Tuesday, April 02, 2013

DIAMOND WATER BAR ~ HOME SPRING WATER |saya sudah!|


da 8 tahun pakai satu penapis kat rumah utk minum & masak-memasak.
nak tukar kebuk-kebuk di dalam nyer dari hari ke hari dok tangguh!
hah ko, 8 tahun tak tukar-tukar.
calculate punyer calculate, nak tukar 7 kebuk semua bernilai RM1600+...
adumak oii!
if kita tukar ikut jadual sejak dulu kala, tak ler jadi byk gitu nilai nyer...

so, demi kesihatan anak-anak dan diri sendiri, saya dan asben decided utk cari yg baru.
lagipun zaman skang ni da byk jenis water filter yg bagus-bagus.
kami nak ada water bar sekali. senang nak buat susu aban-anak :-)

at first nak amik jenama COWAY. ada water bar ~ panas & sejuk.
but, camne dgn kat paip utk masak memasak?!!
then, dpt tahu air COWAY ~ RO. tak jadik la...

then, terjumpa la DIAMOND WATER BAR ~ HOME SPRING WATER...
ada water bar ~ panas & sejuk...
then, terus link ke paip utk minum air direct & masak-memasak.
ada sijil HALAL from JAKIM...
air hidup, bukan RO...
mlm tu jugak terus sign up & beli!

dapur kecil, kabinet kecil...
water filter ni lebih panjang dari kabinet hi hi hi...

hot... cold...
hot nyer memang hot! berasap-asap!!!
cold nyer mcm air dlm fridge sebijik... best!!!
and yg hot tu ada butang keselamatan kat atas tu.
agar tak membahayakan kanak-kanak kecil yg suka tekan-tekan tap tu...

lampu merah for hot!
lampu putih for cold...

belakang nyer...

kat paip...
ada dua salur...
main paip kat sinki tu 24 jam buka sebab air direct mengalir ke water filter.
kita just handle 2 handle ~ warna biru tu dan yg hujung kat tempat keluar air paip tu ajer...

 photo anigif-ADIANIEZ_zps8f560909.gif

selain dari connect kat soket elektrik utama kat dinding, ada 2 suis kat belakang nyer.
for hot & cold.
rumah saya on selalu for hot je.
yg cold tu off, anak-anak tak bleh minum sejuks!!!

kos bil elektrik?
lom kuar bil, end of this month. hopefully tak ler lari jauh dari nilai bil sebelum ni hi hi hi...
cara jimat?
saya on bila kami ada rumah.
waktu keje ~ off.
waktu holiday or balik kampung ~ off.
mlm, waktu tidur ~ off.

3 bulan sekali technician diamond akan datang servis.
duit muka ari tu kami bayar ~ RM845.
bulanan for 3 years ~ RM90 only (actually RM98, lesser sebab kami trade in penapis lama!)...
ok la tu...
tak perlu risau nak servis sendiri.
yg penting, tiap hari minum, air bersih, in shaa Allah...

kami da pilih, selepas survey byk and pertimbangkan byk faktor.
ada pendapatan lebih, benda gini la kami laburkan sikit-sikit...
faktor kesihatan... dan kebersihan hi hi hi...

Photobucket

2 comments:

  1. bagus jugak jenama ni. eliss filter blondal tp nak masak kena rebus sendiri la lagipun dah ada pemanas air.

    ReplyDelete
  2. jenama ni ok sis...
    rege pun not bad kan....
    senang gak ler ye nak minum air sejuk/panas....

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)