Wednesday, January 08, 2014

TIPS JIMAT : GORENG, TUMIS SOS, LUMUR ~ SIAP !

pengakuan ikhlas di tahun baru, saya tak mahir masak!
mr.asben kalau masak, lagi sedap dari saya masak...
hakikat!

tapi takkan tiap hari mr.asben plak yg masak, kan?
antara azam tahun baru ~ JIMAT CERMAT.
cut bajet mana-mana yg tak patut.
salah satu nya ~ ELAKKAN BUNGKUS MAKANAN / MAKAN LUAR.
akibatnya yg saya dpt agak ~ PENING KEPALA NAK FIKIR APA NAK MASAK SETIAP HARI !!!!
namun demi anak-anak, pemakanan yg sihat dan air tgn ibu...
nak pikat suami, kena masak sendiri...

saya carik la resepi / masakan yg mudah ~ cong ceng cong ceng SIAP...

ikan bawal emas tiga rasa

cari siakap, tapi yg ada kat market siakap nyer tak fresh...
amik la ikan bawal emas sekor - RM10.08
letak 1 biji tomato belah empat aje...

ayam masak kicap

ayam kepak, belah dua...
jadik la drummet kecik!

sekian aje citer memasak ari ni :-)

Photobucket

16 comments:

  1. betul..masak sendiri lebih jimat lebih berkhasiat..

    ReplyDelete
  2. Bagusnya macam tu.. saya pun balik kerja asyik risau je pasal apa yg nak dimasak..

    ReplyDelete
  3. rai ~ yes betul. penat camner pun terpaksa memasak demi famili dan poket ha haha...

    ReplyDelete
  4. aisy nasiha ~ sama la kita. bukan senang nak pikir nak masak pe, kan?

    ReplyDelete
  5. masakan ibu adalah terbaik..:).
    teruskan memasak kak..hehe

    ReplyDelete
  6. simple2 je kak bile time keje ni, mana lah sempat balik keje pun dah lambat

    ReplyDelete
  7. simple2 jer asal anak2 suka, mkn dgn nasi panas2 mau bertambah juga si papa tu kan

    ReplyDelete
  8. aida... izan mmg selalu menghadapi masalah itu. sampai tak tahu nak masak apa. terpaksalah bukak buku '1 hari 1 resepi'...hehe...

    *tapi betul... anak2 kalau makan masakan ayah, laju kemain. air tgn ayah ni mmg extra sedap di tekak anak2 kan...

    ReplyDelete
  9. yg dimasak sendiri kat rumah lbh menyelerakan..terjami kebersihannya..

    ReplyDelete
  10. Sedapnya. Betul tu. Kena berjimat cermat. Masak sendiri lagi puas hati.

    ReplyDelete
  11. anak2 paling suka dpt makan masakan ibunya, rajin aida masak ;)

    ReplyDelete
  12. simple macam ni tapi nampak sedap dan menarik hokey !

    ReplyDelete
  13. memasak dri tgn kite lagi sedap dri beli kat luar tu kan..bior la tak sedap pun tp anak2 tetap kata msakan ibu la yg sodap..

    ReplyDelete
  14. Haha.. sy ni lagi lah tak terer masak..hubby sy pun suka masak, bila dia masak mmg lagi sedap..hehe..
    simple2 boleh lah kan, janji anak2 suka:)

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum kak. wahh sedapnya tengok gambar makanan. kecur air liur sheila tapi sheila takleh makan ayam utk 9 bulan ni. alahan. hihi slow2 masak nanti dah mahir macam2 boleh buatkan. chaiyok2 kakak :)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)