Thursday, November 13, 2014

PTPTN SUDAH TUNJUK SKIT TARING NYA ... GRRRR !


ni adalah surat khabar 21.6.2014...
masa ni saya sedang lepak kat pusat servis nissan kat ayer keroh.
dok tunggu kta mr.asben diservis.
snap gambo berita ni...

and latest news ~ ari  tu la 5.11.2014 PTPTN da buat sidang akhbar kan.
setengah juta peminjam PTPTN yg lom byr akan disenaraikan dlm CCRIS start 1.1.2015 hu hu hu...
CCRIS = sistem maklumat rujukan kredit pusat :(
mula-mula, langkah pertama hanya 173,985 peminjam aje yg akan di CCRIS kan.
ni jumlah peminjam yg langsung tak pernah buat bayaran tau!!!

Pengerusi PTPTN, Datuk Shamsul Anuar Nasarah (tengah) bersama Ketua Eksekutif PTPTN, Agos Cholan (kiri) dan Ketua Pegawai Operasi PTPTN, Wan Ahmad Wan Yusoff dalam sidang media Pengumuman Pelaksanaan Dasar Baharu Bayaran Balik Pembiayaan PTPTN di Dewan Besar PTPTN Wisam Chase Perdana, Kuala Lumpur - UTUSAN ONLINE

saya???
alhamdulillah ~ sudah kasik settle utang PTPTN :)
so no worries la...

saya dulu pun takde la cemerlang sgt dlm usaha byr PTPTN ni hu hu hu...
saya start first payment (online) selepas 7-8 tahun dari tarikh patut bayar tau!
setelah jadi ibu kepada 2 org anak pompuan yg comel lote...
setelah masuk keje sebagai penjawat awam...
setelah ekonomi famili stabil and kukuh!
tak sampai 4 tahun dari start byr, pertengahan tahun lepas saya settle kan baki.

alhamdulillah :)

moral of this story ~ byr utang! 
memang la PTPTN ni ada extra charges, tapi nak buat camne kan.
tu la duit kita masa kita belajar dulu.
tu la duit kita pinjam utk dpt segulung ijazah...
and wajib byr...

bila nama listed dlm CCRIS, susah skit la nak buat loan di masa depan.
tak la tak boleh buat loan, just susah skit aje la...
byk skit soal jwb dgn bank / finance...

so... byr utang!

Photobucket

3 comments:

  1. Elok la dia buat macam tu. Kalau tak, setengah orang tak bayar pun. Yati Alhamdulillah, MARA dulu. Dah settle juga. Lega bila dah settle hutang ye, Aida.

    ReplyDelete
  2. jue dah bayar tolak gaji siap buat ujrah lagi tau.. tp still sangkut imigresin.. malas betui la nak g imigrisin tu

    ReplyDelete
  3. Saya pun still bayar lagi sekarang ni. Melalui potongan gaji, tak pening kepala.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)