Wednesday, January 18, 2012

NAK PREGNANT... BILA PREGNANT... JANGAN!

google sana sini ptg ni sementara tunggu time nak balik, jumpa la info ni kat blog mamakembar3. saya pohon izin share ye...

Berpantang dari makan & minum 4 benda ni - elakkan air tebu, buah salak, tapai & nenas. Ni ada mak bidan yang suh Mama jangan makan. Katanya semua benda ni sejuk/bisa/tajam & tak baik untuk rahim. Selagi belum peknen, selagi tu lah tak boleh makan 4 benda tu. So bertahun laa Mama tak merasa semua tuh, dah la semuanya memang fevret Mama. So lepas dapat si kembar ni, Mama dah makan puas puas balas dendam lepas gian hehehe









berpantang la ye 4 benda di atas. ada sorang member saya, keguguran selepas 5 bulan pregnant kerana makan tapai. da jadi citer benar, bukan sekadar tips cakap-cakap orang.


Photobucket

10 comments:

  1. gamba nomo 3 tu ape? buah salak ke?

    nasib la mmg tak berapa minat 4 benda kat atas tu..sonang den..hehee

    ReplyDelete
  2. yer la di peringkat awal pregnant harus dielakkan... bahaya tu kan..:)

    ReplyDelete
  3. kakyong memang tak makan semua tu, kecuali buah salak, sejak bujang. tp buah salak susah nak dpt kan.. so lepas anak 3 baru le dpt merasa.. Alhamdulillah, setahun sorg.. Allah permudahkan..

    la ni feveret buah salak jer.. yg lelain tu memang kureng.. rasanya dah bertahun tak sentuh tapai..

    ReplyDelete
  4. cik sibuk ~ a'ah buah salak. aida feveret tapai. pantang jumpa, mesti nak ngap :)


    nasazfrog ~ betul. nak sesuatu mesti berkorban skit kan?


    kak yong ~ yes. memang aida jarang jumpa buah salak tu. member ofis yg sering bw :) aida ni gila buah mangga & tembikai merah... nyum nyum...

    ReplyDelete
  5. izan plak tak boleh makan buah salak. baunya cam lain macam. biasanya kalau kerabat hubby dari kelantan dtg,
    inilah buah tgnnya.

    setakat ni tapai mmg mengidam nak makan...tapi tak jumpa. tebu dah lama sangat tak minum. tapi kan nenas baru je makan seketul kecik malam tadi.

    ReplyDelete
  6. Good info..baru tau. Nasib la sue mmg pantang makan tebu, nenas cuma buah salak n tapai ja sue bedal. Dah tau lepas ni kena pantang dua tu pulak la..Mana la tau kot menjadi...heeee

    ReplyDelete
  7. cute mum sangat suka makan nenas.. tapi sekarang pantang jugaklah..
    cute mum pula ada perangai pelik..
    masa awal mengandung teringin nak makan tapai.. masa 1st pregnant camtue.. baru2 nie teringin gak.. sampai 3 bungkus kecil tue cute mum makan... risau pula bila makan boleh sebabkan keguguran..

    ReplyDelete
  8. izan ~ buah salak tu kelat-kelat skit ekk? aida pun tak brape minat.

    ReplyDelete
  9. ibh ~ tu la sue. org da inform kita dgr la ekk, berpantang. moga ada la rezeki sue nanti :)

    ReplyDelete
  10. cute mum ~ aida ni memang da lama nak pregnant. before sukses pregnant yang ke3 ni, memang aida menggila makan tapai. senang dpt tapai kat kg. tu yg fail. lepas dpt tahu, terus tak makan. alhamdullillah sukses pregnant :)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)