Tuesday, September 30, 2014

BILA BALIK KAMPUNG, JADI LA BUDAK KAMPUNG :-) SERBA-SALAH IBU NAK MELARANG...

2 comments:
weekend kami memang susah nak ada rumah.
kecuali saya or mr.asben keje...
other than that, memang out-station :-)

last weekend, balik seremban...
ahad pagi, anak-anak bangun awal.
saya & mak mertua prepare breakfast and lunch matters...
mr.asben most of the time dia akan berkemas la pe patut kat umah bonda nya...

anak-anak bertiga ?


mak mertua panggil saya...
katanya, "cantik sgt mami tgk kan anak ko tu ha..."
saya pun jengah kat pintu...
nampak la izzat sedang dok elok kat bwh pokok jambu tu sorang-sorang...
cepat-cepat amik phone and snap gambo di atas tu.

and pastu saya panggil la izzat :-)


biasa la... nampak ibu dgn phone, terus dia aksi peace nyerrrr...





oic... anak-anak main masak-masak bertiga.
izzat join aje la kakak-kakak nyer kan hi hi hi...

bila da hampir tghari, saya nak la panggil anak-anak bertiga masuk.
sebab da panas terik kan...
takde lagi kat bawah pokok jambu!!!



ooooooic... da tukar tempat tepi dinding umah.
nurin kata sebab ada ulat buah kat meja tu...
izzat pun elok sgt la dok tepi kakak-kakak sama-sama main pondok-pondok...

yg pasti, abis bunga nenek jadi mangsa kena petik jadi sayur la konon ha ha ha...

saya tak brape suka sebeno nyer diorang kat luar...
ditakuti ada org jahat!
maklum la kan zaman skang ni pantang ada anak-anak terbior...
mcm-mcm boleh jadik!!!

tapi bila diorang explore dunia cam gitu, jadik ok plak bagi diorang lepas sesekali kan...
hmmmm anak oh anak..

Photobucket

Saturday, September 27, 2014

PELAMPUNG DI DARATAN ~ LAYAN KAN AJE LA...

1 comment:
salam hujung minggu :-)

setiap sabtu, kakak-kakak ada swimming lesson, kan?
and... izzat follow la bcoz ibu ayah akan tunggu kakak-kakak hingga diorang abis.
konon nyer ibu ayah nak tgk pencapaian kakak-kakak...

and sebenar nya, bukan tgk kakak-kakak pun...
melayan izzat! adoi!
90 minit melayan izzat saje.
jeling-jeling sekali-sekala tgk kan kakak-kakak :-)



merenung dari jauh aje org lain swim :-)

sedih la tak dpt swim :-(

ni kejadian biasa berlaku... selalu berlaku!
merajuk!
merajuk versi ada pelampung :-)
sebab da boring...
Photobucket

Friday, September 26, 2014

IZZAT & UPIN IPIN ~ BERPISAH TIADA = MASALAH BESAR !

1 comment:
kisah izzat :-)

GAMBAR 1
lokasi : depan tv, ruang tamu
gajet : tab2



GAMBAR 2
lokasi : atas tilam
gajet : phone ayah



GAMBAR 3
lokasi : dlm kereta, menuju tempat keje ibu, ibu OT di hujung minggu
gajet : phone ayah




apa masalah besar nya?

izzat tak boleh dah dipisahkan dgn gajet tu.
tak tab2, ke phone ayah or ke phone ibu...
tgk la upin ipin nya... sehinggakan ibu ni da hafal da citer upin ipin.

salah ibu juga yg mula kan...
bila izzat buat hal aje, nak bagi izzat senyap, ibu bagi gajet utk izzat diam.
yes yes yes... berulang kali...
hu hu hu salah ibu!

bukan nya apa...
takut rosak penglihatan mata!
nanti awal da kena pakai cermin mata...
dah le memang keturunan bercermin mata...

skang ni cuba la utk kurangkan izzat bersama gajet.
attract dia dgn ball... dgn lari-lari...

in shaa Allah...

p/s: uolls ada tips? share la ye...

Photobucket

Thursday, September 25, 2014

AYAH KAYUH ~ FIT MALAYSIA DI BANDA HILIR, MELAKA :-)

2 comments:
mlm tadi alhamdulillah da sempat blogwalking :-)
dek kesibukan kerja dan rutin rumah...
dek kerana streamyx rumah yg semput!
nak blogging kat phone tak syok!!!
nak blogging kat tab? izzat da conquer tgk pinpin dia aje...

i love blogging :-) hobi terbaik zaman kini!

kejadian 14.9.2014 lepas :-)
FIT MALAYSIA di banda hilir, melaka.
mr.asben join kayuh basikal di pagi hari...





pagi tu hujan turun dgn lebat.
kami berempat beranak tak ikut, stay home aje.
but sgt risau mengenangkan mr.asben kayuh time hujan :-(

mujur la cuaca ok ok aje.
dpt la FIT MALAYSIA tu berjalan dgn lancar...

buah hati mr.asben terbaru :-)

p/s : saya da apply dgn mr.asben belikan saya basikal :-) hi hi hi...
        boleh gi kedai beli brg dapur... ha ha ha!

