Tuesday, June 25, 2013

BOTOL SUSU !!! | sampai bila sayang? |

snap gambo ni ahad lepas-lepas...
post terus ke fb...
byk yg soal ~ kakak2 masih berbotol susu ??!


pertandingan sape kenyang dulu :-)


yes... masih... pernah nak tukar ke cawan.
tak berjaya, diorang terus tak nak minum susu if tukar ke cawan.
alamak aii sayang...
anak-anak dara berdua tu sometimes susah nak suruh makan.
makan plak memilih...
si kakak nurin lebih kepada mee, kuey teow, etc...
si adik syuhada more tu nasi, nasi lemak is her feveret!

so, saya biar kan kakak-kakak dgn botol susu nyer.
if weekday ~ mereka hanya minum susu 2 kali je :
  1. subuh, before bangun mandi ke sekolah. tak dpt susu, tak nak bangun :-)
  2. mlm, before tido. tak dpt susu, tak lena tido :-)
jawapan saya, memang anak-anak dara masih hisap susu.
susu sumber kalsium. kenyang... baik utk gigi, tulang, otak...
so, saya tak sanggup diorang berhenti minum susu.
bila masa sampai, diorang berhenti la... 

:-)

sampai bila ? saya juga masih tertanya-tanya...
everyday actually saya berfikir and bertanya dgn diri sendiri.
mcm2 tips saya baca, org bagi... hmmmmm...
nurin takkan minum susu if depan org, dia da malu.
syuhada baru 6 thn, belum rasa malu sgt...

nurin pernah cakap ~ "kakak darjah 3, kakak minum susu dlm cawan ye bu..."
saya ok kan aje. tak komen lebih-lebih...

dlm hati saya berkata :
"ibu ni sentiasa ada utk kakak, jgn risau...
jgn dgr apa org kata ye kakak, ibu faham kakak...
ibu ada utk kakak...
ibu tahu apa yg terbaik utk kakak...
ibu cuba sedaya upaya utk kakak dlm semua hal, sayang...
ibu tahu kakak malu... kakak cuba perlahan-lahan ye..."

takkan nak paksa dia minum dlm cawan kalau dia tak nak.
nurin da usaha. syuhada pun da usaha...
saya yg balik nyer susah hati diorang tak minum susu hu hu hu...

Photobucket

6 comments:

  1. biarkan asal diaorg nak minum susu...tp jgn bg diaorg melekat je ngan botol wlpun susu dh hbs. haaaaa...yg tu tak elok :)

    ReplyDelete
  2. biarkan asalkan dorang nak minum susu
    anake ena 5 thn pun masih menyusu botol lg

    ReplyDelete
  3. aah bia je
    anak sedara saya dah setahun minum botol g
    saya ni newbies blogger
    saya baru je follow blog ni
    jemput follow blog saya ye
    umielman.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. i pun cam u gak sis...
    Sapphire pun masih berbotol...
    she's gonna be 6 this year....
    tapi bak kata u lah sis...
    asalkan dia nak minum susu...
    berbotol pun takpe lah kan...

    ReplyDelete
  5. tq uolls...
    hati ibu kan, takkan la nak siksa anak sendiri... selagi ia baik utk kesihatan orait la kan.

    ana ~ yes. lepas susu abis, out bottle from ur mouth!

    ReplyDelete
  6. Bagus tu kakak still nak minum susu..sy pun klu boleh nak bagi anak minum susu selama mana dia nak..susu sebenarnya susu sgt bagus utk pembentukan kalsium( utk tulang dlm proses pembesaran anak2..
    so, kenapa kita nak stop kan bila mrk masih nak minum kan? hehe

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)