Tuesday, January 10, 2012

PENAT ANAK IBU EH ?

semlm first day la kakak nurin sekolah pagi & sambung sekolah agama 2:30 - 6:15 ptg. sian anak ibu... ibu ayah punya waktu keje pun tak sepanjang nurin sekolah, sayang... ibu sedih tgk muka kakak waktu baru sampai ptg semlm, ayah amik. da la helmet berat ye darling hi hi hi...

ibu : "after dinner, kakak rest dulu ye? kul 8 baru kakak buat homework ye..."

abis kakak makan nasi ~ sambal kentang, kicap & telur goreng. peluh-peluh tahan pedas :)

homework tak la susah, mewarna saje. but, mesti kena buat elok-elok, nanti boleh teacher tampal kat whiteboard :)

ibu : "kakak penat ke sayang?"
nurin : "hmmmm (tersengih-sengih)... penat... tapi best!"
ibu : "nurin gud girl ke noty girl? buat bising tak kat sekolah?"
nurin : "tak. win buat keje je..."
ibu : "apa-apa kakak nak cakap dgn ibu ye. apa-apa cikgu cakap, kakak cakap dgn ibu tau. jgn lupa!"
nurin : "ok ibu..."
ibu : "esok ibu bekal kan kakak nugget ye. kakak mesti abiskan makan ye. tak nak bwk balik, nanti basi!"
nurin : "yeyeh! ok ibu..."

kakak tido sendiri. sebab terlalu penat. tak perlu ibu jadi tarzan suruh masuk tido. tepat 10:30 mlm kakak da terlena kat sofa depan sambil ibu ayah tgk movie. sian anak ibu... harap nyer tak la susut pipi tembam anak sulung ibu ni. nanti kurang comel nyerrr...

tu la dia kita as ibu bapa zaman skang. selagi ada ruang, selagi tu la nak suruh anak belajar. lom lagi bab KUMON, swimming class, piano class... aduhai si ibu! tak menyabar betul!!! nasib baik ayah nurin bangkang. if not, lagi serabut la nurin :)


Photobucket

3 comments:

  1. sian jugak tengok budak kecik2 byk aktiviti. tp fren of mine, cina, dia suka htr anak2 pegi mcm2 aktiviti lain rather than tuition, kelas piano ker, swimming ker mcm tu.

    ReplyDelete
  2. kesian nurin... kepenatan pun masih juga dpt siapkan homework dia ye. takpe aida... lama2 nnti dia dah dpt biasakan diri.. okaylah tu.

    naufal yg baru sekolah tadika pun... balik aje tengahari, kadang2 tak sampai 1 jam dah tertido....

    ReplyDelete
  3. eliss ~ agak nyer instead of asyik suruh dia belajar, gi piano / swimming class, beri diorang masa utk enjoy, theraphy juga tu ekk utk diorang...


    izan ~ tu la dia. harap nurin tabah la hadapi hari2 mendatang hi hi hi...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)