Thursday, November 29, 2012

HOP-OFF HERE ~ marbeles places :-)

part 2 ~ nak citer pasal holiday kami naik bas hop-on hop-off...
2 tempat je hop-off :-)

citer part 1 klik sini ye :-)
pertama sekali saya suka nak citer pasal Tourists Guide Book yg disediakan kat atas bas tu. menarik! lengkap... and boleh kita simpan jadikan bahan bacaan utk anak-anak.

nice !
akan ada maklumat tentang setiap bus stop berserta dgn apakah tourist spots di area berdekatan. tak kurang juga dgn peta kecil sekeliling bus stop situ :-)
setiap tourist spot tu akan ada brief explainations. tu dalam column hijau tu special explaination for certain important spot. for us malaysian mungkin tak brape penting since kita tau apa ada situ. for tourist, ia amat berguna :-)
siap ada gambar yg jelas...
di tengah-tengah guide book tu ada peta lagi ~ peta KL.
ni peta pattern lain ~ mudah sikit nak tgk compare dgn yg atas tu :-)
this is the best part ~ yg dlm column berwarna kuning tu adalah POINT OF HISTORY. kita dpt tau la sejarah di sebalik tempat tu. ni yg amat berguna utk kita dan anak-anak...

menarik, kan?

hop-off pertama kami ~ Menara Kuala Lumpur. Anak buah saya , muhammad ~ free (below 4 years old). then, kami beli tiket pakej :-

  • comboXD utk 3 orang dewasa (my asben, pak uda and najla) RM117~ diorang naik menara KL dan masuk XD theater.
  • comboPR utk 3 orang dewasa & 3 orang kanak-kanak (kami yg lain-lain) RM204 ~ naik menara KL dan ponny ride.


tiket-tiket
utk yg tak tahu ~ ketinggian menara kuala lumpur adalah 421 meter ye...
anak-anak berempat ni la jadi mangsa utk pose di mana saje yg ibu ni arah kan. sib baik diorang amat sporting :-)
sian k najla jadi tukang dukung anak-anak ni!
KLCC dari menara KL...
Bandaraya KL dari kejauhan ...
ponny ride :-)
kat sini ~ asben saya, pak uda (adik saya) & najla (anak buah) je yg gi. kami yg lain gi ponny ride :-)

next, kami hop off di bus stop 6 ~ bintang walk :-)


nak sampai bus stop 6 ni, kami lalu jalan bukit bintang. time tu area tu memang padat dgn kereta dan orang. standard la kan, tempat paling hangat dlm KL. but, trafik ok la, walaupun slow. dpt la kami toleh kiri kanan :-) first time saya lalu in front of pavillion kuala lumpur. ehem ehem... saya memang TAK PERNAH jejak kaki kat pavillion tu lagi, tiada pe nak beli hi hi...

kita bleh gi bukit bintang plaza... sungei wang plaza... and kami beramai-ramai telah berjalan kaki ke berjaya times square....

ni la wristband yg berjaya saya ambil dari syuhada. wristband yg lain ntah ke mana dicampakkan :-)
welcome to berjaya times square theme park uolls...

harga tiket ~ unlimited la dari tempat permainan dewasa tingkat bawah sehingga la tempat permainan kanak-kanak di tingkat 7. sila produce mykad & mykid again ye, dpt harga malaysian :-

dewasa ~ RM37
kanak-kanak (bawah 12 tahun) ~ RM27
warga emas ~ RM15
baby (3 tahun ke bawah) ~ free

ni harga utk weekend, public holiday & school holiday :-)
kalau nak diskaun 15%, sila produce Jcard, debit card maybank and ada few lagi cards yg dia sebut kat counter tu. malangnya Jcard saya da expired september ari tu. alamak! rugi!!! namun nasi baik kakak saya ada debit card maybank. dpt la diskaun 15%. dari jumlah RM330, kami hanya bayar RM280.50 saje. ok la tu :-)

saya takkan naik roller coaster ni!!! MENAKUTKAN...
pirate ship versi anak-anak... nice...
ayuni dan syuhada... kami ramai-ramai naik train arang batu la konon...
crazy bus!!!!
busy bee... muhammad dan kakak nurin...

kesimpulan nyer, 1 hari hop-on hop-off yg marbeles!!!

 Photobucket

1 comment:

  1. boleh tahan la dgn pricenya. as long as semua org happy tu dah ckp baik.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)