Jun 28, 2013

11 BULAN SUDAH !!!

3 comments:
alhamdulillah...
cukup 11 bulan dah ini sorang anak bertuah...


time dia tido camni, ibu suka gomol !!!


moga anak-anak ibu semua sihat sejahtera...
jadi anak-anak yg kenang budi ibu ayah...
bekal buat ibu ayah di akhirat kelak in shaa Allah...

Photobucket

Jun 27, 2013

HARI SUKAN SEKOLAH DLM JEREBU !!!

5 comments:
hari kejadian, khamis 20 jun lepas...
one week before tu nurin da maklum kan yg kelas dia terpilih utk persembahan senamtari, salah satu acara pembukaan depan VVIP sekolah.
saya izinkan. memang saya galakkan dia involve dlm apa jua program sekolah.
byr RM5 je utk cikgu sediakan pakaian...

then selasa lepas, jerebu di melaka terus jadik teruk.

ibu : "kakak tak payah la masuk senamtari ye, sayang. jerebu la!!!"
nurin : "ala ibu. semua kawan nuwin masuk tau. boleh la ibu. kejap je..."
ibu : "jerebu la kakak. nanti kakak demam, susah ibu ayah!"

hmmm kesian plak kat dia... tawakal jer la. ibu ayah izinkan wahai kakak nurin...

ibu yg over ni kul 12 tghari da sampai ...
padang kosong ! 


nurin la inform saya, kul 12.30 tghari start da senamtari dia.
dia suruh saya sampai kul 12 tghari tgk dia make up.
da betul da kul 12 tu dia make up. tapi sukan tu start kul 2.30 ptg !!!
persembahan senamtari dia plak lebih kurang 3:00 ptg !!!
disebabkan malas nak balik rumah and dtg balik, saya lepak la kat kantin sekolah nurin...
sib baik ada wifi free... layan pesbuk la jap :-)

perbarisan rumah sukan...


ibu da mengantuk!!!
bila diumumkan persembahan senamtari, baru naik semangat si ibu ni hah...
yeszaaaa :-)

guru besar dia inform la pada public, yg sepatutnya sukan ni patut ditangguhkan.
jerebu teruk kan! jejas kesihatan murid-murid.
disebabkan da takde tarikh lain yg sesuai... dan ditakuti ganggu masa murid-murid, sukan tetap dijalankan.
moga tiada apa-apa berlaku la in shaa Allah...





spt yg saya citer dlm post sebelum ni, kul 2.30 ptg taska call ~  izzat demam panas!!!
after nurin abis je, tak sempat nak lepak makan-makan, terus tangkap dia bwk balik.
and terus amik izzat bawak ke spital pantai...

saya amik video 75% dari persembahan nurin tu.
nak dibuat kenangan...
and pembakar semangat utk dia terus involve aktif dlm program sekolah :-)

alhamdulillah nurin kekal sihat lepas tu.
suruh dia minum air byk, jgn minum ais...

baru pagi tadi nurin pass kat saya hadiah ni.
da 1 minggu sukan abis, baru la dia teringat...
sib baik tak basi rantai emas awak ni kakak nurin sayang oii...


Photobucket


Jun 26, 2013

MENANG BESAR !!! SANGAT TAK DIJANGKA...

4 comments:

jangkaan awal saya ~ celina & rozita che wan akan ke final...
meleset bila syura dpt markah tertinggi time separuh akhir :-)
simple... tak susah pun makanan yg dia prepare tu compare dgn celina & rozita che wan punyer.
yg simple tu la yg menang uolls...

then, amat terkejut last night bila syura diumumkan menang juara masterchef ni !!!
gembira la juga because kalau celina menang ~ da dijangka, tak brape seronok.
syura !!! dpt ke paris tu yg best...
rezeki anak-anak ler katakan...

alhamdullillah...
tahniah syura...
dpt derma byk kepada badan kebajikan, besar pahala :-)

p/s: saya tak minat langsung juara masterchef selebriti musim pertama!!! poyo!!! hi hi hi...

