Jun 30, 2012

1 comment:
ni adalah entry melekat hingga 30.6.2012 :)

new and fresh entry kat bawah tu hah...

checklist bersalin aida ~ hampir semua bertanda.
maksud nya, settle...
korang bleh la klik kat link checklist tu ye utk amik tahu :)

Jun 20, 2012

ANAK KUASAI BAHASA ARAB | mini giveaway aida :) join jom...

2 comments:
nak citer... 1 jun 2012 lepas, management tadika syuhada telah bertukar dgn rasminya. saya dpt tau pun after 1 jun tu, owner lama call and inform verbally... ok jer la selagi yuran bulanan tak dinaikkan hi hi... tempat, yuran, waktu, cikgu semua sama mcm biasa...

met the new owner, ok. and syuhada dpt jadual waktu!!! selama ni tak pernah pun dpt jadual waktu. yg diketahui dari kul 8 pagi - 12:30 tghari dia di classroom. so, sekarang ni tau la whatever dia belajar kat tadika. 

yg best nya ~ ada subjek bahasa arab :) i like...

ada satu post dulu-dulu saya mentioned yg saya agak tension sebab tak dpt nak ulangkaji bahasa arab dgn kakak nyer, nurin. ye la, saya dan mr.husben tiada basic in bahasa arab secara rasmi. skit-skit tu bleh la kan. so, saya memang tension bila tak dpt jadikan nurin berbahasa arab sebagus dia berbahasa malaysia dan english hu hu hu... 

maka, for syuhada. if seawal ni da ada basic in bahasa arab, insya'Allah the next 1 tahun setengah tika dia masuk darjah 1, she'll be orait. i like... tq teacher mila (guru besar tadika baru)...

first day dia balik dgn homework bahasa arab nya, syuhada was so excited! kena tulis mulut (anfun) and telinga (uzunun) kat buku latihan. good girl, sungguh cute! and that night, saya agak busy cooking and lipating baju. saya suruh la nurin bantu adiknya... yg kelakar, nurin pun turut excited! ajar adik nya seolah-olah dia buka kelas tuisyen. diorang dua beradik dlm bilik. saya perhatikan je dari ruang tamu. alhamdullillah... rupa nyer baru saya tau nurin ada byk lagu in bahasa arab, membantu dia hafal bahasa arab. saya tak tau pun! tak pernah dia inform... 

so alhamdullillah... anak-anak saya semakin hari semakin cerdik pintar. meskipun selalu buat saya jadik tarzan, dlm hati, saya kagum dgn mereka berdua. sekarang mengaji iqra' dgn ayah. nurin da iqra' 3. syuhada da iqra' 2. alhamdullillah...




disebabkan ini, aida nak mini GA utk semua readers, followers, friends & families.
just tempek komen korang di post ni ~ anything, terutama ideas utk nurin & syuhada kuasai bahasa arab dgn lebih baik. suggest any website bahasa arab utk anak-anak aida ke... anything.
jgn lupa tempek email korang ekk...
kalu dpt, invite le friends korang utk join ye min GA aida ni, tq in advance!
boleh la tempek komen dari ari ni hingga 11 julai 2012 depan...
hadiah nyer adalah 1 set buku-buku di bawah ni bernilai RM44.90...



>>>klik sini untuk info<<<
Siri Mudah Belajar Dan Mengajar Bahasa Arab Al-Baghdadi Lughatul Jannah

Jalaluddin Haji Hassanuddin Al-Baghdadi
Mendedah dan melatih kanak-kanak terhadap perkataan-perkataan asas yang perlu diketahui sebelum mereka boleh menguasai Bahasa Arab melalui pendekatan Al-Baghdadi.
Harga Pasaran : RM34.90
Harga Ahli VIP : RM32.00
Untuk Usia : 3+

>>>klik sini untuk info<<<
Buku Aktiviti Lughatul Jannah 1 & 2

Jalaluddin Haji Hassanuddin Al-Baghdadi
Buku Aktiviti Lughatul Jannah 1 & 2 merupakan sebahagian daripada aktiviti pengukuhan dan latihan menulis yang dapat dilakukan oleh kanak-kanak untuk menguasai Bahasa Arab.
Harga Pasaran : RM10.00
Harga Ahli VIP : RM9.50
Untuk Usia : 3+




Photobucket

Jun 18, 2012

TIPS UTK MUDAHKAN KELAHIRAN | jom baca & amalkan sekarang !

