Wednesday, September 25, 2013

RINGGIT MALAYSIA vs. BAHT THAILAND !!!



tukar duit! tu ler persediaan utama nak ke hatyai kan :-)
mr.asben yg usaha gi tukar...

pagi nak pergi tu mr.asben gi 2 tempat tukar duit ~ giant bachang & aeon bandaraya.

giant bachang :-
rate harga jual  = 0.10600000
THB 3,000 = RM318.00

aeon bandaraya :-
rate harga jual = 0.10650000
THB 2,000 - RM213.00

berbekalkan THB 5,000 dan RM500 kami ke hatyai :-)
sempat la saya bebelkan mr.asben sebab tukar duit baht byk giler.
at first kami decided utk tukar hanya THB 2,000 je.

takpe la. if tak abis kita bleh tukar semula THB tu ke RM kan... ok la tu.

uolls nak tau ~ hari ahad tu kami tukar duit 2 kali tau!!!

pertama ~ singgah di NORA PLAZA :-
rate harga jual = 0.095 only!!!
THB 950 = RM100

kedua ~ tukar dgn tourist guide kami yg baik hati atas bas :-
THB 2,000 = RM210

ha ha ha...
saya pula kena sound dgn mr.asben sebab bebelkan dia earlier hua hua hua...

so, dipendekkan cerita kami di hatyai dgn THB 7,950.
baki kami bawa balik rumah adalah hanya THB 1,020.
perbelanjaan= THB 6,930.
tu pun tak pukul abis shopping di hatyai tau.
sebab saya demam, mood hari pertama ke laut!!!

ada gak yg rate jual nyer rendah tau iaitu 0.087 aje iaitu di melaka sentral!!!
byk beza nyer tu...
so, lenkali kena survey sana sini. kami takde masa survey and nasib baik dpt rate tinggi.
alhamdullillah...

post akan datang, saya citer ekk pe yg kami belanja kan...

... to be continued!
Photobucket

4 comments:

  1. boleh saya tanya,antara ringgit malaysia dan baht thai,mana lagi mahal?

    ReplyDelete
  2. fyzz pun baru lik dari hatyai..duit siam lg tinggi dri duit kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat mana nak tukar 500 bath ke duit RM di KEDAH? Kat bank boleh? Kalau boleh bank apa,cimb ?

      Delete
  3. Maknanya lagi elok tukar di thailand la duit?

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)