Aug 31, 2010

INDAH SUNGGUH... !

7 comments:
Indah sungguh suasana pagi Merdeka kat M'sia ni...
Ada sambutan sambut kemerdekaan kat Stadium Putra Bkt Jalil.
Now saya sedang tgk kat tv3 @ MHI...
Tgk kat TV last night raptai nyer mcm amat menarik!!!
Cantik plak baju-baju VVIP - merah menyala gitu.

Pertama kali buat di stadium, hari ini dalam sejarah.
Malang nyer tak dpt la nak gi...
Best nyer if dpt gi sibuk-sibuk kat situ...
Bawak anak-anak dara sekali, sure havoc!
If la kan hi hi hi...

Salam merdeka untuk semua...
Ulang tahun kemerdekaan ke 53...

Malaysia Flag Pictures, Images and Photos

Kita sama-sama doa agar keindahan ini berkekalan selamanya.
Jauhi la negara kita and dunia ini dari tragedi yang tidak diingini.
Moga semua nya aman makmur...
Moga anak-anak kita dpt menikmati keindahan hari-hari dewasa mereka dgn penuh kegembiraan.
Moga hari tua kita penuh nikmat!
Photobucket

Aug 30, 2010

Grand Prize WINNER !!!

12 comments:
Rezeki Ramadhan...
Rezeki mlm merdeka...

Alhamdulillah syukur...
Saya menang ni....

Grand Prize (total worth RM 320)
Blog Makeover by Jiji worth RM 250 inclusive :
  • 1 BLOG HEADER,
  • 1 BLOG TEMPLATE (blogger platform),
  • 1 BLOG BACKGROUND,
  • 15 SIDEBAR IMAGE TITLES,
  • 2 BLOG BADGES and free ads plot (125x125) for 2 months

Memang ler best tang ni, blog makeover!!!
Maklumlah, saya ni memang kurang skill IT.
Tukar template skit, bertabur widgets.
Hilang itu ini...

Khazis Boutique 'Apparel Voucher' worth RM45

Nice!
Macam-macam ada...

Nabila House PFA 'Perfume & Voucher' worth RM 25

Perfume... wajib pakai everyday!
Mine ada listed.
But, nak yang lain la hi hihi...

*
*
*
*
*
*


Semua sebab menangHanz's giveaway... Ni post kemenangan - THE NEW AIDA...


Thanx a lot Hanz, I love you... mmmuah!

Tahniah kepada member yang turut menang.

1st prize : Rozy
2nd prize : Tifa
3rd prize : Suzie
4th prize : Hidayah
5th prize : CikLilyPutih
6th prize : Wan Anie
7th prize : Nadnye
8th prize : Eliss
9th prize : Fiza

Sesungguhnya, pengalaman kita berbeza.
Namun, semuanya menjadikan kita lebih dewasa dan matang.
Apa la adanya hidup ini kiranya tiada onak dan duri ?
Apa la adanya hidup ini kiranya tiada kesusahan ?
Apa yang penting... sabarrrrr.
Sesuatu yang susah, pasti ada hikmahnya.
Allah takkan menguji kita di luar kemampuan kita.
Allah Maha Penyayang lagi Maha Pengampun...

Photobucket

Aug 26, 2010

YAHOO ! RAYA SAKAN LA KITA !

7 comments:

Sementara ni org gomen bleh la bersyukur fasa pertama. Sebab, kita bakal dpt duit raya rm500 before 1 Syawal nanti. Dpt la top up mana-mana preparation raya yg terbantut! Tambah meriah. Jangan lupa sedekah, bulan Ramadhan ni still ada if nak bersedekah...

Fasa kedua - surely semua berdoa agar tahun ni kita dpt bonus, busuk-busuk pun sebulan gaji. Da lama rasa nyer org gomen tak merasa, kan? Hmmmm... kawan-kawan saya ada yg keje dgn petronos, scomi, sime darby, etc, mereka-mereka ni lagi tak pernah dpt bonus sebulan gaji, tau! TAPI, mereka dpt lebih dari sebulan!!! Memang meriah giler mereka tiap tahun. Org keje bank, semua da sedia maklum yg mereka bakal dpt durian runtuh. But, every year memang org keje bank pun lumayan. Waktu saya practice lawyer dulu, biasa borak dgn bankers, bonus mereka pun BERBULAN-BULAN... Saya dulu, keje firm kecik, sebulan jer la dpt, tu pun alhamdullillah. Hampir-hampir takde bonus sebab bos hati busuk kononnya nak ikut gomen takde bonus!!!

