Dec 31, 2013

~ NOTICE BOARD ~

11 comments:
(ditampal sehingga 31.12.2013, post terbaru di bawah ye)
Kira nyer blog korang tak di key in lagi dlm data bloglist Aida, harap dpt maklum kan ye. Kekadang terlepas pandang dek kesibukan tuntutan duniawi yang lain. Boleh la aida panjangkan senarai kat bloglist tu hi hi hi... Aida ni kaki blogwalking, pasti tak lupa singgah di blog korang pada bila-bila masa :-)
Lebih istimewa if korang blogger Melaka, please la maklum Aida... I like :-)

Dec 30, 2013

ESOK ADIK GI SEKOLAH !

6 comments:

siap sudah...
bersedia sudah...
esok pagi akan sama-sama syuhada ke skola...
orientasi utk naik ke darjah 1...

sungguh kejap masa berlalu.
da nak masuk darjah 1 baby ibu ain syuhada ?
Allahu Akbar...
kul 11 mlm tadi nurin & syuhada da disuruh tido.
agar esok tak kelesuan ibu kejut bangun pagi.
nurin ikut sekali sebab nak daftar & bayar yuran naik darjah 3.

sedang menyiapkan keperluan anak-anak sok pagi, tiba-tiba saya emosi!
mengalir air mata...

terima kasih ya Allah atas kurniaan Mu... nurin, syuhada & izzat pada ku.
aku takkan sia-sia kan amanah Mu ya Allah...

complete :-)


Photobucket

BELAKANG RUMAH SUDAH ADA TAMAN ~ RUANG MENYEJUKKAN MATA :-)

7 comments:
kat laman depan umah saya ada byk pasu bunga...
tapi tak terjaga!
pokok da tak subur!
da takde putik bunga pun...
ada yg da hampir mati...

tq to mr.asben, 2-3 hari, minggu lepas mengusahakan taman di belakang umah kami...
beberapa pokok di laman depan, mr.asben transfer kat ke belakang.
and kerusi kayu pemberian mak abah saya, mr.asben cat baru :-)




kaktus...
dulu sgt banyak, tapi skang tinggal ni aje.
saya lom ada masa nak pindah kan ke pasu besar!
nak gi beli tanah kaktus dulu kat giant, pasu da ada... nak pindah kan agar tumbuh besar!




dan di bawah ni adalah view belakang umah saya...

ni bukan ampaian saya, jiran sebelah yg punya.
saya sidai kat depan rumah :-)
just nak tunjuk yg belakang rumah saya adalah semak yg hijau!!!

tu nampak tak pasu pasu lama saya banyak??!
dulu byk tanam pokok tapi pastu jadi malas...
ha ha ha...

tu bumbung surau...
belakang umah ajer :-)

belakang umah kami semak!
jiran-jiran saya rajin bercucuk tanam.
pokok pisang, serai, pokok limau kasturi, daun pandan...
alhamdullillah permudahkan kami nak masak :-)
kami share...

tapi... kami sgt jarang lepak di belakang rumah...
hanya weekend. weekday tak la, balik rumah pun da hampir maghrib.
now, agak-agaknyer lebih kerap tak kami lepak hi hi hi...
in shaa Allah...

p/s : cantik tak taman kami ? hi hi hi...

Photobucket

Dec 28, 2013

HERO SAYA DI DAPUR ~ HARI-HARI TERAKHIR CUTI SEKOLAH :-)

4 comments:
hampir ke penghujung 2013 dan cuti skola anak2 pun hampir abis.
selasa depan syuhada da orientasi...
khamis both of them da start skola...
ptg nyer diorang da start gi KUMON together...
and tuisyen maths ~ baru saya masukkan :-)
jumaat plak skola waktu pagi, tuisyen english ptg dan mlm nyer mengaji AL-BAGHDADI :-)

last week mr. asben cuti 1 minggu tau!
23 - 27 disember 2013.
byk yg dilakukan oleh mr.asben :-)

yg paling best ~ cooking la :-)
tq sebab jadi hero di dapur kita...
balik keje, dinner da siap. alhamdullillah...
mr.asben kalau masak, lebih sedap drpd saya masak tau!

