Tuesday, June 17, 2014

PROGRAM CUTI SEKOLAH : BENGKEL PRO JAWI DAN SENI KHAT & TAHFIZ NEURO NADI

sempena cuti skola yg baru lepas, 2 minggu saya anta nurin dan syuhada ke Al-Baghdadi Learning Centre (ALC) Bukit Katil.
minggu pertama ~ bengkel pro jawi dan seni khat.
minggu kedua ~ tahfiz neuro nadi.

alhamdulillah, kedua-dua program tu sgt membuka mata anak-anak dan ibu nya skali :-)
sesuatu yg wajib diterapkan pada dua anak dara tu.

minggu pertama, belajar jawi dan sedikit on seni khat.
diorang belajar jawi guna kaedah el-merbawi.
sgt mudah untuk saya faham... and alhamdulillah anak-anak dara berdua tu pun faham.
nurin, no problem... syuhada ada merangkak sikit la.
baru darjah 1, so saya faham...
in shaa Allah saya akan continue ajar diorang di rumah guna kaedah itu.
nanti later saya share kaedah tu ye...

minggu kedua, hafazan 3 Qul dlm program tahfiz neuro nadi.



and kaedah neuro nadi Al-baghdadi ni adalah kaedah baru.
gaya hafazan yg lebih ke hadapan, uji minda anak-anak...
hafazan nya tidak seperti biasa... ayat 1... ayat 2... ayat 3.... ikut turutan.
anak-anak diajar utk menghafaz surah secara tidak ikut turutan!
contohnya, surah Al-Ikhlas... mereka akan di uji membaca surah tersebut dgn cara ~ bacakan ayat 4,1,3,2.
then anak-anak tu akan membacanya ikut turutan ayat 4,1,3,2.

begitu la...
ini adalah utk menguatkan lagi pemikiran mereka.
menajamkan lagi daya pengingatan mereka... in shaa Allah...



syuhada ~ saguhati...

nurin ~ kumpulan pertama...



kumpulan tahfiz terbaik :-)



awal cuti skola bawak diorang holiday cameron highlands dulu, then ~ 2 minggu belajar.
and diorang pun takde komplen. diorang minat!!!
in shaa Allah selepas ni saya akan anta anak-anak dara utk kelas tahfiz harian :-)
nak kena tgk hari dan waktu kelas dulu...

:-)

Photobucket

1 comment:

  1. Bagus Aida.. elok hantar anak2 ke tempat yg macam ni utk mengisi cuti sekolah tu :)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)