Doa la ye org-org gomen. Moga murah rezeki kita tahun ni... DPT BONUS!!!

Semalam HARI WANITA 2010. Korang sedar tak? Saya telah wakil jabatan ke sambutan di JB. Tak dpt snap byk gambar sebab keadaan tak mengizinkan. Kami kena gi pakai uniform, maka, tak berapa etika if beruniform tapi gedik sana sini amik gambar. Kena jaga martabat uniform di kalangan org awam hu hu hu...

:::::klik gambar utk lebih jelas:::::

Bak kata Dato' Seri PM, "suami riang, negara berjaya..." Sambil tersenyum-senyum la Datin Seri Rosmah mendgr kata-kata tu. Ye la kan, sape la suami tanpa isteri di belakang.

Photobucket

Aug 24, 2010

TAK SANGGUP BERPISAH !

4 comments:
Dari awal pagi, saya busy siap kan keje satu per satu. Maklumlah, next week dah nak cuti 1 day before merdeka. Then next week tu da cuti for Aidil'fitri, seminggu! Tak mau la bercuti dan meninggalkan hati bos yang luka parah dek keje ku yang tak siap. Meeting pula sedang beratur dlm jadual hingga akhir minggu ni. Mana nak curi masa settle kat minit?! Aduhai...

Sambil busy busy tu, sempat jengah blog friends. Semua kat bloglist da saya jengah & tinggal jejak. Persinggahan sementara mengembalikan mood buat keje... Mood mengantuk pun ada!!!!

Saya sempat singgah ke beberapa blog di mana coretan si ibu & si bapa sungguh memilukan hati saya. Hmmm... Coretan luahan perasaan mengenang anak-anak yang telah pergi meninggalkan mereka, terfikirkan nasib anak-anak mereka yang kurang bernasib baik seperti anak-anak dara saya....

Adus, andai saya di tempat mereka, kuatkah saya menerima qada' dan qadar itu?

Most of the time, bila saya membaca coretan si ibu & si bapa itu, selepas itu diikuti dengan linangan air mata, muhasabah diri.... yang pasti, kerinduan yang membuak-buak terhadap anak-anak dara saya yang jauh di mata.

Ayu... Perginya Alanna membawa separuh jiwa ayu. Meskipun Allah pinjamkan Alanna sekejap cuma, namun, kasih sayang Ayu pada Alanna begitu mendalam! Mana kan tidak, dikandung 9 bulan... lahirnya dinanti... Tiada lagi Alanna untuk dipeluk cium. Bidadari syurga. Tiap hari pasti saya menjengah coretan Ayu yang terkini. Berkongsi cerita pilu. Mungkin dengan coretan-coretan itu, hilang skit derita yang Ayu tanggung. Rindu dendam yang tidakkan berpenghujung... Tak sempat utk akak mengenali Alanna. Hanya berita perginya Alanna singgah di telinga. Maaf ye Ayu.

Al-Fatihah utk Alanna sayang...

Apa yang saya harapkan agar-agar anak-anak dara saya berdua kat Cheras sekarang ni kembali pulih dan sihat 100%. Kesihatan mereka menjadi tak tentu arah sejak ketiadaan saya di sisi few months ago. Kesian ayah nyer. Cuaca pula sejak akhir-akhir ni tidak menentu. Ubat doktor, tak payah nak cakap la, berbotol-botol! Sudahnya, ke doktor pakar.

Tak sanggup berpisah walaupun sesaat dgn anak-anak dara. Kalau lah boleh! Namun, berpisah jua. Tapi takpe, kerinduan saya ada ubatnya setiap hujung minggu menjelma. Kalau berpisah mati? Aduhai...

