet da diperuntukkan...

klinik 1malaysia bergerak?
yes. akan ada...
klinik tanpa doktor.
gi dpt ubat setakat paracetamol / biasa2 jer.
more? kena refer doktor kat poliklinik.
why tak up grade jer klinik desa sedia ada.
klinik desa ada doktor tau.
da ada poliklinik yg buka till 9 pm every weekdays.
klinik 1malaysia....???
bajet ke situ byk, tapi takde pe yg signifikan!

jiran saya = nurses/doctors.
pd mereka, klinik 1malaysia MEMBAZIR.
mereka lebih tahu.
and, mereka kata gitu.

but, 90 days = cuti bersalin.
best.
but, ada buruk juga = up to 3 kelahiran saje ye org gomen...
bukan 5 lagi.
sebab cuti bersalin tetap limit 300 days.

adakah next year org gomen naik gaji?
brape %?
no bonus, please up byk ler skit...
jgn negara jer maju & berpendapatan tinggi.
but, rakyat?
dok byr tax itu ini...
dok byr benda / perkhidmatan mahal....
nothing!!!

wokey.
enuf is enuf.

my plan.....
  • saving... invest...
  • jaga perbelanjaan...
  • jgn ikut nafsu...
  • kira duit tiap hari.....!!!!

Photobucket

Friday, October 15, 2010

APO NAK DI KATO ?

2 comments:
byk perkara nak terjadi yg nak di citer kan.
tapi tiada kelapangan yg munasabah utk diri ku ini duduk dan berkarya.
apatah lagi men up load gambo baik ke sini atau ke pesbuk.

sekadar blogwalking tanpa meninggalkan jejak.
sekadar membaca coretan rakan tanpa klik button komen.
sekadar layan blues tgk gambo di blog rakan.
sekadar nyer saje...

terakhir sekali, nurin masuk spital lagi...
demam, muntah-muntah dan cirit-birit.
3 hari aku EL.
jaga nurin di rumah, spital, rumah...
dari dia lemah, pucat lesi... kepada dirinya yg skang ni da kembali aktif.
alhamdullillah...

jari jemari ku ini bagai nak terus terusan menaip dan menaip...
tapi fikiran ku ini terasa amat la penat!
letih!
ye la... 2 hari bertapa di spital... penat!
fizikal dan mental letih!
maka, terbatas la segalanya tuk bercerita...
berkarya... ceh, konon!!!

pastu, skang ni hah, hubby on plak citer pocong (indon) !!!
lagi la diri ku ini gerun nak dok menaip kat hujung hall ni...
cit, dasar penakut!!!







*
*
*
*
*
*
*
*









noktah

Photobucket

Sunday, October 10, 2010

DA LE KAYA, DI TAJA LAGI... HMMMM DUNIA... DUNIA...

9 comments:
Byk blog dok citer pasal perkahwinan Dr. SMS mlm ni karang.
Hmmm... 2006 tarikh yg sama, dia up ke angkasa (angkasa sgt ler tu!)...
2010 kahwin secara besar2an...

Baca2 citer nyer, kos jurugambar jer RM90,000!!!
Ye ker?
Sure ditaja...
Masa ni la sesape nak up kat bisnes dok promote diri.
Taja and taja and taja org glamer gini.
Siti Nurhaliza dulu pun, yg ditaja jer RM juta juta dgr nyer.
Patut la grand, wedding of the year.
Mawi pun... honeymoon pun dpt free!

Yang org tak berkemampuan tu, gigit jari la...
Cari la korang duit sendiri.
Sekadar jadi impian jer la wedding gaya org kena taja ni hi hi hi...

Harap nyer Dr. SMS ni bahagia ke anak cucu, ke akhir hayat dgn Dr. Harlina ni.
Jgn nanti pisah dek kerana perkara remeh temeh da le...
Bawa berbincang... Bawa bersabar dlm alam perkahwinan.
Maklum la, org glamer ler kata kan... Byk cabaran!
Yg tak nak nyer, jgn la jadi mcm bekas kak ipar Dr. SMS - tuntutan mahkamah gitu!

Photobucket

Saturday, October 09, 2010

SEPI... TAPI HAPPY...

3 comments:
Wah! Agak bersawang blog ku ini...
Member facebook pun ramai mesej - nape diri ku sepi sejak pindah Melaka?
I am ok ler...
I am happy ler...
Very happy...

Sepi?
Jawab 1 - work station ofis lom ada!!! Bila? Ntah bila! Tapi takpe, tu kecik punyer problem... Yg penting, home station da tetap di sini hua hua hua...
Jawab 2 - dari day 1 keje di Melaka last week, tiap malam gi open house jiran tetangga hingga la semalam. Tiap malam busy hingga ke tgh mlm. Camner nak online? Bills pun terlambat bayar ki ki ki...

Tiap hari rutin anta & amik anak dari tadika kembali pada saya.
Best!!!
Rutin ni saya tinggalkan selama 9 bulan 10 hari... yes, di kira termasuk sabtu & ahad, saya bekerja kat johor selama 9 bulan 10 hari !!!
Wah, kalau pregnant, da beranak 3 da saya ni oii...

Homeschool dgn nurin pun da start.
Hmmmmm agak 'keras' gaks nurin da start school di rumah.
Al maklum, lama 'cuti'...
Byk saya nak kena cover.
Target da lari...
Tapi, takpe...
Nurin boleh!!!

Esok 10.10.10.
Special day for me.
Ada small function tomorrow here.
Will story mory morning glory the day after...

Photobucket