Photobucket

MINUM KOLAGEN |da tua, kena ler!|

4 comments:
kolagen? abenda tu ekk? hmmmmm...
saya memang lepas bersalin ari tu mencari produk utk badan ni hah.
everyday balik keje, petang ke mlm memang letih tahap maksima.
but, tak bleh layan sebab byk benda kena buat kat umah.
ibu-ibu sedia maklum la kan pe benda tu ...

kolagen ni yg saya baca kat satu klinik ~ protein utama bagi tisu dlm badan kita. kewujudan kolagen mewakili 30% drpd keseluruhan protein dalam badan ni. ia penting utk sokong sel2 yang beri struktur, kekuatan dan tahap kekenyalan kulit kita tau! kolagen ni terdpt pada ~ kornea, kulit, salur darah, rambut, kuku, tulang, tendon, gigi, hati... organ pun ada kolagen mcm buah pinggang dan jantung.

but, saya cari yg sedap hah hah hah...
tekak saya ni susah nak terima ubat ~ pil ke, serbuk ke, cecair ke, semua susah nak telan!
one day, gi mydin jasin nak beli few things for izzat kat farmasi...
berminat nak survey produk kak ton ~ umaira... mahal la plak!!!
tanya punyer tanya, terpikat dgn kolagen di bawah... skang ni da masuk kotak ke2 pun.
ok la rasa nyer, ala-ala pati prune innershine tu.




harga dipamerkan RM169.
saya dpt beli dgn harga RM150 jer...

and until 31 dis 2013 ni ada promotion...
if kita continue beli 5 boxes, bakal dpt free 1 box!!!
kena simpan barcode kelima2 box tu and exchange for the free box :-)
saya join la program ni... in shaa Allah...
if yes, 6 boxes ! 1 box bersamaan dgn RM125 aje ler... jimat!!!

ok ke (kalau uolls tanya la) ?
baru masuk kotak ke2, payah ler nak jawab kan.
skit skit perubahan yg saya rasa ~ muka tak ketat bangun pagi...
kedua ~ muka kurang berminyak menjelang tghari and petang spt dulu kala.
tu jer la... kulit muka ni tak ler masalah besar, just normal skin...

tapi 2-3 hari lepas kan melaka kronik jerebu, muka ada alergik skit.
gatal-gatal sebab mcm ruam penuh kat muka!!! bencikkkk!!!

ok la dari tak makan pe pe suplemen kan?
decided utk maintain, may be 12 boxes :-)
in shaa Allah...
yg penting kena minum air suam byk ye!!! tu penting dlm pe jua suplemen yg kita makan...

Photobucket

Jun 25, 2013

BOTOL SUSU !!! | sampai bila sayang? |

6 comments:
snap gambo ni ahad lepas-lepas...
post terus ke fb...
byk yg soal ~ kakak2 masih berbotol susu ??!


pertandingan sape kenyang dulu :-)


yes... masih... pernah nak tukar ke cawan.
tak berjaya, diorang terus tak nak minum susu if tukar ke cawan.
alamak aii sayang...
anak-anak dara berdua tu sometimes susah nak suruh makan.
makan plak memilih...
si kakak nurin lebih kepada mee, kuey teow, etc...
si adik syuhada more tu nasi, nasi lemak is her feveret!

so, saya biar kan kakak-kakak dgn botol susu nyer.
if weekday ~ mereka hanya minum susu 2 kali je :
  1. subuh, before bangun mandi ke sekolah. tak dpt susu, tak nak bangun :-)
  2. mlm, before tido. tak dpt susu, tak lena tido :-)
jawapan saya, memang anak-anak dara masih hisap susu.
susu sumber kalsium. kenyang... baik utk gigi, tulang, otak...
so, saya tak sanggup diorang berhenti minum susu.
bila masa sampai, diorang berhenti la... 

:-)

sampai bila ? saya juga masih tertanya-tanya...
everyday actually saya berfikir and bertanya dgn diri sendiri.
mcm2 tips saya baca, org bagi... hmmmmm...
nurin takkan minum susu if depan org, dia da malu.
syuhada baru 6 thn, belum rasa malu sgt...

nurin pernah cakap ~ "kakak darjah 3, kakak minum susu dlm cawan ye bu..."
saya ok kan aje. tak komen lebih-lebih...

dlm hati saya berkata :
"ibu ni sentiasa ada utk kakak, jgn risau...
jgn dgr apa org kata ye kakak, ibu faham kakak...
ibu ada utk kakak...
ibu tahu apa yg terbaik utk kakak...
ibu cuba sedaya upaya utk kakak dlm semua hal, sayang...
ibu tahu kakak malu... kakak cuba perlahan-lahan ye..."

takkan nak paksa dia minum dlm cawan kalau dia tak nak.
nurin da usaha. syuhada pun da usaha...
saya yg balik nyer susah hati diorang tak minum susu hu hu hu...