No comments:
alhamdullillah syukur nikmat Allah. hingga pagi ni saya amat sihat. baby amat aktif. mr.husben pun da sihat alhamdullillah... semua nyer ok. tq Allah... preparation utk sambut kelahiran pun da nak complete. beg spital da standby. so ari ni saya nak share tips utk permudahkan proses kelahiran baby ...


 1. Urutan Perineal
Urutan yang dilakukan di bahagian perineum amat digalakkan kerana ia sedikit sebanyak dapat membantu anda memudahkan proses pelahiran yang bakal dilalui dan mengurangkan risiko koyak semasa meneran. Anda digalakkan untuk memulakan urutan ini iaitu di antara bahagian dubur dan faraj bermula daripada minggu ke-34 kehamilan sehinggalah ke saat mahu melahirkan.

Sebelum melakukan rutin urutan, pastikan jari anda benar-benar bersih. Urutan ini boleh dilakukan dengan menggunakan minyak tertentu yang berasaskan sumber bahan semula jadi. Antaranya minyak kelapa dara, minyak zaitun dan lain-lain. Dalam pada itu, elakkan penggunaan minyak bayi ataupun jeli petroleum. Namun, anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu.

2. Senaman Kegel
Senaman ini baik untuk menjadikan otot vagina lebih anjal. Dengan yang demikian, otot berkenaan boleh mengembang dengan lebih baik apabila tiba proses kelahiran. Senaman ini juga bagus untuk kekuatan otot rahim.

Menariknya, senaman ini boleh dilakukan di mana sahaja tanpa perlu ada orang lain mengetahuinya. Antara teknik senaman Kegel yang boleh anda lakukan ialah menahan air kencing separuh jalan dan kira sampai 10 dan kemudian dilepaskan bakinya.



Senaman ini adalah sesuatu yang harus dipelajari oleh setiap wanita mengandung kerana ia bukan sahaja mudah dipelajari malah boleh diamalkan di mana-mana sahaja. Senaman Kegels cuma memerlukan sedikit usaha namun ia memberi begitu banyak manafaat, anda sememangnya tidak mempunyai sebab untuk tidak mempelajarinya. Senaman ini menumpukan kepada otot pada pelvis, menolong menguatkan salur kencing, pundi kencing, rahim dan usus rektum.
Wanita hamil digalakan mebuat senaman ini kerana otot pelvis yang kuat akan menolong melancarkan kelahiran terutama semasa proses meneran. Lagipun, ia mengurangkan risiko untuk berlaku koyakkan semasa bersalin.
Semasa pantang, kegel boleh menolong anda pulih dari luka episiotomi dengan lebih cepat, menolong mengurangkan air kencing yang tidak terkawal dan menguatkan kembali otot-otot plevis anda.

Bagaimana untuk membuat senaman Kegel?

Ia cukup senang dibuat:
  1. Kemutkan otot pelvis seperti anda mahu menahan air kencing
  2. Tahan selama 2-3saat
  3. Lepaskan ia perlahan-lahan dan rehat
  4. Buat 25 kali setiap kali tiga kali sehari pagi petang atau malam tidak kira dimana anda berada, sambil menonton TV, sambil memasak, mencuci kain dan sebagainya. Anda mungkin boleh meningkatkan masa kecutan sekiranya otot sudah menjadi kuat.
  5. Jangan kecutkan otot perut atau punggung semasa senaman ini. Ia tidak diperlukan semasa senaman kegel ini dan boleh mengelirukan anda tentang otot sebenar yang anda kecutkan.


