Thursday, January 31, 2013

DA MASUK BAJET BULANAN ~ IZZAT'S


2 hari izzat mamam heinz parsnip, lobak merah & ubi keledek kat atas tu.
no problem dari segi alahan, sakit perut or berak-berak.
1 balang tu utk 2 hari.
teacher cedok skit, and baki dlm balang simpan dlm fridge.
semua ok.
but izzat je tak brape nak makan.

today and tomorrow pun akan makan puri yg sama.

In Shaa Allah, weekend saya akan buat puri sendiri.
da beli lobak merah & kentang.
puri kan mix 2 sayur tu, utk izzat makan sabtu & ahad.
buat stok juga for isnin & selasa di taska.

saya nak ikut ~ 4-Day Wait Rule ~

  • cara mudah utk kita pantau food allergies or sensitivities kat baby kita. allergic reactions normally akan muncul 24 jam after pemberian makanan. and digestive problem plak akan ada (jika ada) selepas tu, lebih lama dari 24 jam la.
  • kita juga dapat tgk camne baby react terhadap makanan yg kita bagi tu...
  • and kita senang nak eliminate kan makanan yg patut kita eliminate kan :-)

then, bleh la kita campur aduk kan makanan baby kita. buat bubur yg lebih kompleks :-)

dlm kabinet, saya da beli semua di bawah.
da masuk bajet bulanan selain daripada susu formula izzat dan kakak-kakak.






amboi amboi aida...
byk nyer makanan instant utk izzat!
:-) frankly speaking, masa saya amat terhad utk memasak di rumah.
ni la hakikat idup saya sebagai ibu bekerja.
and anak-anak dok taska.

and di atas tu stok if nak travel.
da ada, angkut je masuk bakul :-)

bila ada masa, PASTI saya buat utk diorang.
PASTI saya masak utk diorang...

Photobucket

14 comments:

  1. firas dulu suka perisa vanilla..:)

    ReplyDelete
  2. raissa stat mkn solid food umo 6 bulan. aku pun tak dan buat sndr puree. beli nestum je pun hntr rmh bs. tupun sempat hntr 2x je sbb dia taknak mkn nestum. lps tu bs la yg uruskan dia dr mkn nestum-bubur-nasi.. syukur bs mmg expert la bab ni sume..

    ReplyDelete
  3. akak buat ler puri sendiri, lagi jimat duit =) kejap jer buat pun, tak sampai 10minit..

    ReplyDelete
  4. tak pernah beli ni.. sedap ker? nanti leh cuba saja syok2 kalau nak bagi selalu tak kot..

    ReplyDelete
  5. wahh.. tahniah.. dapat bonus gak eh... syok lah.. leh berjimba2.. :P
    dah start makanan sampingan baby ye.. nanti baby fiyya pun dah nak start gak.. tapi lagi 3 bulan.. skrg baru 1 bulan.. :D

    ReplyDelete
  6. amboii banyaknya stok ntuk Izzat

    ReplyDelete
  7. erm, anak saya bln dpn br start mkn solid food... dl masa anak pertama puri buat sendiri jer, x pernah bl yg heinz ni..hubby x bg..huhu.. biskut tu baru ker? x pernah nmpak pun..anak sulong dl alergi..so, tak mkn biskut.. nestum yg bawah skali tu dl mmg wajib ada la.. hehe

    utk kali ni xtau lagi macam mana.. huhu

    ReplyDelete
  8. wah..banyakya choices..sekarang nie senang jer ada semua nie kan..plus baby tak boring sbb lain2 flavor..

    ReplyDelete
  9. owh,..izzat dh mula mkn solid food,ye :))

    ReplyDelete
  10. Tak pernah lagi try heinz tu. Saya pon klo sempat dpt lah msk bubur, klo tak terpaksa bagi nestum jer..huhuhu...

    ReplyDelete
  11. sofia mmg nak tak nk kna msk sendiri.dh try semua dia elergic..skang jer dah ok dah..

    ReplyDelete
  12. lagi 10 hari zayyan nak masuk 6 bln. tak sabar juga nak mulakan solid food utk dia. nak try buat puri epal dulu. ikut 4 day rules juga cam yg aida sebut tu...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)