Jangan difikirkan masa depan yg kita pun tak tahu hujung pangkalnya. Pada saya, sekarang ni yang kita kena sentiasa waspada. Berikan yang terbaik utk anak-anak, baik dari segi masa, ruang fikiran, perhatian... Duit boleh cari yg serupa & senilai. Anak? Walaupun kelahiran demi kelahiran demi kelahiran, takkan pernah sama dengan si dia yang sudah pergi...
Photobucket

Aug 23, 2010

HARI INI DALAM SEJARAH

5 comments:
Pada waktu ini, 7 tahun lepas...
Sedang berehat-rehat setelah selesai urusan pernikahan & majlis.
Tetamu beredar pulang...
Lega nya hati ni, Allah saje Maha Mengetahui.

"Terima kasih Ya Allah, waktu ini dtg juga akhirnya.
Aku tidak lagi sendirian..."



Hubungan yg bermula di alam maya awal tahun 1999...
Saya di Lembah Pantai, hubby jauh nun di Bolton...
Mengenali nya sejak dari akhir tahun 1999 after hubby abis belajar dan balik m'sia...
Pertemuan pertama - Central Market...
Jatuh cinta di pertengahan tahun 2000...
Bersama-sama memulakan persahabatan yg lebih rapat dari sehari ke sehari...
Ambil tahu urusan masing-masing...
Mengenali keluarga... sanak-saudara...

Hingga hari ini, 7 tahun yang lepas, muncul...
Allah saje yang tahu betapa "sukar"nya jalan sebelum hari ini...
Apa saje dilakukan demi merealisasikan impian bersama.
Diiringi oleh doa yang tiada berpenghujung kepada Tuhan.

"You... I pohon jutaan ampun & maaf...
Halal kan makan & minum I selama ni...
I degil, I tahu... Tapi, I sayang you sepenuh hati!
Degil I ni menurun kat anak-anak kita, kan? hi hi hi...
Tahun ni, I tak dpt nak masakkan you everyday.
Thanx sebab izinkan I pergi keje.
Thanx sebab berkorban demi I dan anak-anak.
Thanx sebab amik alik tugas I sebagai ibu di rumah.
You adalah satu dalam sejuta!
You adalah pilihan terbaik...
You adalah nyawa I...
Lastly, ingat tak ni -
I love you, I miss you, mmmmuah...
Ni trademark goodbye kita waktu bercinta, jgnlupa!
"



Photobucket

Aug 22, 2010

AMAZING ANNIVERSARY !!!

8 comments:
23.8.2003 - 22.8.2010 ...today genap 7 tahun usia perkahwinan saya & hubby...
I love him so much!
Apa yg kami ada today, happiness, diperolehi after melalui waktu2 yg sukar.

"syg, kiranya u baca coretan i ni, i want you to know that i love you so much! Meskipun i isteri yg degil heh heh, i always akui bahawa your ideas are the best for us... You suami terbaik dlm dunia..."

why today amazing?
Kami bersama-sama di jb! My hubby is here utk celebrate ulang tahun perkahwinan kami!

"tak nak hadiah pe pun, having you here da buat semua nya special..."

esok berbuka bersama lagi here in jb. Lusa hubby balik melaka.

P/s: anak2 ada di cheras dgn atuk & wan tersyg...

Photobucket

Aug 20, 2010

TIADA PERKATAAN ...

7 comments:

... nak menggambarkan gembira nyer hati, kerana pagi jumaat telah muncul Hujan dari seawal jam 4 pagi telah turun membasahi bumi Johor Bahru. Sejuk! Nyaman! Bercinta nak bangun sahur and gi keje ...

... nak menggambarkan betapa tak sabar nyer nak balik ptg nanti. Anak-anak tak sihat. Pagi tadi, jam 5:15 pagi seperti biasa call hubby, Nurin yg jawab!

"Eh! Nape kakak bangun, sayang?"
"Sakit perut..."
"Abis tu, kakak buat apa tu?"
"Tgk tv..."
"Ala sian anak ibu. Nanti kakak suruh ayah sapu minyak yu yee kat perut ye. Baru lega..."
"Ok bu..."
"Malam ni ibu balik tau. Kakak tunggu ibu ye..."
"Yey yey... ibu balik..."

::: Nurin darling, buah hati ibu & ayah :::


... nak saya gambarkan betapa sayu nya hati mengenangkan anak-anak yang da tak sihat sejak hari selasa lepas. Syuhada batuk selsema. Nurin batuk semput. Sakit perut pula... Kesakitan mereka berulang-ulang-ulang-ulang tanpa henti sejak berbulan-bulan lama nyer. Last year, mereka langsung tak demam, sihat, aktif, cerdas... Tahun 2010 ni tahun 'sakit' nama nyer...

