Friday, June 13, 2014

ROTI NAIK & KUEW TEOW KANTONESE ~ UNTUK ANAK-ANAK :-)



alhamdulillah... ahad tgh mlm lepas menguli dan menguli...
meroti di tgh mlm...
buat roti naik gula & roti inti coklat :-)

kali ni doh yg saya uli tu naik cantik & gebu.
geram tgk naik nyer tu.
ada tukar resepi adunan sikit... masih mencuba :-)



masih bercinta dgn oven jugak.
lapisan atas tu masih terlebih bakar!
ngirengggg kata org jawa :-)


roti inti coklat ni ok skit.
saya bermain dgn oven ~ api atas, api bawah, api atas bawah hi hi hi...
prektis meks perfek :-)

dpt la anak-anak breakfast roti pagi isnin tu :-)
alhamdulillah, hingga selasa malam, roti-roti tu masih lembut.
anak-anak masih dapat makan. sgt suka hati!

then, isnin tu ber kantonese la pulak time dinner hi hi hi...

1 pek kuew teow tu cuci bersih-bersih.
then pecahkan 3 biji telur and kacau skit.
pastu, gaulkan kuew teow tu dgn telur tu.
ala-ala kadar aje la...

masukkan dlm periuk ajaib...
sebelah 3 minit...
terbalikkan sebelah lagi periuk ajaib tu 3 minit juga.
lebih kurang...

jadi la mcm ni...
sorry la phone tak brape cantik amik gambo nyer...
ketepikan...

then, tumis aje la bwg putih sampai naik bau.
masukkan udang, kacau gitu-gitu sampai puas hati sendiri...
bau wangi sudah menusuk hidung... terus masukkan air ikut suka nak byk mana.
masukkan carrot (boleh jugak masukkan brokoli ke, kubis bunga ke, jagung muda ke,...).
bancuhan tepung jagung ~ masukkan skit utk pekatkan sup.
tunggu jap hingga kuah memekat.
saya masukkan sawi sikit dan hirisan tomato... and tutup api.

siap...

terus dihidangkan atas meja bersama cili padi kicap...


ni la dinner kami...
masa tu da abis pikir dah nak masak apa...
google punyer google... terjah blog ke blog...
dpt la idea buat something with kuew teow.

sampai rumah, tgk apa ada dlm fridge...
lahir lah kuew teow kantonis yg simple dimple ni.
alhamdulillah...
izzat je makan 2 mangkuk (mangkuk kecik la lebih kurang)...

p/s: saya ni tak lincah di dapur. so masak benda-benda simple ajer la :-)

Photobucket

7 comments:

  1. aritu kan try gak buat roti tuh...sedey gler...x menjadi..pastu dah give up...:(

    ReplyDelete
  2. Kalau kakak pulak suka roti gebu yg 'ireng' sikit atas dia sedap:)

    Kwee-teow simple tapi sedap!

    ReplyDelete
  3. teringin nak belajar buat roti la kak

    ReplyDelete
  4. waaa....macam ni boleh try la buat ketiaw Cantonese ...biasa beli kat kedai je :P

    ReplyDelete
  5. waaa... nampak naik cantik gebu rotinya.. lamanya tak meroti.. jelesss~~

    ReplyDelete
  6. gebunya roti2 itu...memangler deliver skit ke bkt katil damai..nak gak rasa...:D

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)