Thursday, September 27, 2012

SEGMEN MARI BELAJAR BERSAMA IBU

Rabu lepas da start :-)
Alhamdulillah

Saya ni gagahkan juga, kakak nurin. Mengenangkan x lama lg da exam akhir tahun, terpaksa saya ketepikan rasa penat & malas hi hi hi... every night after dinner, terus kakak nurin kena masuk bilik. Start study dgn saya, tu pun if xde homework ler. Saya concentrate ulangkaji ikut text books kakak. Bcoz after tgk mid year exams' papers byk soalan refer text books, have to ikut text books la. Dlm pada tu, saya selit-selit gaks le pe yg saya rasa patut. Saya ni bukan nyer cikgu, sometimes x tau tang mana nk mula. Sebab tu bu jadi kan text books sekolah as guidance :-)




Subjek BM, BI & Sains saya da mula few days ago. Tak brape susah bcoz kakak nurin ok. Awal2 nak start tu kakak agak slow skit, takut ekk dgn bu?! hi hi hi... Then, bila saya jadi kan suasana study tu gurau2, br le kakak enjoy and mulut bukak lebar skit... Bila abis cover 3 subjek tu, saya nak start dgn subjek lain ~ subjek pe jadi pilihan? Nanti citer lain :-)

As for syuhada, tak byk saya kena usik. BM syuhada da abis buku bacaan di rumah & di sekolah. Syuhada pun boring da baca benda yg sama! Maka, saya start menulis dgn syuhada... Then, membaca majalah sayang muslim page by page. Ok la tu... karang kakak nurin jeles plak syuhada tak belajar dgn ibu hi hi hi... Nanti bila start ulangkaji matematik dgn kakak, syuhada bleh join sebab dia pun da byk belajar matematik kat tadika...

sukar nak tackle anak-anak masuk bilik belajar. diorang nak tgk tv la, nak main cikgu-cikgu la, main masak-masak la... so cara saya ialah ~ lepas mandi diorang akan terus solat dgn ayah and ngaji Iqra'. then diorang dinner. time dinner tu sedang saya serve, saya slowly cakap, "pas ni kakak-kakak masuk bilik ekk belajar & ulangkaji... pastu, bleh tgk tv. kena makan abis. cepat makan, cepat belajar, cepat bleh rehat tgk tv... ok?" kena ada ayat rasuah kat akhir tu juga... baru ler diorang ada motivasi :-) bukan setakat tu ~ coklat, gula-gula, nutrigen, vitagen, ice cream pun kena standby ~ motivasi punyer pasal!!!

Photobucket

5 comments:

  1. Ayat2 rasuah tu la perangsang diorg.

    ReplyDelete
  2. a'AA kalu 'rasuah' cam gitu baru nak study kan.. hihi

    ReplyDelete
  3. budak2 ni kalau nak ajar.. mmg kena banyak sogok.. hahahah.. baru berjalan.. lagi2 kalau sogok bawa gi berjalan.. hehehe

    ReplyDelete
  4. budak2 mmg macam tu la. ada liat2 sikit.

    ReplyDelete
  5. si kembar ni kan aida, kalau ummi ajak baca buku, ada2 aje alasannya. ngantuklah, nak tgk tvlah, main ps2lah. pastu taknak belajar sama2 plak tu. so ummi kena ulang benda yg sama 2 kali huwaaaa... poning omak eh... alahai...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)