Monday, January 24, 2011

KUTU... KUTU... KUTU ?

kutu ni byk maksud...

ada kutu bulan-bulan collect duit.
ni kat opis saya masih wujud & aktif...

ada gak kutu tupperware.
or kutu vantage.
or kutu correlle.
sebab brg2 ni mahal2 belaka.
maka kena wujud kan kutu bulan-bulan.


hah ! sape nak join kutu set sauna ?
bleh la email saya utk daftar segera yer - adianiez@yahoo.com.
as at now, kutu offline.
nak join, sila kan.
baru ada semangat nak on kan kutu set sauna online.


eh ! terkeluar topik plaks hi hi hi...

layan gambar ni dulu yeks...


da bubuh ubat kat kepala...
da sikat buang emak & anak kutu, serta telur kutu!
mereka hanya pakai panty jer time ni hi hi hi...
proses pembersihan ler katakan...



sambil-sambil kena kuarantin kepala, kakak sempat curah ilmu kepada adik tersayang...



ni la peralatan nyahkutu...


operasi bersekutu telah dilakukan oleh saya & ayah dara berdua start sabtu hingga ahad.
saya dari kecik dulu2 memang tak pernah dihinggapi kutu kat rambut!
sebab, saya dok umah, emak suri rumah tangga.
dara berdua ni kena virus kat tadika la, sharing sikat!!!
haru dibuat nyer bila dpt berita yg mereka ada kutu!!!
elergik!!!

da clear kan kepala mereka semalaman...
ahad tu start clear kan bilik, peralatan, mainan, etc...


so nak share ler kat sini pe yg saya buat...
  • beedsheet & pillowcase mereka memang kena tukar @ cuci bersih (termasuklah bilik ayah & ibu).
  • pakaian yg belum cuci, cuci segera.
  • karpet semua kena vakum.
  • anak patung semua kena bersihkan & seal dlm plastik at least for 2 weeks !!!


semua ni dibersihkan dan dijemur.
alhamdullillah matahari terik seterik-terik nyer !!!



pas ni memang proses cek kutu akan sentiasa dijalankan secara berjadual.
da pun bekalkan sikat khas utk rambut dara berdua ke tadika.
da pun inform cikgu no more sharing sikat dgn kanak-kanak lain agar kutu dpt dibendung.


Photobucket

8 comments:

  1. hannah tu pon sama. last 2 weeks dh clear. tp kelmarin ternampak pulak seekor yg baru menetas merayap..so nk kena mulakan balik operasi terjah dan tangkap sikutu..

    ReplyDelete
  2. ye ke? ada balik yek? alamak aii... lomah eden... memang tak sihat la kutu kat rambut ni!!! i don't like...

    ReplyDelete
  3. hehe.. teringat zaman sekolah dulu.. selalu kene kutu.. mak terus potong rambut pendek..
    dok asrama lagilah banyak kutu.. siapalah yang bawa agaknya.. huhu..

    ReplyDelete
  4. susah kan kutu ni
    sbb dia bole terbang2
    kalau duduk dekat, memang kompem la jangkit huhu

    ReplyDelete
  5. anak buah alin dulu pon penah berkutu..sebab berjangkit kat sekolah...hari2 pantau..baru okay..

    ReplyDelete
  6. kak, klu tak share sikat pun leh jangkit kan? hehe kutu ni boleh melompat dari 1 tmpt ke 1 tmpt yg lain setinggi 3 kaki..(pakcik den ckp dolu2)

    ReplyDelete
  7. asida : aida pun percaya gitu. sebab tu kena pantau gitu. dari telur da kena hapuskan agar dia tak sempat menetas. now. dara berdua tu memang kena pantau sentiasa !!!

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)