Photobucket

Jun 24, 2013

KRITIKAL DI MELAKA !!! | tekak izzat bernanah |

9 comments:
pertama sekali, salam nisfu sya'ban dari saya...
teruskan beribadah dlm bulan sya'ban ye.
moga kita terus sejahtera hingga ke bulan ramadhan nanti in shaa Allah...

sgt suka bila baca ni.
sorang member cikgu, dia share :-

Pengumuman Penutupan Sekolah Pada 24 Jun 2013 (Isnin)
Maklumat ArtikelDitulis Oleh AdministratorKepadaSemua Sekolah Negeri Melaka
Dimaklumkan bahawa semua Sekolah-Sekolah Negeri Melaka diarahkan ditutup esok Isnin 24 Jun 2013 ekoran dari Bacaan IPU 402 di Melaka dan 459 di Bukit Rambai. Pihak sekolah diminta memaklumkan kepada semua guru dan ibubapa murid. Sila letakkan notis bercuti di pintu pagar sekolah masing-masing.
Sekian, terima kasih

sgt seronok. sebab memang saya nak nurin & syuhada cuti dari ke sekolah this week sehingga jerebu pulih.
at least hingga ke tahap selamat.

and tambah seronok, emak abah saya sudi turun melaka dari KL nak jaga anak-anak.
kebetulan mr.asben kursus ke  batu pahat minggu ni.
alhamdullillah...

ni gambo yg saya snap dari parking lot ke arah dataran pahlawan.
kabus tebal mcm kat genting highland...
ni kul 2 petang pada hari rabu minggu lepas ye...

khamis lepas tiba-tiba izzat demam. teacher dari taska call dlm kul 2.30 ptg.
demam tinggi, teacher nyer risau takut jadi mudarat.
kul 4 ptg saya da tiba di spital pantai, sib baik tak ramai org.

Allahu Akbar... sgt terkejut bila dr lee suruh saya tgk tekak izzat.
disuluhnya, tekak izzat bernanah. ada nanah kecil kecil di serata tonsil izzat !!!
terdiam seketika. dok pandang dr lee...
dpt la antibiotik utk tonsilitis izzat.
dpt juga ubat utk demam tinggi, bukan masuk punggung, titik dlm mulut...

setakat sekarang, izzat da tak demam, batuk da kurang, selsema da hilang :-)
maintain makan ubat antiotik je hingga khamis.
then, abis :-)

anak-anak dara saya yg tergelak-gelak disuruh pakai mask!
diorang ingat main-main agak nyer!

kat melaka giler teruk jerebu!!!
semalam balik seremban, umah MIL, pun da teruk...

dari depan rumah MIL ~ ampangan seremban :-)

trafik light depan stadium paroi ~ jerebu tahap teruk !!!

highway plus, nak balik melaka...

a'famosa resort...
da mcm first world hotel genting highland di waktu pagi :-)

da sampai melaka...
melaka bandar teknologi hijau yg berjerebu !!!

aduuuuuhai...
bila la nak ok kan jerebu ni?
lagi 15 hari nak puasa...

Photobucket

Jun 21, 2013

HA HA HA ~ LALUAN IBU SUDAH SEMPIT !!!

4 comments:
memang sempit.
semua kerana seorang anak bertuah yg lahir 28.7.2012 lepas.
next month in shaa Allah da berumur 1 tahun.

kerana kelam kabut, satu pagi tu tak sempat nak letak kan car seat nyer.
kerana kelam kabut itu, terpaksa duduk kan ijat camni.
happy nyer la dia bila di duduk kan gitu.
pasangkan seatbelt, dia ok.
bagi ijat main dgn kunci umah...
dari umah ke taska less than 3 minutes.
so, tawakal pd Allah agar ijat tak buat hal and melambatkan ibu nak gi ofis.

alhamdullillah, he was so good :-)
i lap u lah dik...


setakat sekarang, ni la dia harta ijat yg da dikeluarkan dari stor hi hi hi...
bakul baju da dicilok jadikan bakul mainan ijat...
pagar pun da dinaikkan memisahkan ruang depan dan dapur...
laluan ibu da sempit la ijat sayang...
aduuuuuhai...

da lebih kurang 4 tahun umah ibu tanpa pagar, kini....
tak cantik la umah ibu raya nanti hu hu hu...

takpe takpe... demi keselamatan ijat, ibu rela pagarkan semua tempat yg patut dipagarkan :-)

Photobucket

Jun 20, 2013

TEMPAT MAKAN NO. 1 DLM LIST !

