Monday, March 26, 2012

KO AMIK KESEMPATAN YE! SOMBONG!

ni aida terbaca kat blog anje... suka la aida nak share, meskipun berita ni da basi skit. aida tempek skit je ye...

"... Ditanya jika rakyat Malaysia menolak untuk mengambil khidmat pembantu rumah dari Indonesia, Suryana menegaskan, rakyat Indonesia sendiri jika mereka sudah mempunyai kemahiran yang tinggi, pasti tidak akan memilih negara ini untuk bekerja.

"Mereka pastinya akan memilih untuk bekerja di negara lain seperti Hong Kong, Singapura ataupun Arab Saudi yang menawarkan gaji yang jauh lebih tinggi berbanding di sini," katanya lagi.-sinar harian"

sombong nyer jawapan menteri indon di atas... nampak sgt dia langsung takde dasar kerjasama. sombong bebeno!!! dia sedar tak yg rakyat dia berlambak kat m'sia ni cari rezeki secara halal mahupun haram?! dia sedar tak yg rakyat dia byk buat keje part time lagi dgn merompak harta org m'sia?! kita kan serumpun... kes penderaan oleh majikan tu, hukum jer la majikan bodoh tu kan. nape pulak nak hukum semua majikan yg lain? pe kes maid yg byk lari? kos majikan indon nak ganti ke?

harap kerajaan m'sia beri la skit pengajaran kat kerajaan indon and bela skit dlm hal ni. sebab, ramai yg perlu maid indon ni. kalu setakat buat satu keje tapi gaji tinggi and permintaan melampau (seperti quote di bawah), harap m'sia wujud kan la training bagi org m'sia jadi pembantu rumah. bagi gaji setimpal, ada EPF dsb nyer...

" ...Menjelaskan isu ini, Suryana berkata, antara perkara lain yang dipersetujui ialah gaji minimun RM700 untuk satu pengkhususan tugas, pasport dipegang sendiri oleh pembantu rumah, satu hari kelepasan kerja (tidak kira hari, bergantung pada persetujuan bersama antara majikan dan pembantu rumah) serta majikan perlu membuka akaun bank untuk rekod pembayaran gaji. ..."

Photobucket

8 comments:

  1. mmg sombong!! orang malaysia mayb boleh cari sumber tenaga dari negara lain jgak

    ReplyDelete
  2. sombong beno..baca komen tu mmg sakit ati.Tak yah la bg muka kat dorg tu..kita ni je yg nampak berbudi kat dorg tp dorg dibagi betis nak peha.Tak bersyukur lgsung mereka ni kan.

    ReplyDelete
  3. marah jugak hal naik gaji sampai 700. nyampah. siap nk demand2

    jom join GA kita
    http://asfaliza.blogspot.com/2012/03/giveaway-28.html

    ReplyDelete
  4. haaaihhh..malaysia dah setuju kan?x taula nak ckp ape lg...rasa x payah amek dierang ni lg bagus...rm 700 tu bg rakyat malaysia yg nak jadi pembantu lg bagus...demand lebey2 plak dierang tu...rm700 kalau convert wit dierang mau x kaya raya?

    kes majikan jahat punyela dierang canang...tp kes maid lari...maid colik baby..maid dera anak...x dela pulak nak bisng2...

    hahaha..EMO kalau bab2 ni ehhee =p

    ReplyDelete
  5. m'sia boole amek maid kemboja..lg bagus dr indon kot

    ReplyDelete
  6. banyak songeh sungguh.nak dtg keje tempat kite tp dorang pulak letak syrat..

    terima kasih sudi follow..saya follow kembali..salam kenal..

    ReplyDelete
  7. betul..betul..mmg sombong pun. Dia org tak sedo diri kan..Eiii..geram ja kalau nak cerita pasal isu ni.

    ReplyDelete
  8. itu la pasal k'jaan kita kena la bela kita. sebab cara menteri indon ni komen memang sombong kan kawan-kawan... kecewa! bagi kita yg tak guna khidmat maid ni, ok la. cuba fikir kawan-kawan yg memang dari azali bergantung dgn khidmat maid. pe la yg dlm fikiran diorang ~ RM1400 utk maid indon tu jaga anak & kemas rumah. baik betul???!

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)