Tuesday, December 14, 2010

BELAJAR TAK ABIS-ABIS...

Just nak share satu citer bahawa.....

Kita now ni dlm proses nak ajar anak-anak...
Ni pd ibu & ayah sedunia la.
Before nak ajar diorang, surely kita dulu nak kena belajar, kan?
Yes, tak syak lagi!
Maka, kena buat research itu & ini before beri yg terbaik utk mereka.

Then, mcm saya yg tak mahir di dapur, tiap hari dok kaji apa la nak bagi makan famili.
Kekadang jadi, kekadang tak jadi resepi kat umah tu.
But, yg best nyer anak-anak sure kata, "best la ibu masak ari ni"... walaupun tak best!!!
Bila gitu, kena le study resepi... study bahan-bahan... study cara yg betul nak bagi masakan tu jadi...

Then, ni yg nak citer ni...
Tadi baru jer ada client from New Zealand.
Tanya pasal satu perkara kat ofis.
Al-maklum, saya ni still junior dlm kastam.
Dan perkara yang client ni tanyer amatlah besar & penting!
Maka, dalam masa yang singkat... sambil dpt kan borang dari PK, sambil-sambil explain, sambil-sambil klik komputer buka PTK, internet, etc... saya pun beri la explaination yg agak detail.
Tanpa pengalaman, memang sukar nak beri explaination!!!
Moreover, bosses pulak semua not available today!!!

Alhamdullillah, client tu faham... senang hati dgn penjelasan saya.
Meskipun dia tak tahu sebenarnya saya pun kurang pengetahuan!!!
Apa pun, yg penting, dia faham......

Pendek kata, belajar tak abis-abis dlm apa pun!
Ingat kan, da abis SPM... dpt masuk U, da grad... dpt keje, tak payah ler belajar lagi.
Rupa nyer............ 24/7 dok ada learning process tu.... hmmmmmm...

Tu la kan, nak idup senang ni susah.
Belajar and belajar and belajar...
But, nak susahkan idup, senang...
Ko dok la ambil sesuatu tu sambil lewa...
Tak amanah dgn keje...
Curi tulang...
Buat don't know je kat hasil keje...
Hmmmm alamat nyer tak berkat la gaji.
And tak senang la idup...



Photobucket

4 comments:

  1. Selagi hidup...meh la kita blaja.blajalah byk2 ilmu..tak rugi pun kan..hehehhe

    ReplyDelete
  2. agi idup agi ngelaban!
    eh, mcm tak kena jer.. hehehe

    tp tula, memang every second kita belajar sesuatu yg baru.. antara sedar dgn tidak je

    ReplyDelete
  3. setiap hari belajar benda baru aida... life is trial & error.. kalo tak berani mencuba mana nak tahu kan... ;)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)