5 comments:
nak dijadikan citer, ahad lepas mr.asben keje.
kami 4 beranak bergelumang sendiri kat umah...
anak-anak buat rumah tunggang terbalik dan si ibu ni hah dok mendobi dari pagi ke petang...
dok melipat baju... dok mengemas... but tak memasak!!!

cek fb, semua frens makan luar celebrating father's day.
oic... lupa!!! ptg ahad tu ronda naik motor dgn mr.asben.
ok yes, jerebu da pun beransur pulih...

dari pagi ahad tu hingga hampir kul 4 ptg, melaka jerebu teruk giler!!!
bau asap!!!
ada habuk kaler hitam, mcm kepingan benda hangus berterbangan masuk umah!!!

amik keputusan dinner di sini...

::::: THE WINDMILL STATION :::::
@ bukit beruang, melaka



syuhada...

scrambled egg's ~ RM5.90
~ ada sosej, telur, baked bean, chicken slice & 2 keping roti  ~

nurin...
dua ni nurin yg order...
akhirnya dua-dua tak abis !!!

tuna sandwich with fries ~ RM4.90
spring roll ~ RM4.90

mr.asben punya...
grilled tilapia fish ~ RM16.80
~ ada coleslaw, salad, telur rebus ~

saya punyer !!!
double sirloin steak ~ RM22.90
sedap sgt...

makan keropok jer ye sayang hi hi hi...

semua di atas ~ RM66.80... ok la. puas hati!!!

setakat ni, windmill tak pernah mengecewakan saya & family.
kebetulan emak & abah saya memang tegar western food.
so, if kitorang ajak emak & abah makan sini memang diorang happy and takkan tolak punyer.
unless diorang kenyang ler...

other branches :
~ marvelux hotel taman kota laksamana, melaka
~ melaka raya
~ seremban 2
~ nilai

uolls bleh tgk further kat sini ~ windmill :-)

nyum nyum :-)

Photobucket

Jun 19, 2013

BEFORE MANDI SAMA, KITA BERMESRA ATAS SOFA...

2 comments:
rambut kerinting da panjang !!!


tu la dia anak bertuah saya...
memang suka mandi :-)
teacher kat nursery pun kata, izzat baby pertama mandi.
if not, dia bising tak puas hati!!!

ini la anak bertuah saya yg suka sgt buat saya tak nak gi keje tiap pagi.
skang ni kalau pagi dia terjaga da kurang nangis.
provided saya ada depan mata dia la.
dia akan merayap la satu rumah :-)
mengemas rumah sambil jeling saya...
bila dukung dia nak masuk kereta, memang dia excited!
excited sebab ~ akhirnya ibu dukung aku yeah yeah...

hmmmmm...

kalau tak sebab anak-anak, sememangnya takde masa nak luang utk berblogging.
dek kerana tuntutan masa bekerja... kerja kat umah... masalah lain-lain...
aduuuuhai... sakit jiwa!

nak tempek kan citer anak-anak, citer kami sekeluarga for future reading !
fun! blogging pasal family, hal biasa-biasa...
kekadang bosan kat ofis, klik klik semula citer dulu kala time nurin & syuhada kecik lagi.
rindu nyerrr...
if selak gambar saje dlm album, kita tak recall apa story belakang gambar yg byk tu.
here, memang saya tempek gambar dgn citer, so baca balik memang tersengih sorang diri.

i love uolls 3 orang, anak-anak ibu tersayang...
sayang ayah diorang juger muahs muahs...

Photobucket

Jun 18, 2013

UMUR 37 TAHUN DA MENOPAUS !!!

5 comments:
tgk WHI kat TV3.
gerun!!! ye la, tahun ni saya da 35 tahun tau!
meskipun sakit pregnant kan izzat ari tu masih terasa.
dlm hati ni di satu sudut masih ada keinginan utk beranak lagi hi hi hi...

so, pakar kat WHI tu kata, kalau dtg period awal, tak semestinya menopaus awal.
if awal, kebetulan...



faktor genetik amat penting.
apa pun faktor genetik tu akan jadi faktor utama.
tak dpt elak...
ni berkaitan dgn bank telur kita.
kita tau yg telur ni penting ~ kuarkan hormon kan.
hormon estrogen & progesterone.
so, masa kita lahir lagi bank telur tu da ada.
so bila kita meningkat dewasa and dtg period.
bila kita period, bank telur kita kurang la.
and kurang... kurang... bila da abis ~ menopaus la.

