Thursday, June 05, 2014

FOBIA... TRAUMA... KISAH MH370 AMAT DALAM DI SANUBARI KU :-(

18.5.2014 saya fly naik air asia kursus di sarawak...
selain dari sedih sayu meninggalkan anak-anak dan mr.asben, rasa sgt takut nak naik kapal terbang.
ha ha ha yes yes yes... sgt takut!!!
lebih-lebih lagi balik nanti flight balik klia2 mlm plak tu nanti...
adoi doi doi....


cuaca kurang baik ptg 18.5.2014 tu tau.
hujan!!!
hati yg takut ni bertambah takut...
duduk je kat hot seat air asia line ke2, terus selawat nabi, istigfar,...


lama juga signal tali pinggang kaledar tak dipadamkan, tau...
sgt tak brape elok time kapal terbang tu nak jadi stabil after berlepas dari klia2.
adoi doi doi... sgt la saya tak selesa masa tu...
awan pun sgt byk... sgt tebal!


biasa la, waran kerajaan memang dpt makan :-)
sedap... best...
memang lapar la time tu... lom lunch!
dek kerana gabra sgt nak naik kapal terbang, hingga tak lalu makan hi hi hi...



then da abis makan, relax...
mata hampir terlelap... tiba-tiba pilot kata ~ pakai seat belt.
cuaca kurang elok...
yes! lama juga kami lalu kat kepulan awan yg sgt tebal!!!
menakutkan saya hu hu hu...

awan yg tebal!!!
putih bersih...




seminggu berkursus... tiba masa utk balik...

23.5.2014 flight kul 7.05 mlm.
alamak! nak tempuh perjalanan balik di mlm hari.
adoi doi doi doi... perut da tak tentu hala...
adoi doi doi doi...!

hujan plak di sarawak ptg tu...
awan hitam!!!
hmmmmm...

sedang beratur nak naik kapal terbang...

mula la saya beristigfar semula... selawat nabi... berdoa agar Allah permudahkan segalanya.
selamat balik jumpa mr.asben & anak-anak...

sama jugak!!! cuaca di atas nun tak baik.
kapal terbang bergegar-gegar berlaga dgn awan tebal.
pramugari baru dpt distribute line 1 punya makanan.
pilot umumkan cuaca kurang baik, semua kena dok ditempat masing-masing.
signal tali pinggang kaledar on...
for about 20 minutes kot, then ok...

dpt lagi a set of makanan ~ nasi lemak pak nasir.
saya jamah skit aje nasi and sambal.
rendang ayam nyer saya tak usik ~ tak lalu!!!
saya tutup box nasi lemak... minum air mineral and stay calm...

until satu ketika, pilot umumkan ~ sebab cuaca sgt buruk, kapal terbang kena ubah laluan.
hah????!
tidaaaaakkk...
signal tali pinggang kaledar dinyalakan semula!!!

mula la kapal terbang tu corner lipat... corner lagi... corner lagi!
saya mabuk...!!!
telinga da le pekak... pressure!
tgk bawah... lautan luas!!!
masa tu, Allah je tahu apa ada dlm hati saya.
cuba utk bernafas dgn normal...
saya tgk muka pramugari pramugara tu nampak ok aje... diorang borak-borak biasa je.
ok kot... nothing wrong kot...
kaki saya cramp!!! 
sebab terlalu takut and saya langsung tak gerakkan kaki for few minutes.
cramp aaaargh...

kami dijangka sampai dlm kul 8.55 mlm. 
saya jeling jam, lagi beberapa minit, nape pilot masih tak announce yg kami akan landing???
huh.... stress!

ting tong ting tong... baru la announcement yg kami bakal landing di klia2 jap lagi....
ya Allah, Ko permudahkan lagi proses landing kapal terbang ni... aminnn...

selamat... alhamdulillah :-)


baru la boleh bernafas dgn sgt normal time mencecahkan kaki ke bumi yg nyata di klia2 tu.
alhamdulillah...
baru la mulut ni dpt berbual-bual dgn pegawai sorang lagi...
dlm flight tadi memang saya cakap beberapa perkataan aje.

impak mh370 dlm diri saya amat tebal!!!
amat beri kesan yg mendalam :-(
moga mangsa-mangsa mh370, hidup atau mati, mendapat tempat yg paling istimewa di sisi Allah.

p/s : dlm kul 11 mlm, emak saya call.
       emak saya pun hati tak sedap selagi saya tak selamat tiba ha ha ha...
       kata emak saya : "baru la mak boleh lena tido, mak takut jadi mcm mh370"

:-)

Photobucket

6 comments:

  1. ala siannya..ye la..kalu Ayu pun, maybe Ayu tering2 gak...
    apa pun..alhamdulillah..semua dah selamat.

    ReplyDelete
  2. huhu.. kalau saya pun nervous kot.. dah la x pernah naik kapal terbang.. boleh cramp kaki jugak macam aida..hehe

    ReplyDelete
  3. baca cerita Aida pun rase nervous nya ...huhu ..nak-nak bila tengok lautan luas kat bawah

    ReplyDelete
  4. kek lapis sarawak dayang salhah memang best! anim pun ada share post kek lapis sarawak di blog hehehe. Tapi, anim tak pernah pergi sana lagi, hubby je yg pergi.

    Harap dapat jejak kaki ke sana satu hari nanti :))

    ReplyDelete
  5. Aaaaa silap2, bukan dayang salhah kek yang anim beli tu, tapi dayang lain hahahaha. Sorry ye :)

    ReplyDelete
  6. aida, baca entri aida ni buat perut terasa kecut sekali.membayangkan diri ini kalau berada di dalam flight yg begitu.takut!memang trauma MH370 tu kuat dalam diri saya jugak...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)