... nak dikata berkaitan dengan hari-hari lepas berbuka di JB. Isnin dan Selasa saya berbuka di rumah, bersama housemate. Meriah dgn makanan, sharing. Hingga tak terhabis! Makan dan makan, lepas balik dari masjid menunaikan terawikh, sambung makan lagi. Alhamdullillah, hilang juga rasa sebak berbuka tanpa hubby dan anak-anak. Rabu kami berbuka luar. Sempat jalan-jalan ke mall, shopping brg dapur sama-sama. And yesterday, saya berbuka dgn geng-geng ofis pula. Malam ni harap nyer dpt la berbuka dgn hubby dan anak-anak...

... nak diluahkan lagi... Pasrah dengan ketentuanNya. Nak nangis, tak guna... Nak marah, tak baik salahkan takdir... Nak terima seadanya, sukar! Tgk anak orang, teringat anak-anak yang jauh. Rindu...

::: Syuhada sayang, baby ibu & ayah :::


... lain yang hendak saya katakan dan pohon Ya Allah Ya Tuhan ku... Kau dengarilah rayuan dan rintihan hati ku. Kasihani la anak-anak ku yang tak berdaya. Kasihani la suami ku... Kau makbulkan la doa kami. Kembalikanlah kehidupan kami yang gembira bersama-sama di bawah lindunganMu, Ya Allah! Sesungguhnya Kau Maha Mendengar dan Maha Besar...

Photobucket

Aug 17, 2010

"HARGA TETAP, KAK" ... "BLAH LA KO"

8 comments:
Teringat cebisan ceramah Dato' Dr Fadzilah Kamsah, kata nyer - berniaga bulan Ramadhan ni byk dpt pahala. Sebab kita ringankan beban org yg berpuasa dgn jual makanan. Org beli, memudahkan utk berbuka. Memang org yg berniaga mendapat byk keberkatan.

Tapi, nape org berniaga ni dlm fikiran mereka NAK UNTUNG. Harga naik, brg makanan sikit or kecik. Kalau nak naik harga, kuantiti maintain la! Pesal nak kurangkan?!

Mana keikhlasan?

Mana nak dpt keberkatan!

Tadi nak beli kuih.... "5 kuih 2 ringgit kak"... "Nak beli hanya singgit jer, bleh ke?" ... "Tak bleh kak" ... "Alahai dik, akak sorang la hai nak makan..." Saya senyum meleret ler konon nak minta belas kasihan... "Brg mahal kak. Tak bleh la nak jual singgit je. Tak balik modal" Cara dia reply saya tu agak kasar, dgn memek muka nyer yg amat buat saya tersinggung.

"Kalau camtu, awak makan jer la kuih yg byk ni sendiri... Sedap ntah ye ntah tak, mahal nak mampus! Kurang ajar plak tu. Kuih awak punyer, duit saya yg punyer, rezeki org lain la pergi nyer duit saya ni. Blah la ko..." Saya dgn member pun jalan, masuk JB Sentral. Beli la cup corn 1.

Langsung takde sifat bersedekah. Setakat kuih kaswi & kuih talam berlauk, brape byk la sgt modal nyer. Singgit 3 biji pun da byk pulang modal tau.

Hmmmm... Tu la kan. Dalam pe keadaan sekalipun, peniaga makanan takkan pernah rugi. Minyak naik beberapa sen 1 kg, nasi lemak naik 30 sen sebungkus. Kuih naik 10 sen sekeping. Taufu fah naik 20 sen, tapi mangkuk nyer kecik la plak. Ayam da sampai RM2.50 seketul, tapi ayam kurus tak cukup makan, harap tepung goreng jer tebal.

Betul la kata abah saya, bahawa, berniaga 24 jam sekalipun, orang tersebut tak pernah kaya @ senang. Rezeki tak berkat. Mengundang sumpah seranah org, terutama di bulan Ramadhan...

Tu jer bebelan naluri saya yg membara skang ni.

Nak balik berbuka...

Photobucket

Aug 16, 2010

BLOCKED DAH !!!!