masak lemak cili padi ayam, ada kentang...

asam pedas ikan tenggiri, daun kesum, bendi, bunga kantan...

harus la guna periuk goreng ajaib yg merbeles tu kan :-)
best best best !

berbaloi la beli, guna sepenuhnya!!!
kalau menumis tu, selamatlah daripada kotoran percikan lada tu ke dinding.
kita tumis... and tutup biar dia garing.
then kacau ler sekali sekala.
tak hangus hokey...


uolls nak beli uolls roger aida ye.
aida tak menjual tapi sape nak beli aida terus bagi harga ahli aje la...
tolak 15% diskaun ahli...


p/s : mr.asben pun buat taman kat belakang umah kami ! next post lerrr...

Photobucket

Dec 27, 2013

FAMILY DAY 2013 DI WONDERLAND MELAKA ~ KALI KEDUA KAMI SERONOK DI SINI...

3 comments:
first time ~ 17.3.2012 ~ suka hati di melaka wonderland :)
and kali ni, ofis buat family day.
sabtu yg lepas 21.12.2013...
kami memang x lepaskan peluang utk ke mari kali kedua ~ tips travel di SINI.

hari yg cerah dan mentari agak terik dari pagi.
a very simple family day because tahun ni lewat buat perancangan!
nak stay mana-mana resort, semua da penuh...

anak-anak dara memang pagi sabtu tu baru di maklum kan nak ke wonderland.
surprise dari ibu la konon :-)
sukaneka seperti biasa...
kami tak tunggu hingga acara dewasa, abis je acara utk anak-anak terus lari ke kolam :-)
anak-anak da disiapkan pakai swimwear muslimah.
so, wajib la segera ke kolam kan :-)




belum ramai orang lagi masa tu...
kerusi meja pun byk yg kosong, selesa la nak memilih tempat berteduh...
izzat was so good...
tak meragam!






















sungguh seronok!
izzat pun sgt enjoy...

mlm tu la yg saya tak masak, kepenatan...
kami dinner di api-api steamboat & grill...

Photobucket

API-API STEAMBOAT & GRILL ~ KALAU DTG MELAKA, MESTI CUBA !

6 comments:
di mana ?
di depan aeon bandaraya melaka.
sederet dgn kedai romantika...

dari trafik light melaka sentral tu, masuk simpang ke tesco and aeon...
trafik light kedua lepas tu, masuk kanan...
terus and terus and terus hingga nampak kedai romantika.
masuk kiri... api-api di sebelah kanan :-)

sgt obvious, confirm jumpa la!

cuti sekolah pun da nak abis kan, uolls bleh la dtg melaka jalan-jalan.
and singgah sini for lunch or dinner...

cash only ye :-)


ramai kawan-kawan da makan sini.
saya & famili jer belum berkesempatan...
alhamdullillah sabtu lepas kami berpeluang ke api-api :-)



konsep buffet...
dewasa RM40.
kanak-kanak (>3 thn) RM10.
tapi mlm tu kami dpt harga offer, dewasa hanya RM30 saje.

pilihan kami...
yg steamboat nyer penuh!
yg grill pun sarat :-D ha ha ha...



before kami pilih-pilih hingga penuh meja tu, kami tanya-tanya gaks.
first time la kata kan hi hi hi...

steamboat...

steamboat...

grill...

grill

byk makanan yg kita boleh pilih utk steamboat atau grill...
utk grill la meriah ~ kambing, ayam, udang, sotong, kupang, kerang, etc...
best! rambang mata!!!

ada gak masakan ready...
goreng-goreng...

nugget
sosej
ayam pedas

bee hoon goreng
nasi goreng

wedges

crab ball

coleslaw

jagung manis

paru masak berlada

byk lagi la makanan yg ada...
air pun self service ~ air laici, air oren, teh panas...
cuma kita ni larat nak makan / minum aje ler.

ice cream...

anak-anak dara happy la ada dessert ice creram kan...


ada hiburan ala acapella gitu...
2 orang main gitar and nyanyi.... sedap suara diorang :-)

memang saya rekomen la uolls dtg makan sini.
parking pun senang...
and uolls boleh buat reservation ~ call 013-304 0500.

best!

Photobucket