Tuesday, September 23, 2014

JOM PERGI MINI MALAYSIA ~ SENTIASA ADA DI MELAKA :-)



cerita beberapa minggu lepas ~ 13.9.2014 :-)
sabtu yg sgt menggembirakana... cuaca yg baik :-)
sebelah ptg, last minit punyer plan.
bawa anak-anak ke mini malaysia & asean, ayer keroh tu aje...
beberapa kilometer dari tol ayer keroh.

kami sampai agak lewat.
dlm jam 4.15 ptg baru masuk...
masa tu org da tak ramai...
and byk acara dalam tu pun da abis...

suasana agak boring...
tapi anak-anak bebas la ke sana ke mari...
bergambar dgn sesuka hati.


apa yg dikesali ~ mini asean masih dlm peringkat naik taraf.
sgt mengecewakan...
bak kata mr.asben, nanti bila mini asean da buka, baru kita masuk balik.
berbaloi byr fee masuk :-)

pertama, rumah negeri Perlis :-)
rumah ni terjaga. byk perkara dpt tunjuk kat anak-anak dara berdua tu.






kedua, rumah Pulau Pinang...
sweet sgt :-)
cute cute aje ruangan dlm nya...



ketiga, rumah negeri Kedah.
saya berkenan part tangga luar tu. 
sungguh unik :-)
interior rumah ni dihiasai mcm ada kenduri kawin.
besar juga ye rumah tradisional negeri Kedah.





next, sebelah nya adalah rumah Perak.
cute juga...


syuhada sempat beristirehat di luar rumah Perak :-)


then, rumah negeri Selangor :-)
rumah ni spt rumah Kedah ~ besar!
and time kami dtg, pekerja sedang cuci pinggan mangkuk...
seperti ada kenduri la pulak.
saya dimaklumkan, kat sini diorang akan masak and bagi makan ala-ala kenduri :-)
hi hi hi dtg lambat, langkah kiri la jawapannya kan.





lepas lepak-lepak rumah Selangor, kini ke rumah Negeri Sembilan.
yeszaaaa umah moyang :-)
emak saya kan berasal dari negeri sembilan...
nyata sekali, memang unik... ada tangga naik ke loteng :-)

and baru la teringat yg rumah nenek saya memang ada lubang naik ke atas.




jiran negeri sembilan?
yeszaaaa rumah Melaka...
and uolls tahu tak rumah Melaka saje bertangga batu tau...
unik :-)

and sgt gembira kerana rumah Melaka ni memang saling tak tumpah style umah kat kg.
umah arwah atok dan mak-mak sedara di kuala sg baru.
sungguh nostalgia!



dari melaka.... ke negeri johor...
next sure la rumah Johor...
sgt suka serambi nyer tu :-)


izzat sungguh riang gembira dpt jalan and lari dgn bebas :-)


rumah Kelantan :-)
ada dihiasi dgn hiasan labu sayung.
bilik di bahagian belakang dikunci ~ tak boleh masuk.



da abis ronda rumah kelantan, mari ke rumah Terengganu.
syuhada da sampai dah kat umah terengganu nun jauh di bawah sana tu :-)


and nurin da standby dgn excited nya.
sebab dlm rumah terengganu ni ada jual ~ mashmellow !
yes, dlm rumah terengganu kita boleh tgk batik kat ruang depan.
dan di ruang dapur ada proses buat tart nenas dan mashmellow.
boleh beli :-)


rumah Pahang.
kecil molek :-)


seterusnya, rumah Sabah...
tersergam indah... besar!
tapi dpt masuk bahagian depan sahaja.
lebih kurang mcm rumah sarawak depannya cuma rumah sabah ni berbumbung penuh depan ke belakang.
bahagian belakang rumah sabah ni ditutup sebab yg saya nampak dari celah-celah dinding kayu nya, lantai kayu di bahagian dlm mcm da reput.
tak diperbaiki :-(



rumah panjang negeri Sarawak...







abis aje kitorang jalan2 rumah sarawak, mr.asben singgah solat di surau belakang rumah sarawak.
saya bwk anak-anak lepak kat pentas...



kul 6 ptg mini malaysia & asean tutup.
dan kul 6 juga la kami keluar dari situ.
terus singgah dinner kat kedai depan tu.
byk kedai makan & kedai jual souvenir.


dipendekkan cerita, mini malaysia ni tak la sehebat dulu kala time saya pergi.
saya pergi dulu waktu sekolah rendah dan akhir sekali lebih kurang tahun 1996.
masa tu da masuk matriks UIA di lembah pantai, kami buat rombongan ke Melaka.

dulu kala ada patung hias setiap rumah.
but tak tahun bila patung tu semua dikeluarkan...
rumah-rumah pameran tu nampak suram...
nampak mcm rumah kosong aje!

and most of the rumah tradisional tu tak di jaga dgn baik.
lampu tak terang... ada lampu yg tak menyala pun.
tak tahu la kalau-kalau kami dtg da jam 5 ptg, da tutup lampu and kipas nyer kan.
but kenapa?

sepatutnya tutup jam 6 ptg, hingga jam 6 ptg la semua pekerja kena berada di rumah-rumah tu kan...
ni kita keluar dari situ kul 6 ptg, semua pekerja keluar lebih awal dari kita para pengunjung....
hu hu hu tak patut la kot pada saya...

sib baik saya org bkt katil yg datang, org asal melaka.
kalau org luar or tourists luar negara?
mereka mesti bawa balik memori yg tak menyenangkan pasal mini malaysia, melaka...

yg happy pada saya ialah ~ anak-anak happy and bersuka ria. tu saje.
kalau bukan dek anak-anak bertiga tu, awal-awal saya da keluar dari situ hmmmmm...

Photobucket

5 comments:

  1. lama dah tak ke sana... it's been a while since...

    ReplyDelete
  2. hari tu saya pergi, dorang ada buat aktiviti jugak kat rumah-rumah tu..macam main gasing, canting batik..seronok sikit..

    ReplyDelete
  3. laa ye ke...sy br rasa nk g sana, tp dh kata rmh tu x ok, cancel la gi sana

    ReplyDelete
  4. dah pernah sampai sana..tapi masa time belajar2 dulu..hehehe...Nampak menarik jugak...boleh singgah sini lagi skali kalau gi Melaka nanti =)

    ReplyDelete
  5. dah lama tak ke mini malaysia..nak kena gi ni..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)