Oct 24, 2012

SARDIN DI KEPIT !

8 comments:


tu la dia bekal feveret nurin ke skola. bubuh kan sardin byk, suka la dia ngap ngap. buat lebih utk dia, nanti bleh share dgn friends di skola kan...

kalau saya free, ada masa terluang pepagi, saya buatkan nurin bekal. item utama is roti la. apa je yg bleh saya buat dgn roti tu. tak bagi nurin duit utk beli makanan kat kantin, sebab :-

  1. nurin amat bersopan santun ketika membeli makanan. beratur. kalau ada org nak potong line, dia bagi je. time da sampai depan, nurin tak tahu nak berebut skit-skit utk beli makanan. dia biarkan orang lain beli dulu, dgn harapan ada le ruang kosong utk dia tgk makanan... hmmmm alamat nyer, tak makan la anak aku!!! saya pernah observe dia dari jauh, tu yg saya kesian...
  2. makanan kantin terdedah! so, saya utama kan kesihatan anak saya. yg lain, no komen...


kalau saya tak free, saya prepare kan tisu & sudu garfu. asben akan belikan nasi lemak bungkus kat gerai depan umah tu. kadang-kadang beli mee goreng or kuey teow goreng. yg penting, nurin tak perlu beratur kat kantin :)

Photobucket

Oct 22, 2012

JJCM |sepetang sabtu|

5 comments:
setengah hari berjalan & shopping :-) 
sabtu lepas ~ dari dataran pahlawan ke mahkota parade...

kakak-kakak ready...
diorang da siap, dok kat luar sementara ayah panaskan enjin kereta :-)

ibu layan hobi shopping sakan barang izzat kat parkson. da ada senarai panjang nak beli apa. izzat pun da semangat, baju dari lahir ari tu ada yg da mula sendat! this week final week izzat dok 24 jam depan mata ibu. next monday ibu da keje!!!! hu hu hu sedih!!!!!!!


mesti jengah ikan-ikan kat kolam dataran pahlawan ni dulu...
sihat-sihat ikan nyer!

beli baju utk izzat. nanti nak masuk nursery. lagipun, jumaat ni raya haji, sengaja ibu nak suruh izzat berbaju baru :-) tak lengah-lengah, saya terjah terus kat area PIGEON. murah! sepasang antara RM15 - RM19 je. kain nyer pun selesa utk pakai dok rumah. beli set seluar pendek, set seluar panjang baju lengan pendek dan set baju tidur mlm lengan panjang. amik gaks few sets bran ANAKKU, tu pun amik yg clearance sets. sepasang RM15 hi hi hi... if not, ANAKKU baju je RM15, sepasang RM30 tak lari tuh!

setakat dok umah, ulang-alik nursery, ok la tu. baby pun cepat membesar. sendat, beli baru. sendat, beli baru... ok la tu, kan?

ibu amik sana, ibu amik situ... ibu sorang je shopping. ayah, izzat & kakak-kakak dok one spot ~ main games kat tab & phone ayah... hmmmmm :-( nasib seorang ibu hi hi... RM308 and beberapa sen, amik ko resit, sila bayar! 

pandai ibu bajet hah hah hah... memang nak kan jumlah gitu sebab nak 10 setem parkson ~ nak borong barang TEFAL pulak!!! i like... yahooooo sampai hajat nak beli barang TEFAL ni. yahoooooooooo...




SHOP COLLECT REDEEM @ PARKSON
~ TEFAL ~
shop collet - DONE!
redeem - A.S.A.P !!!!
da pilih da 4 item.
sib baik 4 je, if 8 kan best hah hah hah...


before balik, seperti biasa ~ melawat tapak bersejarah melaka :-)

malacca memorial hall

ramai nyer orang ari ni...

ala-ala model majalah gitu...

penat! nak minum air dulu lah...

rehat jap... penat jalan-jalanlah...

"kami yg comel..."

lepak jap makan jambu batu :-)
nampak tu plastik besar PARKSON?
i like!

ok la... tu je nak citer pasal JJCM kami last weekend :-)

Photobucket

GULA HANGUS !!!!

