Saturday, October 16, 2010

HANGAT DI PASARAN !

lepaks kat FB.
hangat about bajet 2011.
al-maklum - bajet, politik, bonus, PERMATA, 100 tingkat.
yes.
ada sokong.
ada bangkang.
yg bangkang = pembangkang?
no.
hanya pendapat.

yg saya nampak :-

  • PTK akan ganti dgn sistem penilaian lain jun next year.
  • bantuan sekolah RM500 utk org gomen.
  • CP up to 6% (now 5%)...
  • CP kad kredit TIDAK DIMANSUHKAN!
  • DI utk 300 brg dimansuhkan (camner kastam nak capai sasaran?!!)

yg lain tak terlibat secara direct, malas nak komen!

agak bengang x dpt bonus!
tak patut.
org gomen = tulang belakang gomen x dpt bonus, tak patut.
apa nak buat...
rezeki setakat RM500 jer... bantuan sekolah.
nurin & syuhada nak masuk tadika = RM1200+...
cukup kah?

another bangunan pencakar langit di Msia?
yes, utk kemajuan (bak kata certain org)...
but, KLCC pun byk floor yg kosong.
perlu maintain elektrik sebab kena on meskipun kosong.
rental mahal giler.
tak mampu.
and another one?
akan ada 2015... bajet da diperuntukkan...

klinik 1malaysia bergerak?
yes. akan ada...
klinik tanpa doktor.
gi dpt ubat setakat paracetamol / biasa2 jer.
more? kena refer doktor kat poliklinik.
why tak up grade jer klinik desa sedia ada.
klinik desa ada doktor tau.
da ada poliklinik yg buka till 9 pm every weekdays.
klinik 1malaysia....???
bajet ke situ byk, tapi takde pe yg signifikan!

jiran saya = nurses/doctors.
pd mereka, klinik 1malaysia MEMBAZIR.
mereka lebih tahu.
and, mereka kata gitu.

but, 90 days = cuti bersalin.
best.
but, ada buruk juga = up to 3 kelahiran saje ye org gomen...
bukan 5 lagi.
sebab cuti bersalin tetap limit 300 days.

adakah next year org gomen naik gaji?
brape %?
no bonus, please up byk ler skit...
jgn negara jer maju & berpendapatan tinggi.
but, rakyat?
dok byr tax itu ini...
dok byr benda / perkhidmatan mahal....
nothing!!!

wokey.
enuf is enuf.

my plan.....
  • saving... invest...
  • jaga perbelanjaan...
  • jgn ikut nafsu...
  • kira duit tiap hari.....!!!!

Photobucket

9 comments:

  1. Apo nak dikato..Ingat dapat la bonus laie..huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. dr tmbh klnk yg kurang efisyen yg akn menambhkan kos operasi, lbh baik upgradekan svc klnk desa & pusat kesihatan sediada.

    ReplyDelete
  3. betul tu aida...apa yg di announced, apa yg berlaku...kita kena jaga poket sendiri. kena pakai jimat ngan belanja. apa2 jd kita yg tanggung. xde duit nak bayar umah bkn leh duduk kat bangunan 100 tingkat tu :)

    ReplyDelete
  4. yang penting berjimat, beli mana yang perlu ja, tapi kengkadang tu terlupa daratan gaks...hehehe

    ReplyDelete
  5. betul.. betul.. betul..
    kat putrajaya tu sendiri pun sebenarnya banyak building kosong tak pakai
    apalah sangat 3.1bil tu kalau nak dibandingkan dgn projek mega yg ntah apa2 tu.. walkway kat starhill, penting sgt ker??

    ReplyDelete
  6. IBH : tu la dia. sedih x dpt bonus! ingat kan bleh ler upgrade pe keperluan anak2...

    ReplyDelete
  7. LINDA : tu la yg aku dgn jiran aku borak kan. klinik desa open 1-2 hari seminggu jek. up grade jer la sebab kemudahan kat situ da ada, tak payah nak sibuk buat tempat baru....

    membazir!!! yg untung ialah 1malaysia sdn. bhd. tu la. aku ingat klinik 1malaysia tu gomen yg buat ker apa ker. rupa nyer ada syarikat yg manage. hmmmmmm kroni!

    ReplyDelete
  8. ANA & KAK SUE : yes benarrr... jimat cermat. jaga poket sendiri. now cukai da up 1%. gi pizza, mcD, kenny rogers, hotel, kfc semua da up ler bayaran kita kena byr...

    KITA YG KENA BYR!!!

    ReplyDelete
  9. HANIE : terlalu byk projek kat m'sia ni da jadi terbiar! gah dari luar, tapi... yg ado!!!!! bazir duit kita!!!! diorang untung juta-juta....

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)