Thursday, July 26, 2012

REZEKI PENIAGA !

semakin mahal harga makanan kat pasar ramadhan! aduhai... gerun rasanya nak membeli! harga tak ingat-ingat. setakat ni baru sekali la saya jejak kaki kat pasar ramadhan. rasa-rasa tak gi lagi la sebab da nak beranak. borak dgn adik, kat KL lagi mencanak-canak naik harga makanan!!!

nape la takde langsung kesedaran di kalangan peniaga ~ terutama peniaga Muslim. takde langsung konsep bersedekah... 

cucuk-cucuk ni rasa nyer benda paling glamer.
feveret anak-anak dara saya = hotdog & nugget :)
harga ni maintain RM1 secucuk, kot.
but, harga ayam goreng seketul skang ni rasa nyer RM2.50 ke atas, kan??!!
da lama tak beli...

seketul ayam = RM3.00
sekeping ikan (bukan seekor!) = RM4.00
sayur sesenduk = RM3.00

kadang-kadang tak sedap pun!
then, cepat basi...
diorang recycle lauk semalam!!!

kalu satu keluarga ada 3 org anak?
bukan nyer pe. ari tu mr.ayah beli 1 lauk = RM12.00 = 4 ketul ayam. kami kan 4 sekeluarga... hu hu hu !!! 

taufufa... sedap!
sekarang harga nyer RM1.20.
last year di pasar ramadhan bukit pringgit, saya pernah beli RM2 !!!
memang tak berkat makcik tu punyer hasil berniaga.
mahal tak hengat!!!

ni... telah diumumkan kakitangan k'jaan dpt bonus minima RM500. pesara dpt juga RM500 saguhati. dpt 9 ogos nanti :) berdondang dendang la peniaga makanan. pe hal dgn org swasta? friends saya di FB, swasta, semua da kesedihan & merungut... dok calculate kenaikan harga barang yg amat berleluasa...

pendek kata, kena berkorban ~ masak sendiri!

masak nasi.
beli kordial 2-3 jenis jus yg sedap-sedap kesukaan anak-anak.
buat dessert sendiri ~ kuih-muih, koktel, agar-agar mana-mana yg mudah & cepat.
sayur~goreng sendiri or beli ulam-ulaman.
lauk~simple dimple, janji sedap. seekor ayam bleh masak 3 hari! mcm2 lauk...


but, tau tau... tiada masa! balik keje lambat... hmmmmm...


pe pun, tepuk dada tanya selera, kan?


ari ni mr. ayah bakal beli lauk-pauk kami berbuka kat pasar ramadhan. saya tak larat nak masak :(
brape la duit yg mr.ayah kena ptg ni ekk...

Photobucket

2 comments:

  1. akak mmg tiap2 hari pegi param. slalunye beli nasi kerabu, nasi beriani dan murtabak. lauk pauk akak mmg masak

    ReplyDelete
  2. kesian pada yang keje swsta x d bonus

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)