4 comments:
da lama nak buat...
tapi tak terbuat-buat!

akhir nyer...

tak brape cantik rupa paras nyer...
first timer ler kata kan...

first time buat ni, tiba-tiba khamis (petang) lepas ter rajin hi hi hi... time buat gula hangus tu sedang dukung izzat. time ibu dia rajin nak buat puding karamel, dia pulak tiba-tiba bad mood... hmmm... 

tak brape jadi. saya buat tak brape ikut resepi sebab tiba-tiba susu pekat manis tinggal setengah tin jer! maka, 7 biji telur, setengah tin susu pekat & setengah tin susu air suam... kacau sebati. tapis. kukus 30 minit. itu la hasil nyer, comot mot mot!!! hi hi hi...

next time, nak kurang 2 biji telur & nak guna 1 tin susu pekat. tgk hasil nyer plak cam ne ekk :) banyak style resepi dpt kat internet. saya pilih yg paling mudah, bahan yg sedia ada. nanti nak call kakak saya kat KL, dia dulu-dulu masa bujang suka buat puding karamel ni. skang ni, dia da tak buat! nak tanya resepi dia plak. dia buat sedap :)

Photobucket

Oct 19, 2012

BOTAK !

3 comments:
baby boy ayah sorang...
telah selamat kena cukur kepala dgn ayah :)

ahad lepas, kul 6 petang gitu... dengan semangatnya ibu & ayah memulakan operasi nak botak kan izzat. rambut izzat da panjang. lagipun, akibat cukur jambul ari tu, ada part part yg tak sekata, tak hensem anak ibu!

side tepi da mula dicukur...

side belakang.. licin!!!

da siap :)
"ringan kepala saya..."

kakak-kakak gelakkan izzat yg da botak. ada ke patut kakak-kakak nak panggil izzat ~ si botak???! ibu marah kakak-kakak ~ tak baik gelar adik gitu tau. nanti rambut dia tumbuh la.


and last night, alhamdullillah... izzat da mula angkat kepala time tiarap. tegak kepala dia ke atas tgk orang. before this, dia agak malas nak angkat kepala. punya la excited! but, bila ibu nak amik gambo, izzat da malas semula... hmmmmm, takde le nak jadi memory.

"lain kali camera tu standby dekat sikit, ibu oiii... baru le bleh terus amik gambo saya time saya rajin 3-5 saat tu..." 

pandangan hadapan :)
dahi jendul!

nak capai camera ke darling ibu?

ketawa tgk gelagat kakak-kakak!!!

happy nyer tgk izzat membesar depan mata. next week last le bercanda dgn izzat kat umah. 29okt da keje :(

Photobucket

Oct 12, 2012

KALAU LA SEMUA HAL DUNIA DPT DIKAWAL JAUH...

12 comments:
salam pagi jumaat semua. moga Allah permudahkan semua urusan kita hari ini dan esok-esok yg mendatang...

remote air-con, remote kipas, remote tv, remote astro & remote dvd

kat sofa depan tv tu hah, selain dari izzat yg terlentang dgn senyuman, ada le 2 biji bantal dia & sapu tangan (suka main air liur!!!). and utk kemudahan ibu ni hah (kemudahan utk sikap malas hi hi hi) beratur la segala jenis remote juga kat sofa tu.

last night before masuk tidur baru terperasan yg ~ BANYAK nyer remote rumah ni!!! teknologi oh teknologi. tak termasuk lagi h/phone or tab yg ada kat tepi sofa. hmmm teknologi oh teknologi. idup kita ni makin lama, makin mudah. apa yg boleh dipermudahkan, semua dimudahkan. saya update blog je kat laptop, blogwalking or FB skang semua kat tab. depan tv, duduk ke, baring ke, sambil bobok izzat... laptop dlm bilik, bateri da kong and kena sambung elektrik sepenuhnya hi hi hi...

