Monday, May 07, 2012

PEPERIKSAAN KALI PERTAMA |ibu yg gabra!|

 
 merujuk kepada rajah di atas & post ini...
tidak kesampaian...
semua 4 tasks yg ibu promise dgn diri tak dpt diselesaikan!
sedih!!!
sabtu pagi ada program kat ofis ayah...
sabtu ptg ada program kat ofis ibu...
anak-anak happy sebab seharian bergumbira...
mlm ibu da kesakitan seluruh badan!
tak buat per pun...
ahad pepagi ibu proses ~ cuci, sidai & lipat baju (yg tertunggak!)...
ahad tghari gi umah kenduri kawin.
ptg? sakit badan... tidooooo hingga kul 4:30 ptg.
then masak.... 
tak terbuat juga 4 tasks tu!!!




ari ni nurin start mid year exam. today BM1, BM2 and Arabic. da ulangkaji... da beri tips on how to answer questions correctly... duly informed her JANGAN MENGELAMUN time exam. buat dgn cepat dan tepat! ibu da bekalkan pensel 2B 3 batang. pensel warna pun semua ibu da tolong sharp... hopefully nurin bleh menjawab exam dgn cemerlang.

nurin : kalau win dpt nombor 2 camner?
ibu : dpt la nombor 1. nombor 1 je yg best.
nurin senyum simpul... tapi air muka dia nampak mcm thinking of something hi hi...

ibu : takpe la kak. nombor tu sebeno nyer ibu tak kisah. yg penting, ibu nak tgk markah. kak buat bebetul. kena markah penuh, kena semua jawapan betul. markah lebih penting ye...
nurin: ok...

dulu... seingat-ingat saya... emak abah saya tak pernah care pun bila saya exam. yg emak abah tahu, result mana? sendiri belajar... result teruk ~ belasah!!! termasuk la bila nak UPSR, PMR dan SPM. sendiri kena tau sendiri punyer tanggungjawab. ni bila time anak, tak terasa plak nak buat gitu hi hi hi...

zaman skarang ni silibus anak-anak darjah 1 da berat compare dgn zaman saya (1985). diorang ada sains, arabic. pendidikan jasmani pun ada buku!!! alahai anak-anak...

TIPS MENJAWAB SOALAN PEPERIKSAAN UTK KAKAK NURIN DARI IBU :-
  • before start baca soalan dan jawab soalan ~ baca bismillah ~ nanti Allah tolong kakak...
  • baca arahan soalan dengan teliti dan slowly, jgn terus buat! ~ tak faham arahan, sila tanya teacher...
  • tulisan kena jaga! mana huruf besar, yg mana huruf kecil... jgn terbalik-balik!
  • jgn tengok kawan! tumpukan perhatian kakak kat kertas kakak. kawan tanya pun jgn jawab. dok diam-diam! tidak boleh meniru...
  • apa pun yg kakak tak faham nak jawab, tanya teacher... nanti teacher mesti tolong...
i love u, kakak...

Photobucket

5 comments:

  1. betullah.. mak2 kita dulu takde pun kecoh anak nak exam mcm kita skrg ni kan.. rilek aje.. cuma asyik suruh baca buku aje.. yg lain2 pandai2lah kita urus sendiri.. semoga kakak dapat buat yg terbaik.. biar mamanya happy dengan pencapaiannya.. mmg kita yg nervous time anak exam kan..

    ReplyDelete
  2. yes. tak sabo aida nak tanyer dia ptg karang hi hi... neves!!!

    ReplyDelete
  3. huhu...kdg2 takut tgk silibus skang...kite dulu darjah satu baru belajar abc..skang darjah satu dah kene buat ayat huhu

    ReplyDelete
  4. zaman skrg time anak exam mak ikut stress..huhu..
    Nurin saya next week br exam...
    Good luck utk Nurin Aida..

    ReplyDelete
  5. good luck to nurin..
    emm mmg la ..bila anak exam kita mmg kena pulun gak..:)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)