10 comments:
Back to work after a week jalan-jalan cari makan berbuka puasa. On Friday nanti, hopefully dpt berbuka dgn hubby & anak2 dara... Pagi tadi sedih nyer nak tinggalkan rumah. Bergenang air mata... Sedih! Kesian kat hubby ku terchenta. Berbuka... Bersahur... Letih... Puasa... Anak2 dara... "Ya Allah, permudahkanlah segalanya untuk kami sekeluarga..." Kalau tak kerana kerja, cari rezeki, dpt gaji, memang aku takkan suka-suka tinggalkan rumah!!!

FB da kena blocked! Mula dari last monday, bahagian penguatkuasaan ni tak bleh layari FB dah. Semua dek kerana mulut celupar menghina Johor ari tu. Tak pasal-pasal jer kena blocked!!! Patut nyer block kan jer orang tersebut.

Dari aku ni tak amik pot hal orang, now ni jadi aku nyampah tahap meluat!!! Tak ke dia nyusahkan aku?! Tak ke dia limit kan waktu-waktu gembira aku dok ofis ni. Situ la aku bersosial dgn kawan-kawan sepermainan, sekastam, etc... Now?! Bukan nyer tak tau yang idup aku kat JB ni membosankan! Kesepian! Tu la tempat aku berinteraksi 2 hala dgn friends tau. Aduhai!!!

Hmmmm... sabo Aida, sabo... Benda da terlanjur, pe nak buat. Aaaargh!

Kena la aku apply dgn hubby utk bawa broadband ke JB. Dpt ker?

So kengkawan, walaupun bukan di bulan Ramadhan, ingat lah! Mulut jgn celupar. Nak bergurau, tapis-tapis. Takut karang, ada terkecik hati, tersinggung perasaan, terguris naluri dalaman. Memang benda tu remeh pada kita, pada orang lain???

-aku yg marah!-
Photobucket

Aug 14, 2010

DIET vs. EXERCISE : The Smackdown

2 comments:

Sharing is caring...

Wanna share with you this great articles.

May it inspired you in any ways.



By Paige Greenfield, Women's Health
Thu, Jun 24, 2010


In a perfect world, everyone would work out enough and eat right all the time. But that's not always possible, so we turned to the experts to find out what really matters most—dieting or exercise—for losing weight, fighting disease, and boosting overall well-being. Here, we crown the champ in each category



Lose Weight

The winner: Diet

The reason: As research makes clear, trimming calories from your diet is the most direct route to a smaller dress size. "It's much easier to cut 500 calories than to spend an hour in the gym burning 500 calories every day," says Timothy Church, M.D., Ph.D., director of preventive medicine research at the Pennington Biomedical Research Center at Louisiana State University. However, both diet and exercise are essential for keeping that weight off.



Boost Energy

The winner: Exercise
The reason: Exercise causes the brain to pour out invigorating neurotransmitters like dopamine and norepinephrine, says Patrick O'Connor, Ph.D., an exercise psychologist at the University of Georgia. People who train consistently report surges in energy, according to some 70 studies.



Reduce Risk of Heart Disease

The winner: Diet
The reason: "If you had to focus on one nutrient that would lower your heart disease risk, it would be omega-3 fatty acids," says William Harris, Ph.D., director of the cardiovascular health research center at the University of South Dakota. In studies, omega-3s from oily fish lower heart disease risk by up to 64 percent. That said, working out does strengthen your cardiovascular system.



Prevent Diabetes

The winner: Exercise
The reason: Nearly 10 million American women have diabetes. Achieving a healthy weight through diet and exercise is the strongest defense against the disease, but physical activity has a slight edge. Active muscles gobble up glucose from the blood for fuel, which helps keep blood-sugar levels stable.



Prevent Cancer

The winner: Both
The reason: Eating a mostly plant-based diet and exercising regularly remain the gold standard for warding off cancer. Keep in mind: Studies have found the more consistently you work out, the greater the protection.



Improve Mood

The winner: Exercise
The reason: A 20-minute sweat session can be enough to perk up your mood for a whopping 12 hours, reports a University of Vermont study. It may also be as effective as medication for treating depression in some people. And exercise can lead to changes in the brain that strengthen your resolve against stress.