bila tiada hormon atau menopaus ni uolls tau la...
~kulit jadi kendur... berkedut!!! kulit gatal, berjeragat !!!
~fikiran kita pun jadi kurang sharp dan ingatan tak kuat...
~mata tambah kabur...
~tulang rapuh @ osteoprosis
~rambut gugur...
~vagina kering...
~paling obvious, tekanan emosi la bila semua tu da dtg kan...

proses menopaus boleh dilambatkan !!!
cara lambatkan proses menopaus :

  1. bertenang ~ jauhi aktiviti malam, jauhi hisap rokok, jauhi minum arak, ada masalah hadapi dgn positif.
  2. makan cara & makanan ikut sunnah rasulullah s.a.w.
  3. bersenam selalu...
  4. berurut ~ ada saraf yg kena dikejutkan...
  5. buah2an yg bagus diamalkan ~ buah delima, buah plum, anggur, ceri...
  6. tidur yg cukup...
nasihat doktor pakar tu ~ buat medical check up from time to time. dpt detect apa-apa masalah dan cegah sebelum parah. jgn takut if kita didapati ada masalah setelah check dgn doktor, ada ubatnya if ia dikesan di peringkat awal...


hmmmmm risau kan?
so uolls wanita hari ini, bertindak ari ni ye...

Photobucket

VIVA KU SUDAH BERWAJAH BARU...

5 comments:
syukur alhamdullillah... Allah murahkan rezeki kami sekeluarga...

korang da baca tak wishlist saya kat sini -- VIVA oh VIVA ku...

sinopsis dari post bulan mei 2012

if not, klik la kejap ye frens... post tu saya coretkan kat sini Mei 2012. hampir setahun yg lepas. menabung... menabung... menabung... ni la hasil nyer... layan gambar... bukan 1 hari... berhari-hari uruskan baby ijau ni tau! letih mak...

ni pun saya citer selepas 2 bulan kereta cute saya ni merempit dan berlegar-legar di sekitar bandar melaka setiap hari bekerja hi hi hi... weekend dia rehat, kereta asben plak on the road :-)

jeng jeng jeng .... .... .... ini la hadiah hari lahir ke-5 viva ijau milik saya !!!!

hari 1 :

belakang dulu ~ reverse censor...

depan plak ~ dulu lock unlock kereta tak berbunyi. viva original style.
skang masukkan bunyi titt titt ala-ala vios gitu :-)

takde pe...

letak karpet kat sini hi hi hi... ada manik swaroski lagi!!!


tadaaaaaaaaaaa... senang ler nak parking skang... ber alarm!

keempat-empat tingkap pun da ok, remote ni da tukar baru...

hari 2 :

togel!!!

tadaaaaaaaa.... tayar baru ber sport rim... absorber pun asben tukar kan sekali...
siap la balancing allignment... baru la ringan skit driving di bandaraya melaka :-)

hari 3 :

skirting depan yg cun!

skirting tepi kiri kanan & belakang duly fixed...
at first tempah spoiler biasa je, tapi bengkel suggest kan yg lebih sporty gini...
ok jer la :-)

tinted kaler ijau !!! nampak tak?
tinted lama da mula tak potong panas dan da tak cantik...
da lebih 5 tahun la katakan...

hari 4 :

ni la kerusi i :-)
sebelah tu seat vvip izzat...
semua seat da tukar ke kulit pvc...
kulit asli 100% mahal oii... bajet tinggi sgt!

belakang...

paling i suka uolls... hand rest kat tgh tu pun kedai tu salut  kan kulit baru yg sedondon!!!

tu aje la nak share.
harap maklum ye, bukan nak menunjuk-nunjuk. saya tempek sini utk kenangan peribadi. and, share dgn uolls bahawa kalau nak sesuatu, kena ada target. kumpul duit. jgn dok angan-angan, tapi takde usaha!!! survey harga, tau bajet, start kumpul dlm tabung botol susu :-) (apa2 jenis tabung ler!)...

baru la impian terlaksana...

kereta kecik ijau ni byk berjasa pd saya. kereta ni la yg tiap hari ulang-alik bawa anak-anak. gi keje cari rezeki... so, ok la make-up dia skit-skit... tak plan nak tukar kereta lain dah pasni... ni la dia si jantung hati ku...
    

Photobucket