3. Teknik Pernafasan
Di minggu-minggu terakhir kehamilan, anda sangat digalakkan untuk melakukan senaman secara tetap seperti berjalan-jalan selama 30 minit selepas makan malam sambil berlatih melakukan teknik pernafasan yang bakal anda aplikasikan ketika dalam proses pelahiran. Ketahuilah, teknik pernafasan amat penting untuk wdikuasai kerana ia dapat membantu ketika anda menahan sakit dan sewaktu proses meneran.

4. Tidur Mencukupi
Sudah menjadi kelaziman bagi wanita hamil mengalami kesukaran untuk tidur di minggu-minggu akhir kehamilan. Biarpun begitu, anda dinasihatkan untuk memastikan jumlah jam tidur adalah mencukupi. Hal ini sangat penting untuk memastikan anda kekal bertenang semasa melahirkan nanti.

5. Keadaan Selesa
Ketenangan fikiran dan kemantapan mental serta emosi sangat penting. Proses pelahiran akan berlangsung dengan lancar sekiranya anda berada di dalam keadaan selesa. Apatah lagi, keadaan yang tergopoh-gapah akan menyebabkan proses kelahiran memakan masa yang lama. Sikap yang tenang dan selesa dapat menghindarkan anda daripada menerima apa-apa juga jenis alat bantuan kelahiran seperti vakum atau forsep. Oleh itu, cuba tenangkan diri sejak dari rumah lagi sebelum berangkat ke hospital.

6. Teman Kuat Semangat
Apa yang paling penting dalam memudahkan kelahiran bayi ialah sokongan daripada yang tersayang. Di waktu anda perlu berhadapan dengan segala macam tekanan untuk melahirkan, keberadaan suami di sisi pasti dapat mengurangkan serba sedikit tekanan yang dialami. Namun, suami perlulah mempunyai semangat yang kental agar dia mampu memberi sokongan ketika anda berhadapan dengan kesakitan untuk melahirkan bayi.

Selain daripada suami, anda boleh meminta ibu atau ahli keluarga yang lain untuk menemani. Oleh yang demikian, ada baiknya untuk anda menentukan siapa yang bakal menemani di dalam bilik bersalin nanti. Malah, pilihan kedua selain daripada suami perlu ada agar anda tetap ada peneman jika tiba masanya nanti suami menghadapi masalah seperti takut darah, lemah semangat dan lain-lain.

7. Perguna Graviti
Amalan sentiasa bergerak dengan berjalan-jalan dapat membantu anda ketika proses pelahiran. Malah, jangka masa proses pelahiran boleh menjadi pendek jika anda berdiri tegak. Keadaan sebegini berupaya membantu bayi masuk ke saluran peranakan dengan betul. Oleh kerana itulah, anda tidak disarankan untuk hanya berbaring di atas katil. Adalah lebih baik anda berjalan-jalan di sekitar kawasan bilik bersalin sambil ditemani suami untuk memudahkan bayi “turun” sekali gus mempercepatkan proses pelahiran.

8. Baring Mengiring Ke Kiri
Amalan sebegini juga amat diyakini mampu mempercepatkan bukaan serviks. Berbaring mengiring ke kiri adalah lebih baik daripada berbaring terlentang kerana posisi ini akan memberi sedikit tekanan kepada bayi untuk membantunya menolak “keluar” dengan cepat.

9. Makan Secukupnya
Pastikan apabila sudah mendekati tarikh jangkaan bersalin, anda makan secukupnya. Ini sangat penting bagi memastikan anda mempunyai tenaga untuk proses meneran. Sekiranya tiada selera makan, banyakkan makan kurma kerana ia berupaya memberi tenaga tambahan kepada tubuh badan.


Rujukan : Pa&Ma


Photobucket