Thursday, September 20, 2012

RAYA SUDAH ABIS |waktu nyer utk beli hadiah|

asyik citer pasal izzat jer. kali ni ibu nak citer pasal kakak-kakak. kakak-kakak tak pernah terpinggir pun dlm idup ibu sejak izzat ada. just korang punyer homeschool jer agak terbantuts skit hi hi hi... korang tetap keutamaan dlm idup ibu seharian...

terbantuts !? tu la dia. ibu pun da lama tak menjalankan operasi mengemas satu ruang penting dlm bilik kakak-kakak..

satu ruang di antara banyak-banyak ruang di dalam bilik kakak-kakak.
rasa-rasanya da lebih 4 bulan ibu tak mengemas ruang di atas...



ibu ni sejak nurin umur 3 tahun da start beli buku utk anak-anak ibu, meskipun time tu nurin lom lagi tau pe dia 'buku'... kat almari 3 tingkat ni la ibu susun satu-persatu. kan ke ibu da pesan, "2 tingkat atas korang jgn di usik, tu ibu punya. kalau nak buku dari 2 tingkat tu, inform ibu..." but, hmmm... meskipun ruang bawah sekali tu both of kakak bleh letak pe buku sesuka ati, still tingkat atas diusik... hmmmm...
dan... apabila post ni di publish, ibu telah berjaya mengemas almari 3 tingkat tu. yahoooooooo... amaran keras telah diberikan ~ harap maintain la tersusun buku-buku yg dari semasa ke semasa bertambah....

*

ok... kembali kpd tajuk RAYA SUDAH ABIS |waktu nyer utk beli hadiah| hi hi hi...

sebagai hadiah kerana berpuasa. and hasil daripada duit raya, kakak-kakak telah pergi shopping and pilih hadiah masing-masing.



di antara barang feveret kakak-kakak...
set pencil box dengan alatulis.
kakak nurin dpt gunting ! keperluan sekolah.
nurin kata, "kat sekolah asyik pinjam gunting orang je..."
ok la... skang awak da ada gunting sendiri :)

first round shopping tuh :)
sememangnya ibu da tak galakkan beli brg mainan or pepun yg ibu rasa tak berfaedah. bazir duit. memang ibu da ajar kakak-kakak agar hormat duit :)

then, ibu guna duit raya kakak-kaka utk benda di bawah...

borang langganan yg telah diisi & diposkan :)

adik muslim for nurin...
sayang muslim for syuhada...
ikut umur :)

da lama beli adik muslim & sayang muslim. but, tak secara tetap. bila keluar jalan-jalan, ternampak terus beli. maka, rasa nyer da sampai masa utk melanggan. byk pengisian yg bagus dlm kedua majalah di atas. moga ia berbaloi utk pembangunan minda anak-anak ibu :)
ada bacaan dlm bahasa melayu & english. ada workbook utk uji minda. pengisian agama memang byk ~ bahasa arab, jawi, doa-doa lazim, sunnah nabi & cerita teladan...
nak ambil perhatian diorang utk membaca & belajar bukan nya mudah! huh... kena la mempelbagaikan bahan bacaan :)
selebihnya duit raya kakak2 telah selamat ibu transfer dln bank kakak2. takkanla nak belanjakan semua, kan? :-)

Photobucket

3 comments:

  1. ni la waktu yg anak2 tunggu kan... :) hmmm duit raya anak2 saya plak diorang pakat2 simpan lagi.. sorang kata nak tukar phone.. sorang masih tertanya2 nak beli apa.. yg kecik plak.. tak peduli pun dia ada apa.. heheehe.. so semua simpan je..

    ReplyDelete
  2. aida buatkan izan terfikir nak langgan jugalah majalah utk anak2 ni since dah dok umah sendiri. duit raya anak2 ni blm sempat bank in lagi pun...

    ReplyDelete
  3. jassNani ~ at first aida ajar diorang utk simpan je, no shopping. but, tiba2 terfikir plak nak ajar diorang nikmat berbelanja setelah penat menabung. agar diorang excited menabung duit and aim nak beli apa... hi hi hi...


    izan ~ yes, izan. elok langgan, kita tak tertinggal any issue. lagipun elok utk anak2...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)