Photobucket

Aug 12, 2010

JELAJAH BERMULA

6 comments:
Syukur sebab dpt berbuka di hari pertama Ramadhan dgn hubby & anak-anak tersayang. Happy! Cuti 1 minggu. Isnin depan baru naik keje... Hmmm...

Semalam berbuka penuh meja. Masak 3 lauk jer. Buat 1 kuih moden. Beli 4 makanan sampingan kat bazar Ramadhan. SEMUA MAKANAN HABIS! Tiada pembaziran. Bersahur la penamatnya. Alhamdullillah...

Lepas zuhur karang bermula la jelajah berbuka kami sekeluarga. Jelajah ke mana? hi hi hi berbuka bersama ibu mertua dan parents tersayang la. Ni perkara wajib dan wajib dibuat di hari-hari pertama Ramadhan. Wajib! Amik berkat...

Nurin & Syuhada? Pagi-pagi da minta milo / susu. Hmmmm... but, mereka tak makan. Saya inform mereka, if tak puasa, tak bleh raya. Tu utk semalam la. Jam 6:30 ptg baru saya suap both of them nasi sepinggan penuh.

Maka, dapur rumah ni tak berasap utk 3 hari start today. Ahad on dapur balik ki ki ki...

Ni nak share photo latest Syuhada - misi kaler kaler upin & ipin... Syuhada memang 24 jam kaler kaler ni... Dalam kereta pun tak tinggal!!! Dia da apply buku mewarna baru - Tom&Jerry.



Photobucket

Aug 10, 2010

TIP KEKAL LANGSING BERTENAGA DI BULAN PUASA

7 comments:
Sabda Nabi s.a.w.: Bahawa puasa Syaba'an kerana membesarkan Ramadhan. Siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Sya'aban, kemudian dia bersalawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa maka di ampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatikan rezki baginya, antara lain sabdanya lagi: Bahawa Allah Ta'ala ...membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat.

* * * * *

Saya nak mula dedahkan secara serius - PUASA, RAMADHAN, KURMA kepada Nurin. Meskipun, waktu bersama Nurin this year kurang. Harapnya, masa yang singkat bersama itulah yang bermakna. Dia pun memang da tahu skit skit. Ni conversation saya & Nurin pagi tadi on the way to tadika.

"Nanti kakak puasa tau."
"Bila bu?"
"Esok... Nanti petang pukul 7:30 ptg baru boleh makan."
"Nurin tahu bu. Puasa tak boleh makan, minum. Teacher ada cakap semalam."
"Elok la tu. Nanti esok petang berbuka puasa ibu masak sedap-sedap. Nurin cakap je Nurin nak makan pe."
"Tapi bu, minum milo (susu) boleh tak?" Saya senyum jer pandang dia...
"Tak boleh juga kakak. Minum of makan semua tak bleh tau...." Nurin angguk...

Thinking... nak beri or not... hmmmm...

* * * * *

Puasa adalah satu masa yang amat baik utk sesiapa yang nak turunkan berat badan dengan sihat dan semulajadi. Kerana... puasa membersihkan usus-usus, memperbaiki kerja pencernaan dan mengurangi kegemukan serta lemak di perut. Then, secara semulajadi nyer waktu puasa ni time makan kita da kurang, kan? Maka, sape yg nak diet sihat, start esok - 1 Ramadhan... Insya'Allah....

* * * * *


::::: PERTAMA ::::: jangan tinggalkan sahur :::::

Sabda Nabi s.a.w. : Sahurlah kamu, kerana dalam sahur terdapat berkat yang besar.
Pilihla menu yang mengandungi makanan berserat dan berprotein tinggi. Hindari makanan yang manis-manis!!!

--> ambil daging putih (ayam, ikan) berbanding daging merah kerana ia berprotein tinggi dan senang dihadamkan.


--> menu jangan terlalu pedas! sebaiknya buat hidangan berkuah sepaya kuantiti air banyak.

--> elakkan makanan berlemak ketika bersahur untuk mengurangkan rasa lapar di siang hari.

--> makan makanan yang tinggi kandungan fiber untuk tahan rasa lapar di siang hari.


--> amalkan makan kurma waktu sahur.

--> jangan lupa minum air yg banyak waktu sahur!