KALAU LA SEMUA HAL DUNIA DPT DIKAWAL JAUH kan?

masak kan dapur, cukup masa kita tett jer guna remote, tutup la api dapur. oven and microwave yg ber remote juga. kettle? ha ha ha... berangan ler ko, aida oii! bertambah la kalori badan dan tahap malas... bersyukur la dgn pe yg ada, kemudahan yg telah dicipta. 


korang ada byk remote jugak ke kat umah?


sekarang ni tgh busy ulangkaji dgn nurin. next week dia ada exam akhir tahun. buku text tu saya ulangkaji every unit, every page. agar dia faham... letih oii! lepas dinner, terus hadap dia hingga kul 10 mlm. time tu dia da nak susu and terus tido. ayah nyer take over jaga izzat. syuhada buat pe dia suka...

ada lagi 3 hari ~ nak cover pendidikan islam, agama & latih tubi maths. as for BM, english & sains da abis.

sharing is caring :-)


Photobucket

Oct 9, 2012

MAJLIS AKIKAH & BERENDOI MUHAMMAD IZZAT

15 comments:
7.10.2012
Ahad
10 pagi - 4 petang

Ampangan, Seremban NS
(rumah ibu mertua ku)


pengantin of the day sedang dirias rapi oleh ayahnya.

berbaju melayu maroon, sepasang dgn ayah :)

"saya sudah siap..."
berehat di dalam buaian sementara menunggu kumpulan marhaban tiba.

cukur jambul :)



izzat lena di dalam buaian semasa diendoikan...

seekor kambing golek :)

terbaeeeeeekkk dari ladang seremban!

family ku datang memeriahkan majlis.
saya, emak & 3 adik-beradik perempuan tulang belakang emak tersayang...
bersama 2 cucu lelaki emak (yg lain semua perempuan!)...

pengantin yg kepenatan... seharian menjadi raja sehari :)

dari kiri : kak sara (cousin), kak nurin & kak syuhada
lunyai! melekit! berpeluh!
seharian diorang bermain & berkejaran sekeliling rumah!

Photobucket

Oct 3, 2012

AMBOI AMBOI AMBOI

11 comments:
anak-anak zaman sekarang ni beruntung. diorang dpt hidup seiringan dgn kemajuan teknologi. tak macam zaman saya kecik-kecik dulu, televisyen pun takde remote control lagi hi hi hi... tv mak abah saya 21" je. komputer? takut-takut nak tekan, belajar kat sekolah pun belajar Wordstar, tak belajar Microsoft Word pun... hmmm... terdedah dgn typewriter jer :)

ada friends saya yg terlebih byk duit, belikan tab / ipad khas utk anak-anak. no sharing with parents! utk anak-anak main games and layari internet. tak cukup lagi ke dgn desktop / laptop yg tersedia ada kat rumah? and arus kemajuan teknologi ini juga telah menguasai rumah saya...

dua anak dara ni kalau da hadap tab, memang tak bleh dah nak ditegur. tu sebab saya terpaksa had kan penggunaan tab kepada HANYA weekend je bleh pegang tab. hari lain ~ belajar!!! laptop & psp tidak lagi menjadi keutamaan...
dlm gambar di atas, diorang nampak berhemah je. sebenarnya, syuhada tgh tunggu turn main tab. kakak pulak sedang busy tgk video hi hi hi... saya terpaksa timing kan, tiap sorang pegang tab brape minit. gilir-gilir! if not, perang saudara tak abis-abis! letih mak...

saya nak diorang celik IT. tak ketinggalan dek arus peredaran zaman. pendedahan demi pendedahan secara ilmiah saya berikan. slow and steady... cuti sekolah akhir tahun nanti, insya'Allah saya nak ajar nurin typing. saya dulu masuk kelas menaip waktu darjah 3. so, saya nak nurin mahir menaip mcm saya :) hi hi hi...

tab tu, tab jugak... kena tolong jaga adik ekk :)


kakak-kakak memang geram dgn pipi izzat !!!

Photobucket