Nov 30, 2014

MARRIED AT FIRST SIGHT US SEASON 1 ~ ASTRO 709 LIFETIME

5 comments:
ptg semlm saya tgk tgk siaran ulangannya ni :)
hujan kat luar masa tu...
anak-anak buat keje sendiri...
best layan citer ni rupanya...

Jason/Cortney — Monet/Vaughn — Jamie/Doug

uolls pernah tgk tak?
saya x dpt tgk pada waktu nyer.
episod pertama saje saya dpt tgk ontime secara tak sengaja...
lain-lain da terlajak, and terlepas waktu hi hi hi...
tau la astro kan, confirm 100% ada marathon siaran ulangan...
semlm ada ulangan sampai episod 8 :)

channel 709
wednesday
10 mlm

agak menakutkan rancangan realiti yg ni.
ia mcm citer mencari jodoh.
then ejen tu cari kan jodoh tapi kita hanya tau pasangan kita tu di hari perkahwinan !!!
oh tidak !

ada 2 pasangan kulit putih & 1 pasangan kulit hitam :)
dari hari perkahwinan mereka ~ berkenalan di atas pelamin...
honeymoon...
then hari ke 10 diorang kena dok bersama ~ scary!!!

antara tiga couple, jason & cortney yg mcm ada tarikan di antara satu sama lain dari pertama kali diorang bertentang mata. and diorang sgt selesa bersama. and both of them nampak sgt sesuai ~ my feveret couple!!!
jamie & doug
plak, jamie at first sgt tak tertarik kat doug (tak hensem kot !!!). but later, lepas honeymoon and pindah dok sama-sama, baru tarikan tu sampai...
paling teruk ialah
monet & vaughn hu hu hu... bergaduh selalu! dok berasingan 1-2 hari...


time tgk citer ni ~ perkataan EXPERIMENT di sebut oleh pakar-pakar cari jodoh tu.
experiment kata ko semua ni ??! 
sgt la tak bagus bunyi nyer... bab nikah kawin mana bleh main-main :)

mcm kita lebih baik if mak abah yg carik kan jodoh, kan?
tu pun ada la tempoh berkenalan... bertunang...
ada la time nak cari sesuatu yg menarik tentang bakal jodoh kita tu kan...

pelik pelik pelik pelik betul rancangan realiti omputeh ni :)


apapun, kita tgk la ekk apa akhirnya...
adakah after 5 minggu nanti diorang akan bersama kekal kawin or bercerai...

Photobucket

1st Segmen Blogwalking By Cik Ash

6 comments:



Syarat-syarat penyertaan:

 ♥ Follow blog Cik  Ash ( Wajib! ) *akan di follow back, Follow jugak Blog INI
   Add To Circle Google Plus +Cik Ash ;+ INI

   Like To Facebook Page 

     Penyertaan terbuka untuk semua blogger.
      Buat entry yang bertajuk " 1st Segmen Blogwalking By Cik Ash."
     Copy banner dekat atas and back linkkan ke entry segmen ini. 
    Publish dan letakkan link entry anda di ruang komen entry segmen ini.

Tarikh Tutup Penyertaan: 30 November 2014

Photobucket

Nov 29, 2014

LASAGNA ROTI ~ MINUM PETANG YANG GOJES !

8 comments:
salam sabtu...
ke mana ari ni?
holiday ke mana kah agak nyer tu?

kami tidak ke mana-mana yg special.
cuti kali ni byk di rumah aje :)
bila di rumah... try try resepi baru la kan...

1 tin tomato puri
2 tin prego sos
200ml susu full cream

bawang holland da siap dadu dadu kan...

daging burger ~ nak abis kan stok dlm freezer...


tomato 3 biji da didadukan...

carrot pun siap dah didadukan...

da lama nak buat.
tapi tergendala... ni pun tgk ada lebih-lebih roti gardenia.
daripada terbazir ke tong sampah aje, timbul la idea nak buat lasagna ni...

saya share skit-skit resepi ekk.
tak refer mana-mana pun, just suka-suka ikut perasaan sendiri :)

  1. bahan-bahan semua di atas tu kan...
  2. mentega sesudu utk tumiskan bwg holland hingga naik bau harum.
  3. then goreng daging burger (daging hancur lagi sedap) hingga masak lebih kurang la kan.
  4. then masukkan la tomato puri, prego sos, susu full cream dan 1 tin air (guna tin prego sos).
  5. masakkan selama 1 jam lebih kurang.
  6. then masukkan tomato, cendawan butang, carrot & garam gula sesedap rasa.
  7. masakkan selama 1-2 jam lagi hingga agak-agak kering la kuah tu.
resepi kuah ni saya guna standard ~ utk spageti bolognese dan utk macaroni bakar.
takde dah mcm2 resepi.
aksesori nyer aje kadang tukar-tukar la kan. ikut what is available dlm freezer :)

utk menjadikan lasagna roti tu real :)
  • saya guna 6 keping roti gardenia.
  • lengserkan mangkuk tu dgn mentega.
  • saya godek kejap telur 2 biji campur sikit mayonis and celup roti gardenia 3 keping kat telur tu.
  • terus susun kat lantai mangkuk.
  • then ratakan adunan kuah daging tu tadi.
  • then sos cheese ~ sesudu mentega, sesudu tepung gandum, 2 keping cheese & 200ml susu full cream (masak atas dapur hingga likat dan sedap!).
  • then roti celup telur lagi susun...
  • then ratakan lagi adunan kuah daging dan seterusnya sos cheese...

