Wednesday, February 23, 2011

POST NI DLM MODE MELEKAT!!!

5 comments:
new post, lihat bawah lagi yer...
muahs muahs to you all, jemput join yer!

KLIK BANNER KAT BAWAH NI UTK TAHU SYARAT-SYARAT NYER YE.... DAN JOIN !!!

Adianiez's 1st Giveaway 2011


Photobucket



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

KLIK SINI UNTUK TUTORIAL SIGN UP HB!Affiliate !!!


hadiah menarik utk you all dari,
Photobucket

Wednesday, February 16, 2011

WEEKEND YG HARU BIRU & KELAM KABUT !!!

9 comments:




KEJADIAN HARU BIRU PERTAMA :

memang kelam kabut last weekend tau.
at first, everything berjalan dgn ok ok jer.
jumaat lepas berjaya mendobi baju-baju kotor and kebetulan cuaca on that day panas terik.
berjaya la baju-baju tersebut dikeringkan dgn perfect.
di malam hari, emak & abah tiba.
saje jek mereka dtg, tgk cucu-cucu yg cerdik pintar tu ler...

bila mentari sabtu menjelma, wah !!! cantik nyer cuaca pagi tu.
husben plaks gi main tennis pepagi lagik dgn member...
saya pun call la husben call 9:30 pagi...

"yang, balik cepat..."
"nape?"
"kita kan nak gi kenduri kawin helmy kat muar..."

gitu la conversation pendek antara saya dan husben.
gitu gini gitu gini.... kami pun berjaya bersiap dan bertolak ke muar kul 12 tghari tau.
best ! bawa ler emak & abah sekali gi kenduri tu.
lagipun, emak & abah memang da lama tak ke muar.
bleh ler bawa mereka jalan-jalan ler konon....

then then then............. sampai ler ke muar.
tgh cari cari rumah hellmy, si pengantin.... saya pun buka ler kad kawin dia tgk map....

"ok ok... terus terus je ye...." saya inform husben, driver kami ari tu.
sambil sambil tu saya dok ler baca info kat kad kawin tu.... "helmy... muar.... sabtu... 19 februari..."


"hah! bila?????" tiba-tiba husben tanyer.
"19 februari..." kata saya, selamba.
"eh???! maulidur rasul minggu depan 15hb tau..." abah kata.
"hah ?????!"

satu kereta gelak kan saya !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gi umah org kawin awal SEMINGGU !!!!!!!!!!!!!!!!!

*
*
*
*
*
*



KEJADIAN HARU BIRU KEDUA :

pagi-pagi ahad, emak & abah saya pun balik kampung.
diorang nak beli ikan tenggiri fresh kat pasar teluk gong.
al-maklum la, adik bongsu saya baru jek bersalin... kena la serve dgn ikan tenggiri bakar tiap hari.
after emak & abah balik, saya start la kemas umah... cuci-cuci pe patut... rehat-rehat tgk tv...
kul 10:00 pagi, abah call...

"ayang, awak diarahkan balik kampung sekarang..."
"alamak abah, pe hal plak?"
"abah nak belanja lunch ni hah..."
"eh eh, tak payah ler bah. abah kan nak naik KL..."
"eh, balik... ni hah wallet zam tertinggal dalam kta abah ler..."

alamak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
last night belanja emak & abah dinner kat jusco.
naik kta abah ler...
saya terlupa amik wallet husben yg saya selit kat seat belakang.......

apa lagi, terpaksa la segera balik kampung because emak & abah nak naik KL...
tak pasal-pasal jek kena membazir petrol RON 97 hua hua hua !!!!!!!




"hmmmm apa la da jadi dgn aku nih ???"


Photobucket

Friday, February 11, 2011

SUKA SUKA HATI ...

2 comments:
huh ! lama gaks tak update blog...
cuti-cuti malaysia ari tu kat GBRC, kuantan...
then, terus gi kursus 3 hari kat AKMAL...
then, semlm buat keje-keje cover 3 hari yg lepas tu.
pagi ni pun, dok abis kan keje...


ptg ni ada function !!!
best !!!
kat ayer keroh country resort...


pastu siap da apply cuti hari isnin!!!
bukan nak celebrate valentine pun, saje suka suka hati nak cuti.
cuti pun byk hah hah hah .....
boleh ke gitu yek ???


tadi baru buka statement astro.
hmmmm da ada gomen tax punnnnn.
hmmmm....
hmmmm....
tu jer la bleh type bagi nak express perasaan hati.


ok la tu jek bleh update today.
nak gi make up (mcm ler reti make up pun!).
nak ready gi function....


tata... tata... tata....

Photobucket

Wednesday, February 02, 2011

KONG XI KONG XI KONG XI NI...