::::: KEDUA ::::: jangan tangguhkan waktu berbuka :::::

Setelah seharian tahan lapar dan dahaga, maka, kita harus berbuka tepat pada waktunya! Kalau zaman saya kanak-kanak dulu, hmmm memang da berbaris dok kat meja makan setengah jam awal kot! hi hi hi... Pernah juga terminum, termakan dulu... Tak sengaja...


--> makanlah kurma ketika berbuka. kurma adalah pemberi tenaga segera kepada tubuh. ini penting untuk menormalkan kadar gula dalam tubuh kita.

--> jangan minum air bergas, akan timbulkan masalah pada perut nanti!

--> berbukalah dengan minuman yang panas, hangat atau suam. Jangan minum air sejuk kerana ia akan membuatkan anda sentiasa rasa haus, perut kembung dan menyebabkan lapar di tgh mlm.

--> Berbuka puasa dalam keadaan bertahap. Jangan telan semua makanan yang ada sekaligus. Sebaiknya, makan sedikit dahulu and tunaikan solat maghrib. selepas itu, baru makan dalam kuantiti yang lebih banyak. ini agar perut tidak terkejut!!!



::::: KETIGA ::::: atur menu makan anda :::::

Kena la atur juga walaupun waktu makan da kurang and beza. Kena tengok apa yang kita makan. Jangan main baham jer ketika berbuka. Maklum la, bazar Ramadhan tu pun memang buat kita jadi singa laparrrr....



::::: KEEMPAT ::::: bersenam :::::


Jangan terlalu berat. Sekadarnya... Lepas balik keje tu, before mandi, mungkin skipping di dalam rumah. Or, kalau banyak kudrat, jogging sekeliling rumah. Jangan over!!! Sekadarnya... Tak bermakna tak makan, tak bersenam... Or, mana-mana yang rumah flat, naik turun tangga...



SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA FRIENDS.
MOGA TAHUN NI RAMADHAN KITA DIBERKATI SEPENUHNYA.
PUASA TEKAK &PERUT.
JANGAN LUPA PUASA MATA, TELINGA, MULUT, TANGAN & KAKI.
INSYA'ALLAH...


Photobucket

Aug 7, 2010

BETTER BODY AFTER BABY

1 comment:

Sharing is caring...

Wanna share with you this great articles.

May it inspired you in any ways.



Article By Abigail Cuffey, Woman's Day
Fri, Jul 30, 2010


"It’s no secret that motherhood takes a toll on your body. But for these six women, becoming a mom actually inspired them to lose weight and get healthy once and for all. In fact, they are all in better shape now than they ever were before getting pregnant. Find out what got them going and how they stayed motivated to drop the pounds and keep them off.


Leah Segedie, 32

Total weight loss: 174 lbs

Motivation: It was all about modeling healthy behavior for my kids. I didn't want them to grow up being overweight like me. And I knew if I was overweight, they were very likely to become overweight themselves. I wanted better for them. It was a no-brainer.

What I did: I started doing Tae Bo DVDs and followed the Weight Watchers program at first. Eventually I added weight training and switched to eating more fresh and homemade foods rather than packaged.

Advice I'd give to other moms: Don't think of yourself. Think of them. If your motivation comes from outside yourself, especially from your family, then you are constantly reminded you want to be the healthiest mom you can be. Plus, the emotional benefits of exercise make you a better and more patient mother. It's really a win-win. Photos courtesy of Leah Segedie


Alyssa Becthold, 30

Total weight loss: 76 lbs

Motivation: I have a rare brain condition called Chiari malformation. Shortly after the birth of my third child in March 2009, the brain condition worsened and I needed neurosurgery to fix the problem. Because I basically went from a birth into surgery, I was at least 60 pounds heavier than I needed to be. I realized just how important my health was after going through this ordeal, and decided I was going to get in shape once and for all so I could be around as long as possible for my kids. Now, I’m the smallest I’ve been since middle school and the most physically fit of my life.

What I did: I joined the Mamavation program—an online healthy-living boot camp for moms—and was given a diet plan that mapped out each day’s food according to recommended servings of fruits, veggies, grains, dairy and protein, as well as a workout program that included customized workouts ranging from cardio to strength training. Thankfully, I also had the support of the online community behind me, because the journey was tough.