last sekali ~ saya lapiskan aturkan 5 keping cheese penuhkan ruang atas.

lagi cantik kalau ada cheese tabur.
memang mengancam rupa paras nyer :)




alhamdulillah.
habis licin!
anak-anak suka sgt...
order nak lagi ~ in shaa Allah nanti bu buat lagi ekk :)


p/s : kalau ada resepi yg berbeza skit dgn saya yg lebih menarik, share ye kat sini.
       izinkan saya cilok nanti :)

Photobucket

Nov 28, 2014

GAJET DAPUR MILIK SAYA YANG TERBARU - MUFFIN PAN PERIUK AJAIB :)

3 comments:
ari ni jumaat yeszaaa...
esok adalah masa bersama anak-anak sudah pasti!
and... perfect time utk citer pasal hal-hal dapur, kan?
sebab weekend sudah dekat:)


yes yes yes !
da sgt lama nak membeli.
tapi tak beli-beli jugak...

akhirnya 4 minggu lepas, sukses!
tu pun kirim member yg singgah ke Menang Glassware hi hi hi...

da rasmi kan pun ~ 
tapi semua di atas saya tak la masak guna periuk ajaib ~ guna oven!
so ok la beli pan ni, dlm oven boleh and dlm periuk ajaib lagi la sesuai.
and sebab tu la post topik pasal gajet ni lambat  selepas 4 minggu ha ha ha ~ mau guna dulu baru inform org ha ha ha...

RM19.20


RM16.80

RM17.60


hanya sesuai dgn periuk ajaib gen2 dan periuk goreng ajaib gen3 ye.
pemanggang ajaib tak muat pan ni....


click here for more info :)
Photobucket

Nov 25, 2014

KIDS KITCHEN DAY 1 ~ HAPPY !

2 comments:
entry di mlm hari :)
kebetulan ada citer mau share...

semlm kejadian nyer bermula...
da siap da daftar utk program ala-ala masterchef junior ni... 
and anak-anak sgt teruja !!!!
semlm berakhir dgn penuh kegembiraan bagi anak-anak dara saya...

no. 21, jalan TU 49 A,
boulecard business centre,
mitc, ayer keroh, melaka...


ikutkan jadual yg disediakan, semlm diorang buat :-
  • burger cracker bite size with homemade patty ~ anak-anak sungguh suka la sebab buat daging burger sendiri. anak-anak cerita la diorang potong bawang sampai pedih-pedih mata !!!
  • mushroom soup
  • celery soup
  • garlic bread
  • pati sirap
  • milk shake
  • golden sosej roll

sementara tunggu jam 9 pagi, layan dulu masterchef junior...

ice breaking session ~ chicken dance :)

buat topi chef masing-masing guna kertas A4













anak-anak solat zuhur & asar berjemaah...

anak-anak dara berdua tu sungguh happy!
dlm kereta berebut-rebut both of them nak bercerita :)

klik sini utk info lanjut ye...

saya sengaja join kan diorang program gini.
utk bagi diorang pengalaman...
berkenalan dgn kawan-kawan baru, berinteraksi dlm keadaan yg berbeza...
berkomunikasi dlm masa yg singkat...
agar anak-anak saya tak kekok berada di tempat baru dgn persekitaran yg berbeza pada bila-bila masa...
inilah skit skit pelaburan saya dan mr.asben dpt buat utk bentuk sifat anak-anak...

in shaa Allah :)

Photobucket

MAKAN PAPRIK BELUT DI KOTA BHARU :)

2 comments:
weekend yg baru lepas ni kami mini holiday ke kota bharu lagi...
mr.asben ada tugasan, kami eskot aje...
sekadar jadi penghibur drebar @ mr.asben...




kalau ari tu dah makan kerabu maggi & maggi ketam...
kali ni target nak makan belut pulak...
antara sup belut and paprik belut, saya pilih paprik belut :)

sangat sedap !!!
belut tu rasa mcm ikan keli aje :)

ahad pagi-pagi lepas breakfast, seawal jam 10 pagi kami da cek out hotel.
again and again ~ holiday villa jadi pilihan :)
kami nak lunch lagi kat nasi ulam cikgu... kampung kraftangan.

byk kali da dtg sini ~ pertama kali air pancut ni beroperasi...
sungguh excited la anak-anak bertiga :)









lepas lunch, kami lepak jap makan ais krim :)







ada lagi beberapa tempat saya nak gi kat kelantan ni...
masih ada masa nak meneroka kelantan :)
i like kelantan...

Photobucket