4 comments:
ntah betul ntah tak ejaan tajuk tu hi hi hi...
whatever, wanna wish happy chinese new year !!!!!

ofis ni pun da separuh kosong.
semua da gi cuti!
namun diri ku masih setia di sini.
sebab..............
next week kena gi kursus.
nak siap kan keje yg skit ni hah...

then weekend ni nak gi holiday!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
best nyer... can't wait !



nak update yer S.M.A.R.T azam saya bulan Januari :

  • yes ! Smiley nurin da perfect membaca ! syukur nikmat... dia pun da minat membaca. tak perlu disuruh secara keras hi hi hi... dia da volunteer nak membaca. yes la kan, "nurin da pandai"... so, Februari ni nak sedikit intensif on few things & tips on reading
  • yes ! teacher nurin inform, "tulisan nurin cantik! but few words dia sering tulis terbalik !!!" alamak, ye ker ? so Februari ni akan stress on words tersebut. al-maklum la, nurin left-handed, may be ada la terbalik kot hi hi hi Smiley
  • yes ! mengira pun da perfect. addition & subtraction... syukur, pandai anak ibu ayah...



all about nurin je? syuhada... hmmmm aida still santai dgn syuhada. target dgn syuhada different skit. bukan bulanan, 3 bulan sekali akan review. nurin tu review monthly sebab next year da school !!!!

ok bye... nak gi loooooooooong holiday !!!

Photobucket

Tuesday, February 01, 2011

NATURAL PARENTING : KEMBALI KEPADA YANG ASAS...

9 comments:
inila dara berdua buah hati saya
sukacita...
dukacita...
semua bersama mereka
inila segala-galanyer!



saya mengaku, menjadi seorang ibu yg berkerjaya memang sgt la susah.
dara2 berdua saya tu memang lebih byk masa di tadika during weekdays.
mlm?
aduhai, balik kelam-kelibut dgn dara2 berdua, masak @ dinner, etc kerja-kerja rumah yg tak pernah abis-abis!
nasib baik la ada husben yg understanding - bantu skit skit lebih kurang.
nasib baik ada kemudahan teknologi moden yang bantu ringan kan keje - washing machine, blender, etc...

tapi tu la...
alangkah baik nyer if dpt dok umah and layan dara2 berdua semaksima mungkin tanpa rasa penat, letih, marah, naik angin, bad mood !
memang saya mengaku la ada kala nyer memang ter naik angin... ter bad mood lihat perangan dara2 berdua.
seolah-olah mereka tak faham yg kita ni penat seharian bekerja !!!
but, yes mereka memang tak faham.
yg mereka nak ialah ---- ibu & ayah...
nak ibu... nak ayah...
nak tunjuk itu... nak tunjuk ini...

so today, aida nak kongsi la dari pembacaan majalah Nur.
what is pure natural parenting.

paling basic, firstly - TIDUR BERSAMA ANAK.
ha ha ha saya baru jek pisah tidur bersama dara2 berdua.
but, according to bijak pandai, masa mereka baby, tempat paling sesuai ialah tidur di bawah ketiak ibu & ayah.
jg tidur kan kat dlm baby coat sendirian.
ini terlalu ikut gaya western yg memang da ajar sejak dari baby utk tidur sendiri.
sebenarnya, sejak dari baby la mereka perlu berada rapat dlm dakapan kita, di dodoi.
bila mereka da meningkat umur, yg sesuai iaitu 3 tahun ke atas baru la berusaha utk asingkan tempat tidur mereka.

saya rasa, most of us, anak da sekolah pun still bersempit tidur sekali, kan???
ha ha ha...

kedua, AIR TANGAN IBU.
masak ! jgn tak masak !
hi hi hi ni la yg paling melemahkan saya tiap ptg.
before thumb print, nak start enjin balik umah kena fikir dulu pe nak masak utk dara2 berdua.
rasa malas tahap maksima, but, if tak masak karang kesian anak-anak.
da le dulu waktu saya keje johor, tiap hari mereka makan makanan bungkus.
kata org bijak pandai, air tangan ibu yang mengeratkan hubungan anak-beranak...
maka, walaupun sekadar sambal sardin, sup kosong, TETAP air tangan ibu !
walaupun masakan saya ni tak sesedap org lain, TETAP nurin & syuhada akan kata ---"sedap la ibu masak, esok ibu masak lagi yer..."
aduhai, sedap telinga mendengar, hilang penat memasak tadi.

ketiga, JADI GURU DI RUMAH.
memang di tadika mereka belajar.
but, luangkan masa juga kat rumah utk ulangkaji bersama mereka.
yes, ini saya amalkan without fail!
penat camner pun, tetap saya luangkan masa dgn dara2 berdua kat umah...
penting!
kita ibu, mereka lebih senang nak belajar...
lebih suka nak belajar...
yg paling saya suka, saya sendiri bleh pantau perkembangan pendidikan mereka !!!
i like !!!!
saya memang gelojoh bab pendidikan anak-anak nih !!!
ni satu lagi yg saya dpt dari pembacaan...

pendidikan mengikut cara Rasullullah s.a.w. :

7 tahun pertama : adalah waktu memanjakan anak-anak. jgn dipukul anak-anak waktu ini, berila sepenuh limpahan kasih sayang - peluk, cium yg secukup nyer...

7 tahun kedua (kanak-kanak) : waktu ini anak-anak perlu dipukul / dijentik / didenda jika melakukan kesalahan atau tidak bersolat.

7 tahun ketiga (remaja) : tidak memukul kembali waktu umur gini. mereka harus didekati sbagai shabat. selami hati mereka dan mendengar luahan hati anak-anak kerana mereka berdarah muda, cepat sensitif dan sukar diramal tindak-tanduk mereka.



yes, moga coretan aida kali ni beri sikit injection pada semua untuk didikan anak-anak yg lebih sempurna !!!

Photobucket