Advice I'd give to other moms: Give yourself permission to succeed. Once I figured out it was OK to take time for myself to exercise, I stopped feeling guilty. Once I figured out I didn’t need to eat the same portion sizes as my husband, I stopped comparing my eating habits to others'. Once I figured out I was old enough to be responsible for my own body, I started succeeding in my journey to a healthier lifestyle. What an amazing feeling! Photos courtesy of Alyssa Becthold


Lori Bizzoco, 41

Total weight loss: 44 lbs

Motivation: Since I'm an older mom (I had my first child at 39), I knew I needed to be in shape for my children in order to keep up with them. Plus, I really felt it was important to establish good eating habits. My daughter is 2 now and her favorite foods are broccoli, green beans and fruit!

What I did: It was a combination of dieting, breastfeeding and exercise. I started walking around the park while pushing my daughter in her stroller and also bought a step machine at Target for $100. It was low impact but burned a significant number of calories, so I did this while watching television. I alternated between going to the park and using the stepper about 3 to 4 times per week. In terms of food, I began to make wiser decisions. For example, instead of eating a regular omelet and putting oil or butter in the pan, I would make an egg-white omelet, using Pam instead. These small changes saved a lot of calories.

Advice I'd give to other moms: Look at exercise as a way to bond and spend time with your child. Walking a child in a stroller a few times per week is great exercise. It takes focus and commitment, but after going through nine months of pregnancy and wearing oversize maternity clothes, nobody deserves to look good and feel great more than you do! Photos courtesy of Lori Vadala


Rachel Bishop, 33

Total weight loss: 95 lbs

Motivation: I was looking at a photo album shortly after having kids and I saw a picture of myself. I didn’t realize how big I was until I saw that picture! I wanted to be able to run and play with them, but was in no shape to do that. My kids deserve a mom who can do activities without becoming out of breath.

What I did: I attended my first Weight Watchers meeting and knew the structure and plan was what I needed. I followed it religiously. I began walking on the treadmill that I own and also joined Jazzercise (dance aerobics) and began doing it several times a week.

Advice I'd give to other moms: Make yourself a priority! Life can be so hectic at times and it’s easy to say we don’t have time to exercise or fix healthy meals. Time can be made. I had to actually schedule exercise on my calendar (even if this meant doing an exercise video along with my daughter or running errands on a bike with the kids in tow in a bicycle trailer) and plan my meals a week in advance so I had a set routine that I would follow. Photos courtesy of Rachel Bishop


Maria Sparks, 31

Total weight loss: 30 lbs

Motivation: There are many overweight and unhealthy women in my family, and for a long time, I was one of them. I didn't want my girls to go down that same path. I want my daughters to enjoy healthy foods and live an active lifestyle. I believe the only way to accomplish that is by living that way myself.

What I did: I began slowly by walking 3 to 4 times a week. After a few months, I added strength training and started seeing results. When I became pregnant with my second daughter, I continued to run, strength train and even tried spinning. I had a much easier pregnancy and a much easier delivery the second time around and I attribute it to my new lifestyle. I also became an ovo-lacto vegetarian (no meat, but I do eat dairy and eggs) and I think that has played a huge role in how I feel. What you put into your body is equally important as what you do with your body.

Advice I'd give to other moms: Nobody’s perfect, and I still struggle with balancing it all. I figure as long as I sweat a little every day I'm doing OK. If I notice I've gained weight (I try to stay within 5 lbs of my goal weight), I buckle down on my workout routine and watch what I’m eating more closely. Photos courtesy of Maria Sparks


Cristy Lawrence, 37

Total weight loss: 45 lbs

Motivation: Initially, I just wanted to get into my pre-pregnancy clothes because I didn't want to buy all new (and larger) clothes. But then I ended up really liking my new lifestyle and how I felt, so I kept going until I reached my ultimate goal of a size 6 (the smallest I’ve ever been).

What I did: I followed the Weight Watchers program, measured portions, started making better choices and went to WW meetings every week. I also played tennis and bought an elliptical machine to have at home to squeeze in exercise when I can.

Advice I'd give to other moms: You can do it! For me, moderation and measuring portions were key to losing weight and keeping it off. You can splurge, just don't do it every day. Photos courtesy of Cristy Lawrence"




Photobucket