Photobucket

Tuesday, September 23, 2014

JOM PERGI MINI MALAYSIA ~ SENTIASA ADA DI MELAKA :-)

5 comments:


cerita beberapa minggu lepas ~ 13.9.2014 :-)
sabtu yg sgt menggembirakana... cuaca yg baik :-)
sebelah ptg, last minit punyer plan.
bawa anak-anak ke mini malaysia & asean, ayer keroh tu aje...
beberapa kilometer dari tol ayer keroh.

kami sampai agak lewat.
dlm jam 4.15 ptg baru masuk...
masa tu org da tak ramai...
and byk acara dalam tu pun da abis...

suasana agak boring...
tapi anak-anak bebas la ke sana ke mari...
bergambar dgn sesuka hati.


apa yg dikesali ~ mini asean masih dlm peringkat naik taraf.
sgt mengecewakan...
bak kata mr.asben, nanti bila mini asean da buka, baru kita masuk balik.
berbaloi byr fee masuk :-)

pertama, rumah negeri Perlis :-)
rumah ni terjaga. byk perkara dpt tunjuk kat anak-anak dara berdua tu.






kedua, rumah Pulau Pinang...
sweet sgt :-)
cute cute aje ruangan dlm nya...



ketiga, rumah negeri Kedah.
saya berkenan part tangga luar tu. 
sungguh unik :-)
interior rumah ni dihiasai mcm ada kenduri kawin.
besar juga ye rumah tradisional negeri Kedah.





next, sebelah nya adalah rumah Perak.
cute juga...


syuhada sempat beristirehat di luar rumah Perak :-)


then, rumah negeri Selangor :-)
rumah ni spt rumah Kedah ~ besar!
and time kami dtg, pekerja sedang cuci pinggan mangkuk...
seperti ada kenduri la pulak.
saya dimaklumkan, kat sini diorang akan masak and bagi makan ala-ala kenduri :-)
hi hi hi dtg lambat, langkah kiri la jawapannya kan.





lepas lepak-lepak rumah Selangor, kini ke rumah Negeri Sembilan.
yeszaaaa umah moyang :-)
emak saya kan berasal dari negeri sembilan...
nyata sekali, memang unik... ada tangga naik ke loteng :-)

and baru la teringat yg rumah nenek saya memang ada lubang naik ke atas.




jiran negeri sembilan?
yeszaaaa rumah Melaka...
and uolls tahu tak rumah Melaka saje bertangga batu tau...
unik :-)

and sgt gembira kerana rumah Melaka ni memang saling tak tumpah style umah kat kg.
umah arwah atok dan mak-mak sedara di kuala sg baru.
sungguh nostalgia!



dari melaka.... ke negeri johor...
next sure la rumah Johor...
sgt suka serambi nyer tu :-)


izzat sungguh riang gembira dpt jalan and lari dgn bebas :-)


rumah Kelantan :-)
ada dihiasi dgn hiasan labu sayung.
bilik di bahagian belakang dikunci ~ tak boleh masuk.



da abis ronda rumah kelantan, mari ke rumah Terengganu.
syuhada da sampai dah kat umah terengganu nun jauh di bawah sana tu :-)


and nurin da standby dgn excited nya.
sebab dlm rumah terengganu ni ada jual ~ mashmellow !
yes, dlm rumah terengganu kita boleh tgk batik kat ruang depan.
dan di ruang dapur ada proses buat tart nenas dan mashmellow.
boleh beli :-)


rumah Pahang.
kecil molek :-)


seterusnya, rumah Sabah...
tersergam indah... besar!
tapi dpt masuk bahagian depan sahaja.
lebih kurang mcm rumah sarawak depannya cuma rumah sabah ni berbumbung penuh depan ke belakang.
bahagian belakang rumah sabah ni ditutup sebab yg saya nampak dari celah-celah dinding kayu nya, lantai kayu di bahagian dlm mcm da reput.
tak diperbaiki :-(



rumah panjang negeri Sarawak...







abis aje kitorang jalan2 rumah sarawak, mr.asben singgah solat di surau belakang rumah sarawak.
saya bwk anak-anak lepak kat pentas...



kul 6 ptg mini malaysia & asean tutup.
dan kul 6 juga la kami keluar dari situ.
terus singgah dinner kat kedai depan tu.
byk kedai makan & kedai jual souvenir.


dipendekkan cerita, mini malaysia ni tak la sehebat dulu kala time saya pergi.
saya pergi dulu waktu sekolah rendah dan akhir sekali lebih kurang tahun 1996.
masa tu da masuk matriks UIA di lembah pantai, kami buat rombongan ke Melaka.

dulu kala ada patung hias setiap rumah.
but tak tahun bila patung tu semua dikeluarkan...
rumah-rumah pameran tu nampak suram...
nampak mcm rumah kosong aje!

and most of the rumah tradisional tu tak di jaga dgn baik.
lampu tak terang... ada lampu yg tak menyala pun.
tak tahu la kalau-kalau kami dtg da jam 5 ptg, da tutup lampu and kipas nyer kan.
but kenapa?

sepatutnya tutup jam 6 ptg, hingga jam 6 ptg la semua pekerja kena berada di rumah-rumah tu kan...
ni kita keluar dari situ kul 6 ptg, semua pekerja keluar lebih awal dari kita para pengunjung....
hu hu hu tak patut la kot pada saya...

sib baik saya org bkt katil yg datang, org asal melaka.
kalau org luar or tourists luar negara?
mereka mesti bawa balik memori yg tak menyenangkan pasal mini malaysia, melaka...

yg happy pada saya ialah ~ anak-anak happy and bersuka ria. tu saje.
kalau bukan dek anak-anak bertiga tu, awal-awal saya da keluar dari situ hmmmmm...

Photobucket