Tuesday, January 29, 2013

IZZAT MAMAM NYUM NYUM !

6 bulan sudah ~ makan time :-)
excited si ibu ni nak bagi baby bulat nyer makan hi hi hi...


izzat lepak taska siang hari, teacher la yg bagi izzat mamam.
1st day (semalam), bubur nasi for lunch ~ hingga sudu ke5 aje.
then teacher kata izzat mcm nak muntah!
petang, nestum beras merah ~ 3 sudu aje then izzat tak nak dah...
teacher pun tak paksa. ok la tu...
and malam ~ dia melalak, merengek... tak selesa apa ntah pun tak tahu!
da susu kan... susu botol pun da tambah... perut sapu minyak yu yee.
da dukung pujuk... penat ayah nyer memujuk!
kul 10 mlm baru ok :-) and tido lena hingga kul 5 pagi tadi.

today ibu bekal kan 1 balang makanan di bawah ini...


kita tgk izzat mau makan ke tidak.
da pesan teacher, lunch and petang bagi puri heinz tu aje.
dan minum susu...


agar izzat lebih gebu dan berzat :-)

Proses memperkenalkan bayi kepada makanan pejal boleh dilakukan selepas bayi berusia enam bulan. Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara perlu diberikan perhatian.
Berikut adalah 10 perkara yang perlu diambil kira oleh semua ibu bapa sebelum memberi bayi makan makanan pejal.
1. Bayi berusia enam hingga lapan bulan perlu diberi makanan pejal di antara dua hingga tiga kali sehari.2. Jangan sesekali mendesak anak makan banyak pada satu-satu masa. Beri bayi anda masa untuk belajar makan makanan pejal.3. Makanan pejal yang sesuai untuk bayi berusia enam bulan ialah puri. Puri tersebut bolehlah dicairkan dengan mencampurkannya bersama susu ibu.4. Buah-buahan dan sayur-sayuran seperti epal, pisang, labu, lobak merah, kentang dan brokoli sesuai untuk dijadikan puri.5. Pada peringkat permulaan, elakkan memberi bayi anda makanan yang boleh menyebabkan masalah alergi seperti keju, kekacang, makanan laut dan telur.6. Jangan sesekali menambah garam atau gula dalam makanan bayi anda kerana buah pinggangnya masih belum bersedia untuk memproses bahan-bahan tersebut.7. Mulalah perkenalkan makanan jejari selepas anak anda semakin pandai makan iaitu ketika usia sekitar lapan bulan.8. Jika anak menolak makanan yang anda berikan padanya. Jangan marah dan terus memaksa anak makan makanan tersebut. Mungkin bayi anda belum bersedia menerima makanan tersebut. Cuba berikan anak menu lain. Paling penting, ibu bapa jangan cepat berputus asa.9. Ketika memperkenalkan makanan pejal kepada bayi, beri dia menu yang sama selama empat hingga tujuh hari. Hal ini penting untuk melihat tindak balas tubuh anak terhadap makanan tersebut. Adakah dia mengalami masalah penghadaman atau alah kepada makanan yang anda berikan itu.10. Sekiranya anak anda demam atau sakit, anda perlu memberi dia minum banyak air dan berikan dia makanan yang paling digemarinya.

Photobucket

8 comments:

  1. yeay!!! izzat dah boleh makan solid food....hihi.. xlupa juga untuk ibu..$$ Lactacyd =)

    ReplyDelete
  2. Comell nya Izzat..dah makan ye:)
    dulu anak sy pun minum susu Enfalac A+ ni sampai umur setahun..:)
    salam kenal, singgah follow sni #402.
    Jemput ke blog sy...

    ReplyDelete
  3. Excited bila anak dah masuk fasa menikmati mknan plak :) enjoy ur food izzat :)

    ReplyDelete
  4. mama ila ~ yes. izzat da masuk ari ke3 ni :-)

    ReplyDelete
  5. syazni ~ memang best! paling best & syok bila cium dia pagi-pagi, busuk masam!!!

    ReplyDelete
  6. ummi salsabila ~ ibu nyer yg lebih excited dari izzat hi hi!

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)