Monday, May 21, 2012

BOY KAH ? GIRL LAGI KOT ?


 preparation ?
ibu baru di tahap 40%.
da masuk 30 minggu da ari ni.
alhamdullillah...
lom scan lagi anak ibu ni. insya'Allah next week nak ajak ayah gi klinik scan adik baby ye...
boy kah ?
girl kah ?
ibu redha dgn ketentuan Allah sayang...
yg penting, adik baby lahir sihat, sempurna, berakal dan comel :)
tambah seri idup ibu & ayah...


dipamerkan checklist utk ibu berpantang bersama adik baby...
ni ikut keperluan peribadi.
yg bertanda menunjukkan da beli & da buat seperti yang dirancang :)


BELI BARANG KEPERLUAN IBU :-
jamu selapan mustika ratu – 1 set
jamu tea mustika ratu – 1 kotak je
koyok tampal tapak kaki – utk 50 hari (100 pcs)
kotex maternity loop – 2 pek
breast pad
losyen mustajab pati halia – 1 tube ~ nak langsing mcm nora danish!!!
 safi rania gold ~ beli stok utk toner (2 botol)  & serum (1 botol)...
BRANDS innershine pati prune – 2 kotak besar ~ nak berseri mcm maya karin ...


BELI BARANG KEPERLUAN ADIK BABY :-
drypers – newborn – 2 pek besar
selimut – 1 helai ~ selimut lama kakak syuhada ada 1 helai, boleh guna lagi :)
tuala - 2 helai
hooded towel - 1
sapu tangan - 6 helai
set baju tido newborn – 2 pasang lengan pendek & 2 pasang lengan panjang
mitten - 2 sets
romper – 2 sets
tights – 3-6 helai
stokin
barut baby
botol susu kecil
wet tissue – 4 pek kecil
safety pin
baby cotton buds
set mandi baby - drypers head to toe (nak try produk baru ni hi hi)
puting
termos kecik
bag baby


LAIN-LAIN KEPERLUAN YG DIKELUARKAN DARI SIMPANAN :-
baby cot – suruh k na clear kan
baby bouncer – amik kat umah mak
tilam & bantal kekabu – cuci sarungnya
kotak baju (penutup hijau) – kuar kan brg kakak-kakak
bengkung mustika ratu – cuci & jahit (jika perlu)
set sauna – minta mak bwk balik kg & amik dari umah mak
playpen - amik dari umah mak
baju-baju baru baby cuci bersih
breast pump – cuci bersih


tu semua benda / perkara penting ibu perlu settle kan before 1.7.2012 ni. sebab bulan julai tu ibu da 36 minggu, insya'Allah... then, nak siapkan beg hospital lagi... mr.ayah pun da risau sebab brg tak kemas lagi.

ada juga beberapa yg ibu kena beli lagi spt :-
  1. stroller
  2. car seat
but ini boleh di beli after ibu da sihat nanti. as at now tak brape mendesak! boleh ditunda. ibu juga da kena start gosok semua baju baru kakak-kakak utk hari raya. alhamdullillah, blouse kakak-kakak sorang 3-4 helai da beli. baju kurung raya kakak-kakak setakat ni ibu da beli sepasang sorang. orait la tu.

huh! akan menjadi busy ibu ni... mr.ayah pun sama, kan?

esok 1 Rejab 1433. moga Allah panjangkan lagi umur kita utk terus beribadah kepadaNya. bagi yg nak mengganti puasa (mcm saya!!), boleh la amik peluang Rejab & Sya'ban ni. dpt puasa sunat sekali. and dpt la prektis kan diri sempena Ramadhan nanti.
Photobucket 

6 comments:

  1. nak tengok perut baru tahu boy ke girl he3 mintak3 boy la kan...dah ada gurl2 dah...boy la pula kan...

    ReplyDelete
  2. nak kongsi lagi..sbb baru lepas bersalin kan..ehehe..masa anak sulong dulu sy pakai disposable breast pad..byk duit kena spend utk beli ni sj..anak yg 2nd ni tukar angin lak sy pakai washable breast pad..lebih jimat utk jangka masa pjg..ehehe

    ReplyDelete
  3. aida78 ~ tgk perut, mcm girl lagi :)


    soNice ~ ye ke ? tq for the info...

    ReplyDelete
  4. wahhhh..seronoknye nak dpt org baru =)pantang kat mana aida?

    ReplyDelete
  5. mummyDanisha ~ insya'Allah berpantang di Cheras, umah kakak :) sebab emak abah memang dok dgn kakak...

    ReplyDelete
  6. tak kisah la kan..gal or boi..janji sihat kan..:)

    msti kakak2 teruja nk dpt adik baru..:)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)