Wednesday, December 31, 2014

MEN CHICKEN PIE DI MLM HARI ~ UTK BREAKFAST ESOK HARI :)

10 comments:
kisah mlm td...
selesai je masak for dinner, da ready kan bahan utk chicken pie :)
after dinner, terus panaskan piuk ajaib generation 3 ku...


mentega 2 sudu ~ tumiskan 1 bwg holland siap didadu.
sampai naik bau harum semerbak...
hingga mengundang anak2 dara berdua tu ke dapur ha ha ha...
masukkan ayam hancur (saya guna 400g) & cendawan butang (1 tin) dihiris dulu.
hingga masak cantik ayam tu...

pastu saya masukkan 1 btg carrot siap didadu.
lain-lain sayur bleh masuk gak la ~ mix vege ke, tomato ke, kubis bunga ke, brokoli ke,...
dlm fridge ada carrot aje, so tu jer la :)
masak kejap bagi sebati dgn isi ayam tadi.

3rd step, masukkan bancuhan tepung jagung ~ 1 cawan air & 1 sudu besar tepung jagung.


then, kebetulan saya ada baki sepeket instant chicken soup campbells ni.
tak brape sedap... sebab tu lama peket ni dlm almari.
tapi lom expired la hu hu hu...
saya campakkan serbuk tu sepeket ke dlm piuk ajaib...
kacau rata...
rasa... kalau perlu, tabur garam secukup rasa ekk :)

siap!

sambil-sambil buat inti isi ayam di atas tu, saya da rebus kentang (4 biji - 300g).
rebus hingga lembut ~ utk dilenyek...


saya campurkan skit dlm mash potato tu 1/4 cawan susu segar & 1 sudu mentega...
berlemak skit :)

ikut la rasa semuanya camne.
bleh tambah apa2 yg perlu ikut kesedapan masing-masing :)


then ready...
lapis pertama (bawah) ~ mash potato.
lapis kedua (tebal) ~ inti isi ayam.
lapis ketiga (atas) ~ mash potato.
lapis keempat ~ tabur la sesuka hati cheese ( saya guna 2 - cheddar & mozarella).

panaskan oven 170''C.
then bakar 30 minit hingga cheese tu melt...

siap!

sedap alhamdulillah!

 tu aje la perkongsian ari ni :)

Photobucket

Monday, December 29, 2014

KARNIVAL SANTAI-SANTAI TAMAN MERBOK ~ SEPARUH HARI BERSUKA RIA :)

3 comments:
ari ni tak keje ~ cuti :)
semlm mr.asben selamat sampai...
alhamdulillah ~ saya & anak2 tunggu di ketibaan KLIA.
tapi mr.asben demam panas. da gi klinik....
now dia sedang tido... rehat... da makan ubat :)

so, baru teringat nak update satu citer...


kejadian sabtu lepas ~ 20.12.2014...
kami kuar rumah jam 9 pagi.
saya bawa nurin, syuhada & muhammad (anak buah)...
pagi-pagi da kejut diorang utk mandi and ready :)
jalan kaki aje, padang belakang rumah saje hi hi hi...

karnival ni anjuran bersama :-
umno caw. tmn. merbok
ajk tmn merbok
kemas
jkr
jpj
mamee
mphtj



pepagi ~ anak-anak & emak ayah senamrobik dulu...
saya enjoy berpoco-poco kat belakang :)




breakfast dulu :)
nasi lemak
mihun goreng
kuih muih
teh tarik


abis aje breakfast, terus anak-anak start pertandingan mewarna.
memang ni la yg diorang nanti-nantikan.




sementara anak-anak mewarna hingga jam 11 pagi, saya ronda la...
ada pihak kemas dtg ~ demo masak puding, demo menjahit...




before start dgn sukaneka, start dgn beberapa indoor games ~ tradisional la skit kan...
batu seremban...
congkak...
karom...
dan dam haji :)


nurin masuk main congkak lepas abis mewarna.
jauh juga kejayaan nurin...
dpt no 6...





sukaneka ~ hanya syuhada dan muhammad aje join...
nurin masih main congkak...



menang!

then, abis aje sukaneka, dgn izin Allah mencurah-curah hujan turun...
dlm kul 11.30 pagi gitu...
sib baik semua aktiviti berjaya dilaksanakan dgn sukses!



time memberi hadiah dan cenderamata :)
anak-anak semua excited! as always la kan...
kita gi pun sebab diorang.



