Saturday, January 04, 2014

"SEKARANG NI BOLEH MAIN GAME, IBU?"... SOALAN YG MUNGKIN SELALU KENA JAWAB!

selamat berhujung minggu uolls :-)
yes... sabtu pertama di tahun 2014.
weekend pertama dlm diari anak-anak yg da pun start skola khamis lepas.

saya da bagi syarat kat anak-anak :-
  • bermula hari ahad hingga jumaat tidak dibenarkan main games di phone dan tab! waktu malam tidak dibenarkan tonton tv terlalu lama. lepas dinner, buat homework, kemas bag, dan relax... kul 10 mlm terus masuk bilik, on lampu tido dan baring atas katil masing-masing sehingga tido.
semalam petang, balik je dari skola, lepas lunch, syuhada tanya ~ "sekarang boleh main game, ibu? esok kan cuti? hmmmmmmm adik oh adik :-)
saya dgn hati yg cair, benarkan dia main games di tab...

ha ha ha ha...
nak story mory pasal syuhada di hari pertama skola darjah 1...


pagi pertama yg penuh semangat !!!
gambo pagi khamis ni, cute nyer la 2 dara ni di mata saya...

pagi khamis tu saya yg anta anak-anak dara ke skola.
of course la saya cuti!!!
sampai di skola terus anta syuhada ke kelas nyer.
ramai tu parents da kat depan kelas dia!
time tu baru jam 7:20 pagi ha ha ha...

saya teman syuhada ke satu tempat and dia dok sebelah seorang kawan baru.
saya cium dia and inform dia ~ "adik ok kan? tu da ada kawan... ibu balik ye?"
syuhada angguk and senyum simpul.
"nanti waktu rehat adik makan dgn kawan kat kantin ye?"
syuhada angguk... saya bekalkan dia dan kakak roti telur...
saya gerak keluar kelas and lambai... syuhada lambai semula dgn senyuman cute.

saya gerak keluar kelas and just jengah dia dari sebalik daun pintu...
parents lain ramai, so syuhada tak perasan saya masih ada situ.
dia ok... borak skit dgn member sebelah...
then, sebab dlm hati saya sayu, sebak... saya gi kat tingkap and panggil syuhada.
dia terkejut! and senyum lebar dari dlm...
"ibu balik dulu ye adik..."
saya lambai... dia pun lambai...

syuhada best!!!

kul 9.15 pagi saya da standby kat kantin, nak tgk syuhada...
nampak dia turun dari tangga berpegangan tgn dgn kawan.
saya sembunyi di sebalik tiang... dia tak nampak saya!
terus dia ke salah satu meja di kantin.
oh, kawan dia tu mak nyer da tunggu...
syuhada pun dok situ dgn kawannyer yg ditemani ibu.
saya perhatikan je dari jauh...

saya snap gambo ni dari jauh...
di belakang sorang ayah yg busy layan anak nyer :-)

alahai... sian nyer anak ibu...
sayu sebak lagi hati ibu ni!!!

syuhada da nampak saya!!!

saya terpaksa menampakkan diri...
sedih tgk anak sendiri ha ha ha...
and dia senyum dari jauh... teruskan makan...

then da abis makan baru dia dtg kat saya :-)

saya cium dahi dia... ibu sungguh rindu kamu, adik...

perkara pertama dia tanya ~ "kakak mana, ibu? adik nak cari kakak..."
frust ibu!!! bukan nyer nak tanya pasal ibu yg tercegat lama kat sini, tanya kakak ?????!
hmmmmm....
"ok la dik, jom cari kakak ye..."

and terus la jumpa kakak nurin, saya dan syuhada lepak la sama-sama nurin dan bestfren nyer.
krrriiiiiiiiiiing!
diorang berlari masuk kelas... tinggal la ibu...
ibu pun jalan la slow slow balik...

kesimpulannya...
syuhada ok...
tak bermasalah...
tak homesick...
tak... tak... tak...

semalam, saya anta & amik je.
waktu rehat saya tak dtg...
syuhada ok...
lepas makan, katanya dia terus cari kakak :-)


p/s : anak-anak zaman skang da berdikari dari kecik. mana taknya, umur 3 bulan da anta taska. 4 tahun da masuk tadika... da biasa dgn alam cikgu, kelas, kawan sekelas, papan putih...

Photobucket

15 comments:

  1. Akak pulak yg sayu membacanya...ialahkan..bila anak yg first time bersekolah tentulah hati si ibu sering berteka teki..Ok ke tak anak di sekolah...muka seiras dua beradik tu bila bertudung

    ReplyDelete
  2. hi aida...selamat taun baru...dierang sek kat mana tu?

    ReplyDelete
  3. comelnya anak akak..haha..wah, dia x nangis eh..adik niesa dr tadika smpai darjah 2 nak kena hanta smpai dekat meja..hihi

    ReplyDelete
  4. as'salam aida
    621 dah Follow sini juga....tQ
    salam kenal^,^

    suka n3 ats tu..eeee tk sabar nk tgk
    ank sek rendah nanti hehee...

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah, pandai anak-anak Aida bawa diri. :)

    ReplyDelete
  6. Good girl Syuhada :)
    Dia rindu Ibunya jugak cuma tak tahu macam mana nak luahkan je :)

    ReplyDelete
  7. good girl..sayu jugak saya membacanya..tahun depan sya plk la yg merasa pengalaman ni...maira dh nk masuk tahun 1 nanti..huhu...pagi ptg la dia bersekolah...alahai..mmg rse sian pulok..

    ReplyDelete
  8. k ayu ~ yes. hinggakan ustazah sekolah agama diorang tersilap panggil nama ha ha ha... ustazah kata muka serupa!!!

    ReplyDelete
  9. mas @ mummy danisha ~ kat bkt katil. dekat dgn umah :-)

    ReplyDelete
  10. niesa ~ anak2 akak da biasa gi tadika dari 4 tahun. mereka da biasa kot...

    ReplyDelete
  11. mama_saly ~ salam kenal kembali...
    tq for terjah blog aida ye :-)

    ReplyDelete
  12. fieda ~ yes memang sian tgk anak-anak kecik ni skola sepanjang hari hu hu hu...

    ReplyDelete
  13. yati ~ alhamdullillah mudah aida nak lepaskan. tak reti bwk diri pun, terpaksa diorang belajar bwk diri, yati :-)

    ReplyDelete
  14. myrajay ~ yes agak nyer kan... rindu ibu sama le rindu anak :-)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)