Tuesday, May 07, 2013

PAHALA SEORANG IBU |kena baca nih!!!|

"Meminyakkan rambut anak, menyikatkannya,
mencuci pakaian-pakaian mereka dan memandikan anak-anak,
Allah menjanjikan satu pahala besar kepada para ibu yang berbuat demikian.

Allah akan mencatitkan pekerjaan baik
sebanyak helaian rambut anak 
dan memadamkan sebanyak itu juga pekerjaan jahat
serta membuatkan dirinya kelihatan berseri-seri
di mata orang yang melihatnya."

indah sungguh!
saya coretkan kembali dari fb.
mudahnya la seorang wanita yg bergelar ibu tu nak dptkan pahala.
sikat kan rambut anak-anak.
lagi ramai anak, lagi rajin seorang ibu tu, lagi byk la pahala Allah kurniakan...

waktu nurin & syuhada kecik molek dulu, diorang tak reti sikat rambut sendiri, memang saya le tukang rapikan rambut diorang.
mr.asben pun rajin sikatkan rambut diorang if si ibu ni over busy dgnt task rumah yg lain.
tq ayah for ur understanding...
but now most of the time, nurin & syuhada sikat rambut sendiri... 
da pandai make-up sendiri ler katakan...

but after saya baca kata-kata indah kat fb mcm di atas tu, pagi-pagi if free, saya akan sikatkan rambut nurin & syuhada utk diorang gi sekolah.
nurin tak byk kerenah la sebab dia ke sekolah bertudung.
syuhada je yg kena extra rapi nak ke tadika.
but if ibu ni kelam-kabut, diorang sikat sendiri jugak ler... hu hu hu!!!

may be this coming weekend nak potong sikit rambut diorang...
senang nak urus, kanak-kanak ni kadang-kadang diorang berpeluh! gatal kepala!
lom lagi time main dg jiran and baling-baling pasir, aduhai!!!
penuh pasir kat atas kepala, rambut dah le tebal!!! tension mak...

bab cuci baju tu, pekerjaan wajib la seorang ibu.
mr.asben pun selalu tolong jugak. maklum ler guna washing machine semi-auto, byk le skit kerjaan nyer kan...
kekadang siap berendam lagi dgn softlan, kasik wangi hi hi hi...

hmmmmm anak oh anak...
selagi daya, ibu buat ler sayang oii...
tapi, ibu ni juga ler uolls tak dgr kata ye...
kata korang jer yg betul hmmmmmm...
i love uolls bertiga!



Photobucket

9 comments:

  1. wah kena bykkan ikhlas ni..insyaAllah =)

    ReplyDelete
  2. serius kdg2 rs letih buat itu ini tapi bila dikenangkan pahala yg diperolehi, rs hilang segala penat lelah...

    ReplyDelete
  3. done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. tu laa pengorbanan ibu kan :) tu belum masuk bab bersengkang mata jaga dia ms kecik2 lagi :)

    ReplyDelete
  5. pengorbanan iBu tiada galang ganti nya...:)

    ReplyDelete
  6. my piya kalau potong rambut kena potong kat kedai, if not senget benget mummy dia kerjakan. rambut dia too straight and licin.

    ReplyDelete
  7. tu la... untung nyer jadi ibu ni ~ byk bleh buat pahala. but kekadang tersasar hi hi hi...

    ReplyDelete
  8. kasih seoranhg ibu,,..mbawa ke syruga :))

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)