YB bagi ucapan perasmian...


balik bw byk hadiah ~ alhamdulillah...
anak-anak gembira!



ini sorang anak comel ~ tinggal rumah dgn atok & wan...
sungguh excited pegang hamper yg kakak-kakak bw balik :)

saya pantang skit ada program gini.
confirm excited nak bwk anak-anak :)
bagi diorang bersosial... aktiviti cuti skola...

dgn rasminya diorang masih boleh bercuti skola next week.
12.1.2015 baru start skola...
anak-anak saya frust cuti skola disambung ~ diorang tak sabar nak jumpa kawan-kawan katanya...
hmmmm anak oh anak...

Photobucket

Saturday, December 27, 2014

BALIK KEJE JAM 12.30 TGH MLM & LIHAT KEADAAN INI ~ HATI SEBAK !

7 comments:
emak abah saya teman dok umah selama mr.asben takde.
alhamdulillah...
kebetulan saya bekerja weekend, dpt la emak abah tgk kan anak-anak.

izzat memang tak brape nak dgn org lain.
saya, mr.asben atau kakak-kakak nya saje...
nak dijadikan cerita...
sabtu lepas, saya keje petang (3 ptg - 11 mlm)...
before balik umah, saya ke laundry xpress dulu ~ dry baju.
maklum la, musin hujan, sidai tapi tak kering kan hi hi hi...

sampai umah, kul 12.30 tgh mlm...
mak kata, izzat dlm bilik kakak-kakak...

bergenang air mata saya tgk anak-anak bertiga gini :)

mak saya citer, izzat da ngantuk...
mak nak dodoi, izzat tak nak.
izzat dok je kat sofa depan tv.
mak tgk tgk kan dia aje.
then izzat lari masuk bilik kakak-kakak....
terus naik katil syuhada.

kakak-kakak tido kan izzat :)

terima kasih Ya Allah :)
dan Kau permudahkanlah perjalanan balik mr.asben ku kini...

Photobucket

THE WINDMILL STATION ~ BELANJA EMAK ABAH UCAP TERIMA KASIH :)

6 comments:
alhamdulillah...
cuti krismas, khamis lepas...
bwk emak abah ke windmill ~ dinner :)



adik bongsu ku yg baru lepas spm :)




emak abah saya memang minat makan western :)
so memang best la belanja kat sini... berbaloi!

tempat feveret kami anak-beranak kalau kat melaka ni...
ada 3 cawangan tau windmill ni :)

~ tmn kota laksamana...
~ tmn melaka raya...
~ kami selalu makan kat bukit beruang :) dekat dgn umah...

sape yg holiday kat melaka, gi la makan di windmill ni...
breakfast, lunch, dinner...
best!
recommended by aida...
saya tak pernah kecewa dgn apa yg kami order :)
alhamdulillah...

ari ni nak naik kl dah.
anta mak abah... and sok amik mr.asben :)
yeszaaaa...

Photobucket

Friday, December 26, 2014

PERTAMA KALI IKUT IBU BELI BUKU ~ MERIAH SUASANA !

2 comments:
mlm ni melaka tak hujan dah. tapi sejuk!
and saya menyambung tugasan membalut buku...
nak meneruskan perancangan fasa kedua, fasa pertama sukses da citer da kan pagi tadi :)

sedang membalut buku, terlupa nak tempek memori yg satu ni.
first time bw anak-anak dara ke koperasi skola beli buku :)



ramai lagi di hadapan hu hu hu...



selasa lepas, jam 8.20 pagi saya ke skola agama anak-anak dulu.
settle kan yuran, amik buku teks...
then, terus amik anak-anak kat umah and bw ke skola pagi diorang.
nak beli buku...
saje je bw diorang sebab nak beli tshirt sukan nurin.
and after tu nak ke rumah babysitter utk anta tudung skola.
nak repair sikit and jahit lencana :)

sebelum ni saya sorang aje gi beli buku, tak pernah bw nurin.
kali ni bw diorang... saje je mau diorang rasa pengalaman beli buku skola.
hmmmmmm.... tak tahan diorang nak diri lama...
beratur!!!
nak duduk la... nak jalan la... nak lari la... ha ha ha!
beratur dari kul 9.15 pagi hingga hampir kul 11 pagi... hamek ko!!!
hujan lebat plak tu time tu hu hu hu...

and alhamdulillah, 4 buku je takde utk diorang.
lain semua masih available :)


p/s : uolls bw anak tak gi beli buku ke, baju ke, ...
   

Photobucket