Tuesday, January 18, 2011

ALAHAI SEDIH NYER ...

tonton ulangan Oprah last night, farewell season...
suka sgt Oprah.
show dia mesti best!

tentang neglected child...
menyentuh!!!
kesianSmiley...

What happens to a child who grows up with virtually no parenting, love, affection or human touch? "Nearly everything we learn about being human—how to speak, how to walk, everything—comes from the people who raise us," Oprah says. "Today, we're going to look at what happens when nobody does."
::::: gambar hiasan :::::

terabai...
dibesarkan oleh ibu bapa yg tak bertanggungjawab...
dilayan spt binatang...
berkelakuan spt binatang liar!
tidak kenal dunia...
takut kepada alam sekitar...

satu kes tu, budak lelaki dihalau dari rumah nyer pada umur 3 tahun.
nowhere to go...
bukan nowhere, don't know where!
umur 3 tahun, what do you expect from a 3 year old child utk fikir where to go???
budak tu tido dlm kandang anjing hingga umur 5 tahun!!!
macam tarzan, budak tu berkelakuan spt anjing!!!
sorry to say, saya tgk muka dia dlm tv pun mcm anjing.
Allahu Akbar!!!

sorang lagi tu, budak perempuan pulak...
umur 6 tahun dijumpai di luar rumah, lari dari rumah...
kebajikan masyarakat amik and anta ke spital.
just imagine, umur 6 tahun budak tu tak reti cakap, tak reti makan, minum susu jer...
tak suka jalan, suka berdukung jer.
tak sosial, merengek 7-8 kali sehari!
di umur dia 8 tahun, dia mcm budak 2 tahun....
sian dia!
syukur la ada ibu bapa angkat yang sabar adopt dia...
yg bebetul sayang kan budak perempuan ni...



*
**
*
**
*
**
*
**
*



Smiley
nape jadik gitu yek?
nape la ada sifat kebinatangan dlm hati manusia yg bergelar ibu & ayah?
sian budak tu.
gelap masa depan dia.
kenapa anak yg sempurna tu dilayan sebegitu sehingga dia menjadi anak 'istimewa'?


early education amat penting utk anak-anak terutama dlm umur 3-6 years.
masa ni la akan membentuk dia di masa depan.
if time ni dia 'rosak', sure masa depan dia agak kelam.
buku is buku la.
pelajaran memang penting.
but, environment kekeluargaan yang bahagia lebih penting, kan?


tu yg lebih mencorakkan anak kita.
belaian... kasih sayang... interaksi.. pelukan...
otak anak mcm sponge, serap and serap and serap...
baik kita bagi, baik la dia....


beruntung la anak-anak kita dpt ibu bapa mcm kita.
penyayang..
sanggup korban pe saje untuk mereka.



teringat kisah sedih saya yg merantau ke JB selama 9 bulan 10 hari.
sanggup hubby berkorban masa & tenaga dia utk dara berdua.
sanggup hubby tak nak anta dara berdua kat parents saya semata-mata tak nak dara berdua hilang kasih sayang & belaian ibu & ayah...
hmmmm...
syukur alhamdullillah kerana derita itu telah berakhir... tq Allah!




Photobucket

4 comments:

  1. sadis tul baca kisah dak 3thn tu...sian kecik2 lg dh mcm tu, terpaksa duduk dlm kandang anjing, y a allah x dpt nk dbayangkan

    ReplyDelete
  2. SYARIZA : tu la kisah manusia, zalim !!! da takde keperikemanusiaan...

    ReplyDelete
  3. 3 tahun kena halau????
    mabuk todi ke apa mak bapak dia??

    grrrrr

    ReplyDelete
  4. HANIE : tu la hakikat dunia yg da akhir zaman ni! masa tonton OPRAH tu pun aida terkezut!!!! comel anak-anak kecil tu, dihalau nyer !!!

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)